Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - Автокомплексът „Овърдрайв” - авангардната сграда на София - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

Автокомплексът „Овърдрайв” - авангардната сграда на София

(0 гласа, средно 0 от 5)
Начко Петров,
Изпълнителен директор
„Ренесанс” АД


Г-н Петров, как решихте да реализирате Център за тунинговане, който не е типична инвестиция за България?
„Ренесанс” е инвеститор на проекта на автокомплекса „Овърдрайв”, а идеята е на Даниел Дончев и на другите собственици на комплекса. Те са млади хора, които от години имат професионален интерес в областта на автомобилния тунинг.
Сигурно знаете, че в света тунингът се развива със страхотна скорост - само за 2008 година ръстът на тази индустрия е 30%. В България също има такава тенденция, но досега нещата се правеха повече любителски. Сградата на „Овърдрайв” е първият опит да се съберат на едно място всички дейности, свързани с доработката и подобряването на автомобилите.
Комплексът „Овърдрайв” е новост не само за България, но и в световен мащаб – всъщност, на пръсти се броят обектите от този вид. От този факт произтичат и всички трудности в осъществяването му – няма откъде да „препишеш” идеи. Но сградата вече е факт и всички могат да я видят на автомагистрала Тракия – първи километър.


Кои са основните части на комплекса?
„Овърдрайв” притежава изложбена търговска площ от близо 800 квадратни метра,  сервизната част се състои от складова база на 500 квадратни метра, авто-мото-ремононтен сервиз с площ над 450 квадратни метра, бояджийски сервиз с подобни размери, ателие за интериорен дизайн на автомобила, автомивка, сервиз за гуми.  Трябва да добавим и административната част, както и модерното кафе-бистро. Идната пролет ще открием и диностенд – съоръжение, което измерва мощността на автомобилите и помага за настройване на двигателите им. Ще завърша с  официалния щоурум на легендарната италианска марка за мотоциклети „Дукати”.
Тъй като „Овърдрайв” е част от фамилията „Овергаз”, заслужава си да отбележа, че основната корпоративна ценност на компанията – екологията, е на особена почит в комплекса. Ние построихме специален енергиен център тук. Той разполага с когенерация, която дава възможност да произвеждаме електрическа енергия от природния газ. За първи път е използвана и тригенерацията – това означава, че освен  електричество, на място сами произвеждаме необходимата ни топлинна енергия и климатизация.

Концепцията на сградата е също нетрадиционна за страната. Как се спряхте на архитекта?
Арх. Раймондо Флакомио е наш партньор от години, с него сме работили по много проекти. Той е много известен в професионалните среди с нестандартните си идеи и с новаторските си виждания. Точно такъв човек – нетрадиционалист, ни беше потребен за нашия проект.
Голяма заслуга за интериорните решения на „Овърдрайв” имат неговите собственици, чиито идеи са реализирани и с помощта на дизейнерите от Zoom студио.  В интериора са използвани различни решения и продукти на световноизвестни производители, които не се срещат често у нас. 

В процеса на изграждане на сградата са се наложили доста промени, защо?
Промените се диктуваха от функционалността и ергономията – родиха се някои идеи за оползотворяване на площи, както и за преразпределението на други. Тъй като такава сграда досега няма, сблъскахме се с много предизвикателства – преосмислихме доста идеи за организацията на труда. Водещото начало на всички реорганизации беше оптимизацията на работните процеси и комфорта на работещите в комплекса. Имаме помещения за отдих, специални кухни, столова.
Изпълнители на строежа са „Прима Билд” – те се справиха отлично, успяха да се ориентират в променящия се проект и до голяма степен с тяхно съдействие направихме сградата изключително функционална.
Искам да подчертая, че това не е бутиков обект - това е обществено средище, което предлага услуги за широк спектър клиенти, освен нестандартните видове дейности, свързани с тунинга и доработката на автомобили.
Щастливи сме, че центърът „Овърдрайв” е номиниран в конкурса „Сграда на годината”.
Сподели
 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор