Търговска верига – PRAKTIKER

(0 гласа, средно 0 от 5)
3_Kaliyan_Kolev_Atek_Praktiker
Проектант: Архитектурно студио „АТЕК-ВД“ ЕООД, доц. д-р арх. Валери Иванов, арх. Калоян Колев
Възложител:
„Практикер Ритейл“ ЕООД

„Практикер“ (на немски: Praktiker) е европейска верига магазини за инструменти, пособия, материали за строителството, ремонта, градината, обзавеждането и поддръжката на дома.

Концепция
След провеждането на конкурс за нова, концептуална визия на магазините от веригата е избран проектът на архитектурно студио АТЕК, с управител доц. д-р арх. Валери Иванов. Автор на концепцията е водещият проектант в студиото арх. Калоян Колев. Идеята на новата визия от една страна е свързана с преструктуриране на фасадите и по-конкретно входно-изходния вестибюл, чрез трансформирането му в архитектурен елемент с портален характер и емблематична визия, декориран с нарези символизиращи дейности с дърводелски и строителни машини. Декорът е пренесен и по фасадните плоскости във вид на фигура наподобяваща разгъващ се, дърводелски метър.  

13_Kaliyan_Kolev_Atek_Praktiker
 
От друга страна е въведена и цялостно нова организация на интериора на магазините. Функционалната структура е значително подобрена. В интериора има повече светлина и цвят. Изградени са три нови магазина – във  Варна, Пловдив и Ямбол. Преустроени са три съществуващи магазина – в Стара Загора, Русе и Бургас. В момента се извършва строителството на още един магазин - в Шумен. 

11_Kaliyan_Kolev_Atek_Praktiker

Технически характеристики
Характерни архитектурни особености за този тип сгради са:
Обемът на сградата е голям, свободно стоящ, правоъгълен паралелепипед, обикновено на един етаж;
Конструкцията на сградата е сглобяема с големи междуосия; 
Покривът е плосък;
Фасадните стени са панели или послоен монтаж; голям, павиран или асфалтиран паркинг, позициониран пред сградата.
Обикновено сградите се ситуират свободно в рамките на имота, максимално близо до дъното, с цел осигуряване на площ за открит, наземен паркинг пред главната фасада на магазина. В задна или странична част на имота се проектира стопански двор с достатъчни размери за маневриране на тежкотоварни автомобили. Търси се разделяне на входа за клиенти с леки автомобили от служебния вход за зареждане. В много случаи, във връзка с електрическото захранване на обекта, се налага поместването на БКТП, обикновено в непосредствена близост до улична регулация и на изискуемото, в зависимост от класа на улицата, отстояние. Имотите се ограждат с ажурна ограда, разположена изцяло в имота на възложителя. 

10_Kaliyan_Kolev_Atek_Praktiker

Проектната сграда е едноетажна, с частично междинно ниво (двуетажна част). 

Функционалност
Магазините на търговската верига „Практикер“ са разделени на три основни функционални зони:

Търговска зона
Търговската зона заема основната част от сградната площ, достъпна за клиенти. Разположена е на кота ±0,00 и се състои от: 
- Главна търговска зала  със сектор „Градина“ с обща площ около 4300 м2; 
- Зала „Строителство“ с площ около 800 м2.

Главната търговска зала е достъпна за клиенти от главния вход на сградата през виндфанг и е в пряка връзка със зала „Строителство“ и складовата зона. Зала „Строителство“ е достъпна през Главната търговска зала и външно през обособена товарна зона за клиенти. Осигурена е директна връзка между зала „Строителство“ и складовата зона. 

Складова зона
Складовата зона се състои от склад за стоки с площ около 1400 м2, в която са обособени, помещения за приемчик и за техник, аусгус и санитарен възел. Складът за стоки е в пряка връзка с Главната търговска зала, Зала „Строителство“, помещението за рязане на плоскости и външния стопански двор.

Обслужваща зона
Обслужващата зона е разположена в двуетажната част на сградата, от двете страни на главния вход. Тук, в рамките на височината на Търговската зона, е обособено междинно ниво на кота +3,50. 

2_Kaliyan_Kolev_Atek_Praktiker

Конструкция
Конструкцията на магазините е един от основните компоненти на бюджета за строителство, който се оптимизира в няколко направления: 
  • Функционалност 
  • Време за изпълнение 
  • Себестойност 
  • Местни възможности за строителство 
Обикновено оптималните решения са сглобяема, стоманобетонова конструкция с максимално големи междуосия – 12/12, 12/18, 18/18 м, позволяващи използването на ненапрегнати стоманобетонови конструктивни елементи. Двуетажната част се решава като монолитна, стоманобетонова, гредова конструкция. 

4_Kaliyan_Kolev_Atek_Praktiker

Покривът е от LT ламарина, върху която са положени два пласта по 8 см. твърда минерална вата. Върху тях, механично фиксирана към ламарината, е положена TPO хидроизолация. В рамките на покривната равнина се  оформят ивици за осветление с отваряеми части за вентилация и димоотвеждане.  
Подовата конструкция на основното ниво е шлайфана армирана бетонова настилка, върху трамбован насип. Върху нея се полага саморазливна полимерна настилка. 
Фасадните стени са от панели с минерална вата с дебелина 12см. Вътрешните преградни стени са от гипсокартон, като на определени места са предвидени пожарозащитни стени със съответната степен на огнеустойчивост.
В процеса на проектиране, особено внимание се отделя на условията за противопожарна безопасност. Системи за димо- и топлоотвеждане се изискват за склада, главната търговска зала и зала „Строителство“. В проектното решение те са реализирани чрез самостоятелни или вградени в светлинни ивици димни люкове в покрива. Двете части от сградата – търговска и складова, са разделени чрез вертикални брандмауери от основите до негоримото покривно покритие и може да се разглеждат самостоятелно по изискванията за степен на огнеустойчивост.

Достъпна среда
Сградата проектирана в съответствие с Наредба №4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

На кота ±0,00, в непосредствена близост до главния вход, е предвиден санитарен възел за хора с увреждания. Подовете на търговските зали са без прагове и стъпала. Всички настилки в рамките на пешеходните пространства извън сградата са противохлъзгави. В рамките на открития паркинг са предвидени необходимият брой паркоместа за хора с увреждания, които са ситуирани в непосредствена близост до главния вход на сградата.

Проектът 
Търговска верига – PRAKTIKER  участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 и бе номиниран в категория: Търговски сгради.
 
Сподели

Тагове: арх инова 2017 | арх.студио атек | търговска верика praktiker

 

Новини

19 Септември 2018, 17.52
Отворената дискусия потърси отговори на въпросите какво е хармонична среда и...
04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор