Център за дизайнерски стоки

(2 гласа, средно 3.00 от 5)

Невена Попкирова


Eдна засега не много популярна у нас форма на организация и изграждане на комплекси/центрoве  за продажба на фабрични маркови стоки на дребно е т.нар. аутлет (outlet - англ. търговски център за продажба на фабрична стока на дребно). Броят на този вид търговски центрове в Европа се брои засега на пръсти. Те са разположени обикновено на евтини площи извън градовете, в близост до магистрали, където купувачите могат да отидат специално на пазар с колите си или да се отбият за почивка и разнообразяване по време на дълъг път.

Пример за такъв аутлет е Центърът за дизайнерски стоки Парндорф (Designer outlet Parndorf) край градчето Нойзидъл ам Зее в Австрия. Само на 30 минути от центъра на Виена, на 20 минути от летището на Виена, на 500 м от международната магистрала Будапеща – Виена, Дизайнерският аутлет Парндорф в провинция Бургенланд заема над 37 дка. Той е първият в Австрия дизайнерски аутлет и е открит през август 1998 г. В него могат да се намерят актуална дамска, мъжка и детска мода, спортни облекла и ежедневни дрехи, обувки, аксесоари, стъкло и порцелан, пътни чанти, декорация и детски играчки. Цените на всички стоки са намалени най-малко с 30 %, с което стават изгодни за предлаганото качество - дизайнерски модели на известни марки.

Стоките на известни марки производители предимно на дизайнерски дрехи и обувки, но също и на бижута, порцелан, куфари и др. са разположени в редици от едноетажни магазини, поместени в привлекателни на външен вид, бутафорни сгради. Фасади, боядисани в свежи наситени цветове с изкуствени нарисувани прозорци и красиви покриви, създават илюзията за градче в характерен исторически стил. То привлича погледа отдалеч и основното, което се откроява отвън са имената на дизайнерските фирми, чиито стоки могат да се намерят вътре. Такъв комплекс създава приятна атмосфера за разходка и предлага места за хапване или чаша кафе в красиви кафенета и ресторанти между магазините. Естествено, такива търговски комплекси предлагат огромен паркинг с много места, защото никой не ги посещава без кола. Удобството за клиента е, че всички негови любими дизайнерски марки за облекло и обувки са струпани на едно място и в добавка, цените са с намаление 30 до 70%.

Комплексът Дизайнерски аутлет Парндорф съдържа около 150 магазина на различни утвърдени модни производители. Паркингът на търговския център предлага над 3000 места. В комплекса са включени 12 различни по тип кафенета и ресторанти. Поради близостта до международна магистрала, в аутлет центъра има банка за обмен на валута. За децата е предвидена покрита детска площадка.

Разпределението на магазинните площи по предназначение е 25 - 30 % за дамска мода, мъжка и детско облекло. За обувки са предвидени 10 – 15 %, за порцелан и спортни артикули 10 – 15 %, за аксесоари 3 – 5 %, заведения за обществено хранене 3 – 5 % и 5 % за други магазини като козметика, мебели и др.

Дизайнерският аутлет център е построен в 3 фази. Първата фаза, която е приключила през септември 1998 г., обхващала изграждането на 40 магазина, 5 ресторанта и една банка. Втората фаза добавя още 40 обитатели на комплекса и е приключила през лятото на 1999 г. Третата фаза довършва центъра с още 40 магазина, кафенета и детска площадка.

Дизайнерският аутлет Парндорф, заедно с новооткрития през пролетта на тази година Панония шопинг парк в градчето Нойзидл ам Зее (инвестиция за 12 милиона евро, също на магистралата Виена-Будапеща, застроена площ 7900м2, 300 паркоместа), е включен във Австрийския Фонд № 1 на Сдружението за капитални инвестиции в недвижими имоти Варбург-Хендерсон (Warburg–Henderson Kapitalanlagegesellschaft für Immobilien mbH). Фондът съдържа понастоящем четири търговски обекта, които включват още търговския център Сити пойнт в град Штер и търговския център Атриуммаркт Алт Ерла във Виена.

По думите на директора на Хендерсон Глобал Инвесторс Имобилиен Австрия, който организира включването в качеството си на управител по акциите за фонда, с присъединяването на последния комплекс, Панония шопинг парк, компанията успешно е обезпечила един от водещите търговски комплекси, разположени в развиващата се област на Източна Австрия близо до мястото на среща на трите държави Австрия, Унгария и Словакия.

Партньор в проекта за Дизайнерския аутлет Парндорф в Австрия е Международната компания BAA (British Airport Authority) McArthur Glen. BAA е британска компания, която управлява летища от различен мащаб в Европа като Хитроу, Гетуик и от 1997 г. Неапол. Тя управлява и летищата в Питсбург и Минеанополис в САЩ. Освен това BAA разработва и управлява площи за търговия на дребно. McArthur  Glen е разработила няколко центъра за дизайнерски аутлет в САЩ. Като съвместно начинание с други фирми BAA McArthur Glen движи с голям успех 5 дизайнерски аутлет центъра в Европа (3 от тях в Англия: Cheshire Oaks, Swindon и Brigend, във Франция: Troyes и в Австрия: Parndorf/Vienna). Още 8 оутлет центъра са на етап планиране и реализация.
Разработката на първият Дизайнерски аутлет център в немскоговорещата част на Европа е дело на др.Волфрам Крамар, управителен партньор на  BAA-McArthur Glen Parndorf GesmbH. Освен това, на фирмата Kramar, Sixt & Partner consulting company е било възложено управлението на бизнес парк в серевната част на Парндорф и разработването на Парк за семейни забавления за градчето.

Построяването на аутлети е не само изгодно за инвеститорите, но предлага на населението възможност за закупуване на модни маркови продукти на изгодни цени. Развитието на България през последните години със създаването на няколко мола в големите градове дава основания да се надяваме, че условията за изграждане на аутлет вече назряват.

Сподели
 

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор