Концепцията на инвеститора налага семпъл, но функционален стил на сградата

(0 гласа, средно 0 от 5)
Добрата организация облекчава работата в обекта

„Един логистичен парк трябва да впечатлява с функционалност – лесен достъп на обслужване – нещо, което ние се постарахме да постигнем при строителството на базата на „Флаинг Карго България”, казва Елена Боянова от „Евробулстрой Холдинг” ЕАД.
Фирмата, спечелила изпълнението на обекта на търг, обявен от инвеститора, разчита на собствени сили и няколко подизпълнители за осъществяването на проекта. Строителството на първия етап продължава 8 месеца, но очакванията за завършването на втората фаза са за период от 5 месеца. 
„За да не пречим на работата на функциониращата част от парка, изкопните работи се извършват събота и неделя”, подчертава Боянова.




Румен Йотов

Логистичният център на “Флайинг Карго” е складово-административна сграда, разположена в новообособилата се бизнес зона в близост до новия терминал на Летище София. Съставена е от три модула, които в северната част, към улицата, са решени като триетажни офисни части, а от южната, към дъното на имота, където има широка площадка за маневриране на камиони, са изградени големи високи складове. Единият модул се използва от “Флайинг Карго” България и е изпълнен според техните изисквания, предвид разрастването в бъдеще на фирмата като обслужване и персонал.
Другите два модула са планирани да се отдават под наем. Първоначално са проектирани с общо стълбище. След изграждане на втория модул и отдаването му под наем се установява, че е по-целесъобразно всеки модул да е самостоятелна единица. Затова се налага препроектиране, което осигурява за всеки от двата модула собствено стълбище. 

Концепцията за сградата е на инвеститора, а ограниченията в проектирането произтичат от разположението, от спецификата на сградата и дейността на фирмата, свързана с тежкотоварен превоз, обяснява арх. Румен Йотов, проектант на логистичния център. Не е следвана определена типовост по отношение на архитектурата на сградите, ползвани от FedEx, но подобна модулност, съчетаваща с офисни части и складове и реализирана в доста по-голям обект в Будапеща, беше отправна точка в работата ни, уточнява арх. Йотов. Семплото решение на външните и вътрешни пространства е изискване на инвеститора и е част от позицията на фирмата за разумни инвестиции в нескъпи постройки.

Двете части на сградата – офисната и складовата, са с общ покрив, за чиято изолация са използвани минерална вата с обща дебелина на слоевете над складовете 10 см и с 14 см над офисите, хидроизолация и пароизолация.

Отводняването на покрива се осъществява чрез система тип GEBERIT. Предвидени са 2 броя външни пожарни стълби до покрива, по една на източната и на западната фасада. Към тях е проектирана стоманена тръба с диаметър 2 цола със съединители щорц в двата й края и спирателна арматура.

Фасадите на офисните части са изградени с керамична облицовка на сух монтаж и еталбонд. Страниците на прозорците и витрините в стените с керамична облицовка също са изпъленени с еталбонд. Вторият и третият етаж на административната част са проектирани с окачена фасада, а прозорците са с алуминиева дограма с прекъснат термомост.

Офисните пространства са с височина 3,25 м. Всеки етаж е решен с общо офисно пространство и съответни сервизни помещения. Вътрешните преградни стени са от газобетон с дебелина 12,5 см и гипсокартон на метална конструкция. В мокрите помещения е използван влагоустойчив гипсокартон.

Всеки един от трите модула на складовата част (блокове 1, 2 и 3) притежава едноетажен нискостелажен склад за горими материали и негорими материали в горими опаковки с височина на стелажите до 5,50 м.

Външните стени на склада са изградени с панели тип Konti от стоманени листове и пълнеж от пенополиуретан, с пожароустойчивост 17 мин.
При монтажа при всеки трети панел към съседния се полага лента от поцинкована ламарина 0,6 мм в глъба по цялата височина на панела.  В участъците при връзката на брандмауерите между складовете и офисните части с фасадите са предвидени по един брой (ширина 100 см) панели с пълнеж от минерална вата. 

Всеки от блоковете разполага с площадка под козирката, подходяща за товаро-разтоварни дейности.  Вратите на складовете са оборудвани със защитни клетки.
Към логистичния център са осигурени два подхода – портал с автоматична врата и сграда за охрана, предназначен за камиони и лекотоварни автомобили и  портал за леки и лекотоварни автомобили със служебен режим на ползване. Общият брой на паркоместата е 82, като 70 от тях са за леки автомобили и 12 за лекотоварни.

----------------------------------------------------

Сроковете на процедурите съгласно ЗУТ се спазват стриктно

Процедурите по втория строителен етап от обекта са улеснени, казва инж. Пенчо Пенев от „ТЮФ Норд България” ЕООД. Строителната площадка е открита при първия етап за целия обект и самите административни изисквания са изпълнени. Поради промяна на инвестиционните намерения на възложителя се наложи преработка на последния блок – изграждане на отделно стълбище. Преработката касае и изменение в разпределението на офисите, но складовете са идентични с останалите блокове, допълва инж. Пенев. Тази преработка бе внесена навреме в Дирекция „Архитектура и градоустройство” в Столична община.
Външно сградата запазва облика си и ще кореспондира с другите два модула.



Сподели
 

Новини

21 Юни 2018, 13.13
Панормна снимка на територията на старото военно училищеНовият център на...
20 Юни 2018, 14.32
Голямата награда получи екипа архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral, Испания36...
18 Юни 2018, 15.01
В края на пролетния сезон когато температурите навън се покачват, а яркото...
Медийни партньори
VIP медиен партньор