Склад, офис и автоработилница - местност "Копринкова могила", гр. Пловдив

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP1_632x380
Склад, офис и автоработилница - Производствена и складова дейност, местност "Копринкова могила", район Северен, гр. Пловдив
Проектант: арх. Иван Щерев "Архитектурно- Дизайнерско Студио" ЕООД
Възложител: „РАЗТРАНС” ЕООД

Ситуация
Новата сграда е разположена по протежението на източната граница на имота с отстъп от 3,00м., съгласно визата за проектиране. Южно и западно от сградата е разположен паркинг за леките и лекотоварните автомобили, като е предвиден контролиран вход от улицата към двора на базата. Главният вход за имота е ориентиран от южната част, към улицата и основния подход от Карловско шосе. В северната част на зданието е обособена складовата зона с прилежаща рампа, обслужваща товаро-разтоварните дейности. От южния край на сградата е разположена работилница с канал за обслужване на товарните автомобили с леки ремонти по ходовата част, електросистемите, каросерията, текущо обслужване със смяна на масла, гуми и др.

В имота са предвидени паркоместа за общо 8 (осем) автомобила, както и асфалтова площадка, оразмерена за маневриране на ТИР-ове и товарни автомобили, обслужващи складовата база.
Пешеходният подход към офисната част е с изглед на запад, ситуиран между рампата за склада на север и работилницата на юг.

8_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP_624x380

Конструкция
За сградата е приета носеща строителна конструкция, състояща се от:

Сглобяеми стоманобетонни колони, запънати в единични фундаменти, свързани помежду им с ивични основи. Между ос 5 и 8 има монолитна стоманобетонна конструкция с междинна плоча.
Монтажна стоманена покривна конструкция, състояща се от главни греди и столици. Покритието на покрива е изпълнено посредством послоен монтаж.
Междинната стоманобетонна плоча е безгредова, безкапителна и ще се изпълнява по традиционен монолитен начин.

Функционална организация
Сградата е функционално разделена от три основни „тела” – складова част, административна част и автоработилница със сервизни помещения. Всички обеми са свързани помежду си с преходни врати на партерно ниво. Отделени са едни от други посредством стени от тухлена зидария и GKF (гипсокартонени плоскости) тип брандмауер със степен на огнеустойчивост REI120.

10_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP1_624x380

В складовата част се разполагат стелажни рафтове за складиране на продукцията на фирмата. Оборудвана е с 4 (четири) секционни врати с размери 260/300 см. всяка за товаро – разтоварни дейности с пряк достъп до товаро-разтоварната рампа и оттам с асфалтов плац. Има обособени два отделни пешеходни подхода в двата края на склада с директен изход навън с оглед евакуация. Обособен е и още един пешеходен преход, свързващ склада с административната сграда.

Административната зона е обособена на две нива, свързани помежду си чрез вертикална комуникация. На партерно ниво се разполагат входно фоайе с частично преграден офис за приемчици, санитарни възли, чистачно помещение, офис за административен персонал.

2_Ivan_Shterev_ADS_Raztrans_Baza_TP_624x380

На второ ниво (кота +3.38м.) се раполага офис помещение с прилежащо санитарно-битово помещение и тераса с директен изглед към целия плац и Карловско шосе.
В останалата част от етажа (кота +4.16м.), на вотри етап, ще се развие апартамент с прилежаща тераса. Връзката между нивата на етажа се преодолява чрез еднораменно ст.б стълбище.

Автоработилницата е разположена в южната част на сградата. Входът към нея е директно от плаца. Има и пряк достъп с входното фоайе на административната зона. Към работилницата има предвиден канал за обслужване на товарните автомобили.

Фасадно оформление
Външната облицовка се предвижда да бъде от полиуретанови панели (PUR) с дебелина от 100мм.и цветове по RAL 7016 и 7035. Те ще се монтират върху стоманобетонен цокъл с дебелина от 20см. и на височина от 120см. от терена. Всички панели ще бъдат вертикално монтирани.

Технически показатели:
    Застроена площ - 801.00 кв.м
    Разгъната застроена площ - 1 161.00 кв.м

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2018" в категория:"Складове, логистични паркове".

Сподели

Тагове: арх инова 2018 | арх. иван щерев | гр. пловдив

 

Новини

05 Април 2021, 14.46
„Новата реалност създава много възможности“ - под това мото работи екипът на...
17 Февруари 2021, 10.22
Веднъж  в годината авторитетното икономическо издание  WirtschaftsWoсhe...
10 Февруари 2021, 15.11
Официалното откриване на новия магазин на Паркетен Свят в Перник ще бъде на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор