Търговско - сервизна сграда на КИА МОТОРС България, София

(1 глас, средно 5.00 от 5)
4_Vanya_Myankova_Vanika_KIA_Red_Cube_Exterior_na4alo
Ръководител проект: арх. Красимир Джеджев, проектант арх. Георги Петров, и колектив арх. Ана Маринова-Петрова, арх. Ваня Мянкова, арх. Диляна Андрова

Предпроектни проучвания - 2011 г.
Идеен проект - януари 2012
Технически проект - юни 2012 г.
Строителство  2012 – 2013 г.
Възложител - „НЮ ЕСТЕЙТС” ООД /„КИА МОТОРС България” АД

Обектът е разположен от южната страна на бул."Цариградско шосе" в посока излизане от София, между кръстовището с ул."Димитър Пешев" и моста над р. Искър. Брутната му площ е около 9300 м2, като над 60% от нея или около 6000 м2 са заети от атвосервиз, складове за резервни части и склад за гуми, което го прави по-скоро промишлен обект. В този тип сгради водещи са функцията и технологията.

1_Vanya_Myankova_Vanika_KIA_3D_Full_Fasade_01

Комплексът е решен с три надземни етажа, втори и трети етаж частични и площен сутерен. 
На първия представителен етаж са автосалоните и автосервиза с офиси за обслужване на клиенти. Администрацията на „КИА моторс България” АД и заведенията за хранене са на втория етаж. На третия администрация на - "Субару Моторс", „Юръпкар” и "БЛ Лизинг", както и покривен паркинг.

Сутеренът на кота -6,00 - ЗП 3 615 включва следните помещения:
 • Производствени-тенекеджийно и бояджийно отделение със зона за изчакване на автомобили и складове към тях;
 • Складови - склад за авточасти и склад за автомобилни гуми;
 • Технически - котелно, компресорно, помещение за нафтов резервоар, противопожарен резервоар с помпено, ГРТ, вент. помещения;
 • Комуникационни и обслужващи помещения - стълбища, коридори, преддверия, санитарни помещения.
   
12_Vanya_Myankova_Vanika_KIA_Ceiling_Lights_interior_12

Първи етаж на кота ±0.00 - ЗП 2 934 м2
 • Производствени-автосервиз с приемно отделение, зона за изчакване на автомобили, работна зона, автомивка, работилници, отделение за обслужване на гуми, пункт за ГТП;
 • Търговско-обслужващи- автосалони, офиси за клиенти, приемна сервиз, каса и др.;
 • Технически - помещение за трафопост и РУ;
 • Комуникационни и обслужващи помещения - стълбища, коридори, преддверия, санитарни помещения, покрит пасаж и навес над входове към приемна и автосервиз.

Обемното изграждане и ясното формообразуване на сградата са на функционален принцип, характерни за такива технологично сложни сгради. Двата автосалона са два самостоятелни остъклени обеми, с лице към булеварда от двете страни на главния вход на комплекса. Пространството между тях е предвидено за клиентски паркинг. Автосалоните са свързани с триетажен административен блок, разположен успоредно на булеварда, който е „пробит” през два етажа в зоната на главния вход. Така е осигурен достъп и визия към  вътрешния двор с паркинги и подходи към автосервиза. Сградата на сервиза е зад автосалона на "КИА". 

Детайлирането на фасадите е подчинено на изискванията на корпоративния стандарт и функционалните особености на отделните части на сградата. Главната фасада към бул."Цариградско шосе” е акцентирана с характерни елементи на фирмения дизайн на КИА и „Субару”. 

Автосалонът на КИА е с характерната фасадна облицовка в криви от алуминиев композит в червен цвят със структурна стъклена окачена фасада.

8_Vanya_Myankova_Vanika_KIA_Subaru_08

И автосалонът на „Субару” е с характерния покрив в крива със светлосив цвят. Обшивката на покрива е с PVC покритие в сиво. Производствените фасади отзад са със сива вентилируема фасадна облицовка. Покривните паркинги са с максимално ефективно озеленяване извън автомобилните алеи.
Административната част е обединяващото триетажно тяло с окачена фасада от отражателно "Stopsol" стъкло и плът от тъмносив  алуминиев композит. 

Конструкцията на основната сграда е монолитна, скелетна, стоманобетонна, а за двата автосалона - стоманена с носещи греди. 
Многото функции на сградата изискват оптимизация на взаимосвързаните процеси в комплекса. 
Особено внимание е обърнато на енергийната ефективност на обекта. Използвани са висококачествени топлоизолационни материали, осигуряващи изпълнението на изискванията за топлосъхранение и икономия на енергия в сградата. Основият източник на енергия за обекта са две високоефективни термопомпи вода-вода, използващи собствен, подземен водоизточник с дебит 6 л/сек. Проектирана е четиритръбна разводка към конвекторите, осигуряващи микроклимата в сградата, която допълнително повишава ефективността на системата за отопление/охлаждане. Предвидени са нискоенергийни циркулационни помпи, както и автоматика, оптимизираща процесите по част ОВК.

Водата от собствения водоизточник се използва допълнително за обслужване на консуматори, неизискващи питейна вода, като автомивка и други потребители в сервиза, тоалетни казанчета в целия обект и резервоар за противопожарни нужди. За целта е проектирано разделно водоснабдяване на обекта – от градската водопроводна мрежа и от собствения водоизточник. Противопожарният резервоар се използва и като буферен съд към термопомпите вода-вода. В летен режим водата от водоизточника (около +11.8˚С) се ползва и за директно охлаждане на сградата. Излишната вода от термопомпените агрегати се връща обратно в земята, посредством втори сондаж.

Осветлението на обекта допринася допълнително за пестенето на енергия в сградата. То е проектирано със светодиодни осветителни тела. Това е от особено значение, предвид факта, че около 40% от площта на сградата е подземна и в нея има работни помещения на автосервиза.

Постигането на ефективно и комплексно действие на иновативните технологии е резултат от обстойно проучване и пълноценно взаимодействие с фирмите подизпълнители на комплекса КИА Моторс България:
 • Топлоизолация "Мултипор" на ИТОНГ, производство на „КСЕЛА България” ЕООД
 • Покривна ламарина LINDAB за шоурум Субару
 • Хидроизолация GENERAL – ВиДжиЕф ЕООД
 • Стени от ГК - KNAUF
 • Фасадни мазилки WEBER
 • Светодиодно осветление, доставено от фирма V-TAC
 • Окачени фасади, фасадни обшивки и дограми с профили "Exalco", произведени и монтирани от Кристиан Нейко
 • Едроразмерни стъкла "Clear vision" на AGC, доставени и монтирани от Кристиан Нейко                               Механизми за плъзгащи врати, както и задвижващи системи за димни люкове и приточни отвори на фирма GEZE
 • Секционни врати - ХЬОРМАН
 • Окачени тавани - AMF 
 • Асансьори пътнически – ALEX
 • Асансьор автомобилен – ТЕХНОС
 • Италиански гранитогрес  - "Гранити Фиандре"
 • Термопомпи вода-вода на фирма TRANE, захранващи се от собствен водоизточник  доставени и монтирани от фирма „И+И 91” ООД, сондажна помпа GRUNDFOS
 • Офис обзавеждане мебели ЛАБИИНТ
 • Технологично оборудване - РОБУСТА
 • Външни ЕЛ връзки - MEGAEL

  Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2018" в категория: "Производствени сгради".
   
Сподели

Тагове: арх инова 2018 | ваника | киа моторс

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор