Rehau България строи сградата на бъдещето

(0 гласа, средно 0 от 5)
Новият административно-складов център на компанията
ще се отоплява и охлажда изцяло чрез възобновяеми енергийни източници


Българският офис на Rehau – един от водещите световни концерни, предлагащи продукти от полимерни материали, отново демонстрира своето технологично лидерство, изграждайки първата в страната сграда, която ще се отоплява и охлажда изцяло чрез регенеративни източници на енергия. Това е новият административно-складов център на компанията в Казичене, чието официално откриване е предвидено за втората половина на 2008 г. Иновативният и професионално планиран комплекс въплъщава не само последните решения и предложения на Rehau в областта на енергийната ефективност, но и образа на сградата на бъдещето. В ключовата роля на този проект успяха да се убедят експерти от строителния, инженерния и енергийния сектор, както представители на медиите, които през декември 2007 г. присъстваха на специалната демонстрация на извличане на топлина от земята чрез земни сонди, организирана от Rehau на територията на комплекса.

Rehau се стреми да наложи един успешен и перспективен модел, поставящ на преден план иновативните технологии, който да работи успешно за повишаване на „енергийната ефективност” в сградите, коментира инж. Пламен Пенчев, изпълнителен директор на компанията. Бъдещият административно-складов център на Rehau ще наложи този модел на устойчиво развитие в сферата на строителството. Инвестицията в изграждането му възлиза на 3,6 млн. евро, а разгърната застроена площ на комплекса заема 20 000 кв.м. В новия център Rehau ще представя всички свои продукти.


Проектирането и изпълнението на комплекса следват утвърдените световни стандарти и на практика демонстрират последните решения на Rehau в областта на енергийната ефективност, като  геотермия, лъчисто отопление и полимерни фасадни системи. Методът геотермия дава възможност за целогодишно използване  на изтеглената от земята топлина - за отопление на сградата през зимата и охлаждане през лятото. Този метод е изключително енергийноефективен, тъй като се постига икономия на енергия - до  75% при отопление, и до 85% при охлаждане.  Геотермията е практичен и екологичен метод за използване на енергия, тъй като съоръженията за използване са почти невидими под земната повърхност, значително се намаляват емисиите на CO2 и не зависи от развитието на цените на петролните горива. Геотермията предлага и индивидуални решения, тъй като може да бъде използвана в жилищни сгради, офиси и бизнес комплекси, индустриални паркове, летища, жп гари.

Функциониращи обекти, използващи Геотермия – REHAU, са  отоплението на перона на Bad Lauterberg, където през зимата перонът се поддържа без заледяване и сняг чрез  RAUGEO collect PE-Xa и  RAUGEO сонда PE 100 на Rehau.  В Lu-teco, Ludwigshafen са положени земни сонди за отопление и охлаждане на 9.900 m² на нов комплекс от офис сгради, тип пасивни къщи, а в курортното селище Navarino Dunes в Гърция, се осъществява отопление и охлаждане чрез площни колектори, положени под голф игрището на комплекса. Скоро към тези обекти официално ще се присъедини и административно-складовият център в Казичене.

В проектирането и изпълнението на новата сграда на  Rehau – България са включени геотермални инсталации в комбинация с лъчисти системи за отопление и охлаждане, които също чертаят устойчивото развитие в строителния сектор. Чрез този тип инсталации може да се използва енергия не само за еднофамилни сгради, но и за цели квартали. Чрез подобни иновации десетки жилища в Германия получават много по-евтина и екологично чиста енергия, като неслучайно страната е световен лидер по използване на регенеративна енергия.

Сградата на административно-складовия център е остъклена от четирите страни, чрез иновативни фасадни енергоспестяващи системи, които са водещи в  съвременната архитектура. Такава енергоспестяваща система представлява Фасадната система на REHAU Polytech 50. Чрез нея се постига отлична топлоизолация на големи площи на остъклената част, малки площи на плътната част, подобрено съпротивление на вятър и интегрирани нови технологии. Фасадната система се използва за едноетажни или многоетажни сгради като окачена конструкция или като монтирана междуетажна конструкция.

Продуктите и системите от полимерни материали, разработвани, произвеждани и предлагани от Rehau, се отличават с висока функционалност и надеждност. Те, както и постоянният стремеж към усъвършенстване и развитие, високото ниво на компетентност на служителите и многобройните иновации в преработката на пластмаси имат преди всичко една цел – да бъдат от полза на клиента и да изпълнят неговите изисквания. Непрекъснато увеличаващият се обем на работата в България и целта на компанията да бъде максимално полезна на клиентите си и да създаде удобства при работата им с Rehau, създадоха необходимостта от изграждане на собствен административно-складов център. Неговото откриване със сигурност ще начертае бъдещето на енергоефективното и устойчиво развитие в проектирането и строителството.
Сподели
 

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор