Най-големият битак в Барселона - Els Encants Vells

(2 гласа, средно 4.50 от 5)
ENCN_9058_nachalo

Проект: Пазар Els Encants Vells
Локация:
площад Plaça de Les Glories, Барселона, Испания
Архитектура:
Архитектурно бюро Fermín Vázquez
Площ:
33 000 кв.м.
Година на реализация:
2013

Проектът на архитектурно бюро Fermín Vázquez днес е един от най-впечатляващите сгради на модерни пазари в Европа.
Пазарът, наречен Els Encants Vells, (в превод пазар "Старият чар"), е на няколко века. Това е място, не само където лесно можете да се спазарите за стока втора ръка и с винтидж излъчване, но е неделима част от културното наследство на Барселона.

Какво можете да намерите тук? На практика каквото поискате. С над 500 търговци Els Encants Vells е пълен със съкровища втора употреба като керамични вази, книги, антични железа, кристални осветителни тела. Тук можете да намерите също нови вещи като матраци, електрически велосипеди, принадлежности за мобилни телефони, както и бельо.

PORTADA_01

Не е задължително да купите нещо, за да се насладите на това пространство. Дори само да видите архитектурата на битака си е струвала разходката дотам, категорични са експертите. Наклоненият навес със златист оттенък и неговият огледален таван правят Els Encants Vells място, където модерният дизайн е на почит.

Дългогодишна история
Пазарът Els Encants Vells е съществувал още от Средновековието, и още по-конкретно още през XIV век. Въпреки, че местоположението му се е променяло няколко пъти през вековете, местните могат да си спомнят без усилие предишната му локация в местността Encants, която е била негов дом в продължение на 80 години. Тогава битакът е бил доста оживен, като в онези времена посетителят е трябвало да си проправя път с лакти през тълпата. И тази френетична атмосфера е била тогава неговия чар, а именно неинтелектуално място за продажби на дребно с уличен привкус.

ENCN_9163_9163

Големият недостатък на това място е било,че почти всички търговци не са имали покрив над главите си.  Жарко слънце и проливен дъжд са се отразявали директно върху продажбите. Всичко това вече е минало. Градската управа е решила и дала на битака нов дом в Plaça de Les Glories („Площад на славата") преди няколко години.

Нова сграда - ново място
През 2013 г. Els Encants Vells отваря врати в нова сграда: атрактивно, модернистко и на практика полуоткрито място с лесен достъп за търговците и посетителите. Общината стратегически е преместила битака на ново място, което се окачествява като новия център на Барселона. Това всъщност е най-новата част на града за почивка и модерен дизайн. В близост до пазара, който е частично покрит има голям търговски център (Glòries Centro Comercial), Музея на дизайна (DHUB) и интересната кула  (Torre Agbar)- многоетажна административна сграда в Барселона.

ENCN_9181_9181

Първоначално местните и търговците са реагирали със смесени чувства за ремонта и преместването на битака, но сега вече всичко е на мястото си. Битакът е достъпен от всички страни и е построен на многоетажна рампа. Когато посетителят се разхожда из него, той постепенно се изкачва, но не го усеща.

Начупеният таван на пазара има много огледални ъгли, които разпръскват изображенията и дават панорамен поглед за целия битак като посетителят може да види себе си, търговците, други купувачи и заетите улици отвъд пазара.

ENCN_0278_0278

Самият навес е над 33 хил.кв.м., проектиран от арх.бюро  Fermín Vázquez и без съмнение е една от най-впечатляващите сгради на модерни пазари в Европа. Той представлява зашеметяваща 3-етажна сграда точно срещу кулата Agbar.

В дизайна на битака съзнателно не са включени повече етажи, а само 3 като е създадена една свързана  площ с леко наклонени равнини, които се преплитат и по този начин образуват една безкрайна примка, която свързва всички малки магазинчета.

ENCN_9333_9333

Въпреки, че битакът е разположен само на няколко етажа, изживяването на посетителя е сходно на разходка по пешеходен път.

Автор: Светлана Желева

ENCN_7949
ENCN_9058
ENCN_0296Сподели

Тагове: арх. бюро fermín vázquez | барселона | пазарът els encants vells

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор