Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - Официално откриване на най-модерния завод за производство и ремонт на локомотиви и вагони - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

Официално откриване на най-модерния завод за производство и ремонт на локомотиви и вагони

(1 глас, средно 4.00 от 5)
1_arch.Chernikov
„Норд план" ООД - Русе  – архитектурното бюро  на първото у нас  частно депо за ремонт на локомотиви.
„Желанието на инвеститорите беше да се проектира функционален и изчистен комплекс от сгради и съоръжения", казва арх. Черников.

 „В проектирането на производствени и промишлени сгради и съоръжения няма много алтернативи за развитие на въображението на архитекта. Това е така, тъй като водещото в един такъв проект е основно технологичната част, която се залага, както и функцията на сградата. Екстериорът отстъпва и се подчинява именно на тези основни фактори. Разбира се, глобално могат да се намерят и доста изключения. Желанието на инвеститорите беше да се проектира функционален и изчистен комплекс от сгради и съоръжения".
 
5_arch.Chernikov
 Това сподели специално за сайта www.the-building.eu арх. Чавдар Черников от архитектурно бюро „Норд план" ООД - Русе. Поводът - официалното откриване от русенската компания  „Експрес Сервиз" ООД на първото у нас частно депо за ремонт на локомотиви и колоосен цех.

„В самото проектиране сме заложили метална рамкова конструкция, термопанели с нужните сертификати и качество, като само в частите с административна функция, сме залагали на окачени стъклени фасади, обтегачи със стоманени въжета и др. Основното е залагането на технологични линии и съоръжения, които са сърцето на такъв тип сгради.", обясни още арх. Чериков.

14_arch.Chernikov

От историческа гледна точка Русе е пионер в производството и ремонта на локомотиви и вагони за жп транспорта в България, с над 150-годишна история.
„В  процеса на проектиране, имахме късмета да попаднем на страхотни инвеститори - професионалисти, които направиха така, че да нямаме неясноти в процеса на подготвяне на документацията", не скъпи суперлативи арх. Черников. „Работим с „Експрес Сервиз" ООД от самото начало на тяхните инвестиционни намерения и начинания. Стартирахме заедно през 2004/2005 г. През годините съвместна работа се появи модерната база на  „Експрес Сервиз" ООД, която наброява вече няколко цеха, администрация и инженерна инфраструктура. 

4_arch.Chernikov

„Мисля, че постигнахме добър резултат като колектив. В годините по проектите работиха арх. Цвети Русинов - като главен проектант, арх. Мартин Димитров, инж. Пламен Пенев, инж. Пепка Русинова и др.", поясни още арх. Черников.
 
10_arch.Chernikov
„Ние  от архитектурно бюро „Норд план" ООД - Русе и инвеститорите  Експрес-Сервиз ООД, се харесахме още от самото начало. Държа да отбележа, че нашата фирма е тясно свързана с „Експрес Сервиз" ООД от идеята до реализацията на целия комплекс. Участвахме още на градоустройствена фаза, след което продължихме общата работа и по инвестиционните технически проекти в годините. В резултат на общите ни усилия,  днес инвеститорите могат да се похвалят с най- модерния завод за производство и ремонт на малки локомотиви и вагони"посочи още арх.Черников.

8_arch.Chernikov

Компанията е собственик на единствения у нас  специализиран завод за ремонт и производство на локомотиви. Той разполага с най-съвременното оборудване и квалифициран персонал за ремонт на всички видове електрически и дизелови локомотиви, ЕМВ и ДМВ.

11_arch.Chernikov

Новата инвестиция става на два етапа. Първият е депото за ремонт на локомотиви на площ от 3800  кв.м. с възможност едновременно да се ремонтират 8 машини. В него са вложени 5.6 млн. лв. Вторият етап включва депо за ремонт на електрически и дизелови мотрисни влакове. Площта му е 4000 кв.м, които  позволяват  ремонт на 10 локомотива едновременно. Тук са вложени  7 млн. лв.

Инвестицията е върху терен от крайградските зони на Русе, в местността „Образцов чифлик", която им позволява мащабност, спокойна среда и последващи разширения. За първи път унас  през 2002 г. тук се произведе нов локомотив. С изцяло собствени проекти „Експрес Сервиз" развиха 6 серии дизелови и електрически локомотиви, които намират приложение в различни предприятия по цял свят.

2_arch.Chernikov_02

Визитка:
Арх. Чавдар Черников е роден  08.09.1978 г.  Завършил ВСУ „Черноризец Храбър" през 2007 г., специалност „Архитектура", катедра „Промишлени сгради" при проф. Любен Сиврев.  Практикува от 2008 г., като цялата му професионална реализация е в колектива на „ НОРДПЛАН" ООД  - Русе, с управител арх. Цвети Русинов. Проектант е в „НОРДПЛАН" ООД, с реализирани обекти в сферата на жилищното, промишленото и общественото строителство.

Интервюто взе Светлана Желева

6_arch.Chernikov
7_arch.Chernikov
9_arch.Chernikov
12_arch.Chernikov
13_arch.Chernikov
 
Сподели

Тагове: депо за ремонт на локомотиви | експрес сервиз оод | нордплан оод-русе

 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор