Производствено- складова сграда за метални палети, гр. Монтана

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_Vanya_Myankova_Vanika_Palemontech_Tech_AERIAL_01
Ръководител проект: арх. Красимир Джеджев, проектант арх. Георги Петров и колектив на "Ваника" – арх. Ана Маринова Петрова, арх .Ваня Мянкова, арх. Диляна Андрова 

Възложител:  „Палемонтех” ЕООД
Технически проект - юни 2015 г 
Строителство - 2016 – 2017 г.
ЗП - 5074 м2
РЗП - 5640 м2

„Един от най-изостаналите икономически региони на България – Северозападният, се сдоби с нов работодател. Швейцарското дружество „Палемонтех“ ЕООД построи собствена производствена база в Технологичния парк на град Монтана”, стана ясно от съобщение на компанията. То е специализирано в производство на метални и мрежести палети. Заводът е върху собствен терен от 30 дка. Размерът на инвестицията е 6 милиона лева, като се очаква чрез нея да бъдат разкрити близо 100 работни места. "Палемонтех“ ЕООД е собственост на швейцарска Max Urech Lager-und Fördertechnik. Чрез новата си производствена база българското дружество ще търси разрастване на своя пазар в цяла Европа. Тези намерения и очаквания на Възложителя направиха още по-отговорни функционалните и технически решения при проектирането на обекта.
 
2_Vanya_Myankova_Vanika_Palemontech_EYE_LEVEL_02
 
Цехът за метални палети на фирма „Палемонтех” ЕООД е част от новоизграждащия се технологичен парк на град Монтана. Сложна във функционално и технологично отношение сграда, с производствено - складово хале за метални палети на един етаж. Сградата представява двукорабно хале с метална конструкция и малка двуетажна административно-битова част с монолитна, стоманобетонова конструкция. Сградата е правоъгълна в план, като производственото и складово хале са площни с предимно горно осветление. Покривът е от термопанели с пълнеж от полиуретанова твърда пяна, с използвани системни продукти на фирмата Firestone.

Общото фасадно решение предвижда два контрастни цвята за подчертаване на отделните елементи на фасадата и балансирането й като цяло.

5_Vanya_Myankova_Vanika_Palemontech_I_interior_05

Административно - битова част е с фасадни панели в графитен и в червен цвят. Слънцезащитните щори са също активен елемент от фасадата, макар и в сив цвят. Производствено-складовото хале – всички панели, стенни и покривни,  са  светло- сребрист цвят с графитен цокъл. Хоризонталната окачена козирка над входа на призводственото хале е балансиращата червена линия на спокойната обемна компоциция. Фасадите са от неносещи термопанели с пълнеж от полиуретан с дебелина 12 см.

В този тип сгради водещи са функцията и технологията. Технологичните процеси включват разкрояване, огъване, щанцоване, заваряване, шлайфане, обезмасляване и боядисване на метални детайли. Последните две операции – обезмасляване и боядисване се извършват с разредители и бои на терпентинова основа и са от категория по пожарна опасност Ф5А – взривоопасни. Една от целите на проекта бе да се локализира тази опасност в рамките на камерите за обезмасяване и боядисване. За целта те са оборудвани с пожароизвестителна инсталация с термокабели и пожарогасителна инсталация с газ. Пет метровата зона по хоризонтала и вертикала от камерите също се обезопасява – подовете са безискрови, осветителните тела за взривозащитени, кабелите са негорими, мостовият кран също е взривобезопасно изпълнение. По този начин стана възможно да се проектира пожаронезащитена стоманена конструкция, тъй като се произвеждат негорими изделия.
 
3_Vanya_Myankova_Vanika_Palemontech_I_ceh_03
 
Изискване на възложителя бе конструкцията да бъде стоменена, проектирана съобразно изискванията на еврокодовете. Това, съчетано с наличието на мостови кранове, доведе до доста „твърда” конструкция, до тегло около 105 кг/м2, което доведе до цена на готова стоманена конструкция над 300 лв/м2. Ето защо се стигна до решението да се преработи конструкцията по националните норми, не по еврокодовете, незадължителни за такъв тип сгради, което доведе до олекотяване с около 25% и конструкцията „слезе” под 80 кг/м2.

Изводът за нас от този обект бе, че при предприятия с мостови кранове и изисквания за спазване на еврокодове за конструкцията, трябва внимателно да се прецени коя конструкция е по-подходяща – стоманена или стоманобетонова. В случая металната конструкция бе уместна, защото не се налагаше тя да се защитава от пожар.

Като българска компания с швейцарска собственост „Палемонтех" имаше нужда от гарантирано швейцарско качество и на отоплителната система. Възможността за получаване на цялостно системно решение за отопление, вентилация и топла вода от един доставчик – производител, също беше от решаващо значение. В лицето на Hoval всичко това бе постигнато и гарантирано. За отопление на производствената площ бе избрана децентрализираната система с покривни апарати Hoval TopVent.  Те спестяват място и обем, а в същото време затоплят равномерно целия обем, осигуряват комфорт в работната зона. Благодарение на патентованата система AirInjector разликата в температурата на всеки 10 метра височина е само 1˚С, а в работната зона няма усет за течение. Само 4 апарата са достатъчни за площ от 2500 m2.  Системите за отопление и вентилация са на фирма „Ховал” и включват газови, кондензни котли, бойлер за БГВ „Модул +” и високонапорни, покривни, въздушни апарати.
 
11_Vanya_Myankova_Vanika_Palemontech_E_11
 
Първата копка на завода беше направена на 18 февруари 2016, с присъствието на зам.министърът на икономиката Любен Петров, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Денис Кнобел, както и представители на българския и швейцарския бизнес.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2018" в категория " Производствени сгради".
 
Сподели

Тагове: ваника

 

Новини

27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
Медийни партньори
VIP медиен партньор