Най-големият битак в Барселона - Els Encants Vells

(2 гласа, средно 4.50 от 5)
ENCN_9058_nachalo

Проект: Пазар Els Encants Vells
Локация:
площад Plaça de Les Glories, Барселона, Испания
Архитектура:
Архитектурно бюро Fermín Vázquez
Площ:
33 000 кв.м.
Година на реализация:
2013

Проектът на архитектурно бюро Fermín Vázquez днес е един от най-впечатляващите сгради на модерни пазари в Европа.
Пазарът, наречен Els Encants Vells, (в превод пазар "Старият чар"), е на няколко века. Това е място, не само където лесно можете да се спазарите за стока втора ръка и с винтидж излъчване, но е неделима част от културното наследство на Барселона.

Какво можете да намерите тук? На практика каквото поискате. С над 500 търговци Els Encants Vells е пълен със съкровища втора употреба като керамични вази, книги, антични железа, кристални осветителни тела. Тук можете да намерите също нови вещи като матраци, електрически велосипеди, принадлежности за мобилни телефони, както и бельо.

PORTADA_01

Не е задължително да купите нещо, за да се насладите на това пространство. Дори само да видите архитектурата на битака си е струвала разходката дотам, категорични са експертите. Наклоненият навес със златист оттенък и неговият огледален таван правят Els Encants Vells място, където модерният дизайн е на почит.

Дългогодишна история
Пазарът Els Encants Vells е съществувал още от Средновековието, и още по-конкретно още през XIV век. Въпреки, че местоположението му се е променяло няколко пъти през вековете, местните могат да си спомнят без усилие предишната му локация в местността Encants, която е била негов дом в продължение на 80 години. Тогава битакът е бил доста оживен, като в онези времена посетителят е трябвало да си проправя път с лакти през тълпата. И тази френетична атмосфера е била тогава неговия чар, а именно неинтелектуално място за продажби на дребно с уличен привкус.

ENCN_9163_9163

Големият недостатък на това място е било,че почти всички търговци не са имали покрив над главите си.  Жарко слънце и проливен дъжд са се отразявали директно върху продажбите. Всичко това вече е минало. Градската управа е решила и дала на битака нов дом в Plaça de Les Glories („Площад на славата") преди няколко години.

Нова сграда - ново място
През 2013 г. Els Encants Vells отваря врати в нова сграда: атрактивно, модернистко и на практика полуоткрито място с лесен достъп за търговците и посетителите. Общината стратегически е преместила битака на ново място, което се окачествява като новия център на Барселона. Това всъщност е най-новата част на града за почивка и модерен дизайн. В близост до пазара, който е частично покрит има голям търговски център (Glòries Centro Comercial), Музея на дизайна (DHUB) и интересната кула  (Torre Agbar)- многоетажна административна сграда в Барселона.

ENCN_9181_9181

Първоначално местните и търговците са реагирали със смесени чувства за ремонта и преместването на битака, но сега вече всичко е на мястото си. Битакът е достъпен от всички страни и е построен на многоетажна рампа. Когато посетителят се разхожда из него, той постепенно се изкачва, но не го усеща.

Начупеният таван на пазара има много огледални ъгли, които разпръскват изображенията и дават панорамен поглед за целия битак като посетителят може да види себе си, търговците, други купувачи и заетите улици отвъд пазара.

ENCN_0278_0278

Самият навес е над 33 хил.кв.м., проектиран от арх.бюро  Fermín Vázquez и без съмнение е една от най-впечатляващите сгради на модерни пазари в Европа. Той представлява зашеметяваща 3-етажна сграда точно срещу кулата Agbar.

В дизайна на битака съзнателно не са включени повече етажи, а само 3 като е създадена една свързана  площ с леко наклонени равнини, които се преплитат и по този начин образуват една безкрайна примка, която свързва всички малки магазинчета.

ENCN_9333_9333

Въпреки, че битакът е разположен само на няколко етажа, изживяването на посетителя е сходно на разходка по пешеходен път.

Автор: Светлана Желева

ENCN_7949
ENCN_9058
ENCN_0296Сподели

Тагове: арх. бюро fermín vázquez | барселона | пазарът els encants vells

 

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор