Склад, офис и автоработилница - местност "Копринкова могила", гр. Пловдив

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP1_632x380
Склад, офис и автоработилница - Производствена и складова дейност, местност "Копринкова могила", район Северен, гр. Пловдив
Проектант: арх. Иван Щерев "Архитектурно- Дизайнерско Студио" ЕООД
Възложител: „РАЗТРАНС” ЕООД

Ситуация
Новата сграда е разположена по протежението на източната граница на имота с отстъп от 3,00м., съгласно визата за проектиране. Южно и западно от сградата е разположен паркинг за леките и лекотоварните автомобили, като е предвиден контролиран вход от улицата към двора на базата. Главният вход за имота е ориентиран от южната част, към улицата и основния подход от Карловско шосе. В северната част на зданието е обособена складовата зона с прилежаща рампа, обслужваща товаро-разтоварните дейности. От южния край на сградата е разположена работилница с канал за обслужване на товарните автомобили с леки ремонти по ходовата част, електросистемите, каросерията, текущо обслужване със смяна на масла, гуми и др.

В имота са предвидени паркоместа за общо 8 (осем) автомобила, както и асфалтова площадка, оразмерена за маневриране на ТИР-ове и товарни автомобили, обслужващи складовата база.
Пешеходният подход към офисната част е с изглед на запад, ситуиран между рампата за склада на север и работилницата на юг.

8_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP_624x380

Конструкция
За сградата е приета носеща строителна конструкция, състояща се от:

Сглобяеми стоманобетонни колони, запънати в единични фундаменти, свързани помежду им с ивични основи. Между ос 5 и 8 има монолитна стоманобетонна конструкция с междинна плоча.
Монтажна стоманена покривна конструкция, състояща се от главни греди и столици. Покритието на покрива е изпълнено посредством послоен монтаж.
Междинната стоманобетонна плоча е безгредова, безкапителна и ще се изпълнява по традиционен монолитен начин.

Функционална организация
Сградата е функционално разделена от три основни „тела” – складова част, административна част и автоработилница със сервизни помещения. Всички обеми са свързани помежду си с преходни врати на партерно ниво. Отделени са едни от други посредством стени от тухлена зидария и GKF (гипсокартонени плоскости) тип брандмауер със степен на огнеустойчивост REI120.

10_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP1_624x380

В складовата част се разполагат стелажни рафтове за складиране на продукцията на фирмата. Оборудвана е с 4 (четири) секционни врати с размери 260/300 см. всяка за товаро – разтоварни дейности с пряк достъп до товаро-разтоварната рампа и оттам с асфалтов плац. Има обособени два отделни пешеходни подхода в двата края на склада с директен изход навън с оглед евакуация. Обособен е и още един пешеходен преход, свързващ склада с административната сграда.

Административната зона е обособена на две нива, свързани помежду си чрез вертикална комуникация. На партерно ниво се разполагат входно фоайе с частично преграден офис за приемчици, санитарни възли, чистачно помещение, офис за административен персонал.

2_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP_624x380

На второ ниво (кота +3.38м.) се раполага офис помещение с прилежащо санитарно-битово помещение и тераса с директен изглед към целия плац и Карловско шосе.
В останалата част от етажа (кота +4.16м.), на вотри етап, ще се развие апартамент с прилежаща тераса. Връзката между нивата на етажа се преодолява чрез еднораменно ст.б стълбище.

Автоработилницата е разположена в южната част на сградата. Входът към нея е директно от плаца. Има и пряк достъп с входното фоайе на административната зона. Към работилницата има предвиден канал за обслужване на товарните автомобили.

Фасадно оформление
Външната облицовка се предвижда да бъде от полиуретанови панели (PUR) с дебелина от 100мм.и цветове по RAL 7016 и 7035. Те ще се монтират върху стоманобетонен цокъл с дебелина от 20см. и на височина от 120см. от терена. Всички панели ще бъдат вертикално монтирани.

Технически показатели:
    Застроена площ - 801.00 кв.м
    Разгъната застроена площ - 1 161.00 кв.м

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2018" в категория:"Складове, логистични паркове".

Сподели

Тагове: арх инова 2018 | арх. иван щерев | гр. пловдив

 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор