Представителен офис в центъра на града

(0 гласа, средно 0 от 5)
Автори: фирма “АРХИТЕКТУРА” ООД,
гл. проектант арх. Диляна Икономова
Инвеститор: „Бигла 3”


Архитектът Диляна Икономова от студио „Архитектура” ООД проектира многофункционалната сграда с офис на фирмата „Бигла 3” след спечеления конкурс, обявен от инвеститора „Бигла 3”, намираща се в „Зона Б-3”, централната градска част, срещу парка на храма „Св. Никола”. Това е първият съвместен проект за двете фирми, който те решават комплексно чрез чисто преодоляване на функционалните проблеми, обособяване на два входа и обезпечаване на собствениците с определените по договор квадратури. Сградата е издържана в технологично отношение, обогатена с елемента на вълната, инспирирана от прилежащия парк и проведена в различните нива на фасадата до динамичния покрив. Офисите заемат шестдесет процента от общата площ на плановете, съобразени с градоустройствените нормативи и обвързани с бъдещото разширение на ул. „Опълченска” в обновяващия се район. Панорамата наоколо наслагва обемите по бул. „Тодор Александров” с този на мола и много нови модерни сгради.
 
Сградата на площ 4500 кв. м има три независими функционални части - търговската в партера и мецанина, офисната клас “А” към ул. „Опълченска” и жилищната към тихия двор. Зоните са със самостоятелен подход и отделени вертикални комуникации.

За постигането на комплексен образ е използван набор от изразителни строителни материали, подходящи за технологията с прецизен финиш, вплетени в отличното изпълнение.

Преобладаващите по фасадата стъкло, технически камък, алуминий (еталбонд)  навлизат и в интериора на сградата. За да се подчертае деловият характер, към улицата е използвана окачена фасадна система с профили на „Шуко”, подчертана от каменната облицовка на SKV и облечената с еталбонд метална пергола. Основната цел е да се създаде връзката с парка чрез максимално остъклената фасада към него, при достатъчна слънцезащита. Вълната като естествена форма участва активно във фасадатната третировка чрез  балконите - акценти и изявата на покривната конструкция. Ценните за подобен обект в центъра паркоместа, в рамките на парцела, се осъществяват в сутерена и частично в двора, като бройката им превишава норматива. 

Сградата е спокойна и ведра, изградена с лекота като общи функционални групи и разпределение на етажите. Строителството е извършено в кратки срокове с високо качество, като всички проблеми са решавани в обща дискусия. Създаденото удачно партньорсво на проектантите с инвеститора преминава в оформянето на вътрешните пространства.

Деветте нива на комплексната сграда са овенчани от офиса на фирма „Бигла 3”, проектиран на последните две от тях, с панорама на 360 градуса.
В новата офис сграда на Бигла 3, ТисенКруп Елевейтърс България ЕАД са представени с един панорамен асансьор. С товароподемност от 630кг и врата със светъл отвор от 900мм. Този асансьор покрива изискванията за офис сграда и нуждите на хора в неравностойно положение. Задната панорамна стена предлага гледка към красива София. ТисенКруп и Бигла 3 работят заедно и за други проекти в София  и Варна, тяхното добро сътрудничество дава комфорт и качество на жителите и служителите в сградите на Бигла 3.

Интериорът е адекватен на външния облик – алуминий, стъкло, цвят star light (искрящо бяло). По височина са разположени търговските обекти – банка, магазини за санитария, отоплителни уреди и елементи, свързани със строителството. Представителният офис на фирма „Бигла 3” на последното ниво допринася за завършеността на комплекса.

Оформянето на интериора от арх. Диляна Икономова от студио „Архитектура”, се осъществява, след като вече добре познава изискванията и вкуса на инвеститора. Рационалното решение усвоява работните кътовете без разточителство. Вариантът с отворена планировка, очертана от линията на покрива би придал динамика на вътрешното пространство и би решил успешно сравнително малкия обем, но инвеститорът предпочел класическото обособяване на различните по характер дейности във фирмата. Помещенията са степенувани – големи и малки офиси, зали за срещи, кабинети, сервизни и кухненски елементи.

Приемните са две – по-голяма, с възможност за мултимедия и по-малка – оперативна, за юридическия отдел, кътове за срещи при управителите. Терасата на осмо ниво е бъдещата приемна на открито. Освежаващ момент е малката тераса на долното ниво, приятно обзаведена и озеленена.

Мебелите с престижен италиански дизайн са доставени от фирмата Stimex и решават прекрасно функционалните и естетически задачи. Диляна Икономова проявява усет към изграденото от нея пространство и вкус при избора на визуално изчистени серии. Модният акцент върху огънатия ъгъл (игнориращ противопоставянето между вертикала и хоризонтала) се комбинира със задължителния перфектен финиш. Бюрата на управителите изпъкват на фона на хоризонталните пана зад тях. Мебелите доказват отново, че Stimex  е вносител на класен италиански дизайн. Те са градирани по своята представителност: за кабинетите на управителите е предпочетена дизайнерската серия Tau,  включваща естествен фурнир ebony и кафява кожа. Бюрата и работните столове са от серията Panama Executive, а заседателна маса и столове са от нейната разновидност Panama Cantilever.

Диванът, облечен в млечносива естествена кожа, е изящният модел ARKI в стила на 60-те, елегантно разперил подлакътници в балансирано единство със своите табуретки.  Работните помещения са обзаведени функционално с компактните светли бюра от серията Free way, осигуряващи гъвкав брой работни места. Те са комплектовани с метални шкафове Joint, също доставени от Stimex.

Дизайнът на санитарните помещения и луксозните мебели в тях са на  “Форма Д”. Те включват естествения фурнир Ебони, което ги свързва стилово с мебелите в представителните офиси.

Опънатите отразяващи тавани се налагат от ниската височина на 8-мо ниво, което е допълнително усвоено от таванския етаж. Опънатият таван Decomat, изпълнен от фирма Декомат-България ООД, цели оптичното увеличаване на обема на помещението и придава неповторим и запомнящ се външен вид. Избраният черен лаков таван, със своите отражения на дървения под, убедително постига целта - меко надграждане на пространството. Отражението на витрините и щорите, добавя още един ред външно осветление, завършващо картината на удвоеното пространство.

Цялостният светлинен дизайн е изготвен от студиото  The Project, специализирана в офис пространства и мебели. От водещите италиански фирми, с които работят, те са избрали артистичните осветителни тела на Murando Due за художественото осветление на общите площи и кабинета на управителя. Работното осветление разчита на класическите тела на Arano на Philips за съвременния офис. Системата на осветителните тела е точно подбрана, за да не създава бликове, да е удобна и спокойна във всеки момент от деня. По този начин преимуществата на опънатият таван са напълно усвоени – постигната е перфектно гладка повърхност при бързо, технично изпълнение.

Диляна Икономова обръща особено внимание на настилките. Паркетът за кабинетите, в цвят венге, е доставен от фирма „Интериор дизайн център”. За работните помещения е избран корк от специализираната търговска верига ‘’Коркова къща”. Като въздействие и функция и двата вида настилки са топли. Докато паркетът е традиционен за офисите, коркът (в случая многослоен, с лаково покритие) е необичаен за тях, въпреки добрите топло-, шумоизолиращи и антистатични качества. Обикновено на работното място търсим делова, аскетична или представителна атмосфера, но този път комфортът от дома е предложен с успех и за офиса. 

Приемните части и фоайета са отделени с искрящия светъл технически камък на SKV.

Дървеният и корковият под са в хармония с фурнированите мебели, като играят ролята на база от която мебелите „израстват”. В последния във височина офис подът контрастира на белите мебели, без да предизвиква прекалена дистанция.
От интериорните елементи заслужава специално внимание еднораменната ажурна стълба на фирма GTT, серия Invent. Тя извежда към емпорето в притесненото пространство до витрината, но прецизният детайл на дървените стъпала и прозрачният парапет омекотяват малките размери на помещението и то не притесняват ходовата линия, където стълбата с дървените стъпала плува пред стъклото, обгърната от въздуха и светлината.

Елегантни и високо-качествени са стъклените витрини и врати на фирма  „Rimadesio”, кухненскотото обзавеждане – Doimo Cucine, щорите „Muturra” от The Project.

Цветовото решение е единно, но и различно за двата етажа. В някои помещения преобладава дървото в пода и мебелите, контрастиращо със светлите стени. Търсен е уют в делова достатъчност. Този етаж плува между покривите на съседните сгради и заживявя извън физическите си предели.

Представителният кабинет на управителя на последния етаж предлага контрастно решение – бяло, черно и венге. Светлите мебели върху тъмен под се повтарят меко в отразения таван. Идеята за стабилност и представителност е омекотена от короните на дърветата, присъстващи като силен елемент зад витрините. С тях интериорът се обогатява и разтваря в пищната им зеленина. 

Цветовите акценти се появяват чрез озеленяването и контрастната повърхностна обработка на материалите. Към това можем да добавим богато нюансираната повърхност на бялото стуко венециано и отблясъците от мебелите по техническия камък по пода, обогатяващи възприятията.

Озеленяването вътре и на терасата е направено с вдъхновение и изпълнено от амбициозния млад проектант ладш. Арх. Росица Петрова от фирма „Yard” . Предпочетени са изящните кашпи - лесни за поддържане и оригинални за мястото. На сравнително малката им площ е създаден аромат и настроение, които насищат сетивата на преден план, зад който се разстила парка и изникват ефектни силуети с кубета или модерни сгради.

Малката тераса за четири човека е обзаведена с градинскитемебели на „Royal Botania” от тиково дърво The Project.

Целият комплекс, играден от “Архитектура” ООД, овенчан от двата изискани офиса на „Бигла 3”, притежава собствен стил, основан на вътрешна логика, безкомпромисно изведено ниво и единство на въздействието. Деловата му част, не е достатъчно голяма за офис-център, но може да предложи  успешни офиси в центъра.  

Техническа информация:
Търговски площи: магазини и банков клон - 700 кв. м;
Жилищни площи: 600 кв. м;
Офиси: - 1600 кв. м.

Представя: арх. Анета Трифонова
Сподели
 

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор