Мол Варна

(0 гласа, средно 0 от 5)
Мол Варна

Обща застроена площ 70,000 кв.м
Обща търговска площ ОТП 33 000 кв.м
760 паркоместа, от които 200 външни
2 000 кв. м супермаркет Пикадили “Гурме”
2 етажа магазини за мода
Кинокомплекс “Арена” с 1300 места и 8 зали
Боулинг, център за красота, ресторанти, кафенета
800 кв.м детски увеселителен център Капела

Строителството на мол варна започва през ноември 2006 г. В първоначалния проект сградата включва две тела, но в последствие се допълва и от трето, чието изграждане започва през юли 2007 г. Главен изпълнител е фирма “Планекс”, Варна.

Конструкция
В конструктивно отношение сградата е изградена изключително на колони и шайби. Приложена е безгредова конструкция, което осигурява по-голям обем на вътрешното пространство. По-голямото междуосово разстояние на колоните и произтичащото от това натоварване на конструкцията е компенсирано с по-голяма дебелина на  стоманенобетонната плоча и по-висок клас бетон.
Голяма част от инсталациите, за да се постигне по-рационално използване на пространството, са изнесени в подпокривно пространство – ОВК съоръжения, трафопост, котли, генератори. Осигурена е добра изолация на покрива чрез топлоизолационен пакет 8 см XPS, защитен бетон, хидроизолация и втори слой защитен бетон.

Вертикална планировка – “Инжстрой” ЕООД

Хидроизолация  
Поради наличие на подпочвени води в терена е изградена дренажна система с дренажна шахта, включена във ВиК, а сградата е обгърната с хидроизолационна вана от ПВЦ мембрана, с геотекстил и ватер стоп ленти на технологично сухите фуги при стените и основата, хидроизолационни и дилатиционни фуги. Доставчик и подизпълнител на хидроизолация - фирма “Криома”.

Осветление и системи за сигурност
Доставчик и изпълнител “Сименс” ЕООД
В Мол Варна са приложени най-надеждната серия продукти Siemens произведени по висококачествени технологии, изключително лесни и удобни за екплоатация и поддръжка. Заедно със задължителните за този тип обекти  пожароизвестителна и сигнално-охранителна системи ще бъдат изградени и  видеонаблюдение, контрол на достъп и мениджмънт станция за централизиран контрол, управление и архив.
За пожароизвестяването е избрана система с марка Siemens от най-висок клас с мрежова поддръжка, както и възможност за включване към BMS (Business Management System) , напълно съответстваща на европейските стандарти и притежаваща VdS сертификат. Основните характеристики на системата са: свеждане на фалшивите сработвания до минимум, вградени изолатори във всеки един елемент, графични възможности, диагностика и статистика в реално време, автоматично адресиране на устройствата, програмиране на входове и изходи, включително булеви финкции, интелектуален протокол, невзискателна към кабелната мрежа и намаляващ разходите по окабеляване и др. Чрез различен вид детектори е осигурен мониторинг на всички потенциално пожаро-опасни помещения в търговския център, както и следене на въздоховоди и кабелни трасета.  
Решението за сигнално-охранителната система е модулен контролен панел с интегриран комуникатор, чиито предимства са: улесено програмиране, удобно и надеждно опериране, гъвкаво конфигуриране, разширени комуникационни възможности, лесен за инсталиране и позволява интегриране в BMS. СОТ детекторите, които ще бъдат монтирани в Мол Варна осигуряват висока надеждност, благодарение на патентованата от Siemens оптика „Тройно черно огледало”, надеждно разграничаваща движенията от различни смущаващи фактори, с вградена AMASIC цифрова обработка на сигналите и температурна компенсация.
Видеонаблюдението на цялата сграда и периферията й ще бъде осигурено чрез цифрова записваща система от най-ново поколение, която осигурява запис от 200 кадъра в секунда, работеща с ефективната MPEG4 компресия, позволяваща режим на работа „триплекс”, възможност за включване в мрежа, интуитивен графичен потребителски интерфейс, както и отворен интерфейс за интегриране в BMS. За различните приложения са предвидени висококачествени Siemens камери с необходимите параметри: вандало-защитени с IP66, денонощни с механичен инфрачервен филтър, както и управляеми с 18х оптично увеличение.която осигурява целия мониторинг на сградата и нейната периферия.
Системата за контрол на достъп в Мол Варна е базирана на най-новите информационни технологии. Тя отговаря на изисквания за сигурност от всякаква сложност. Системата позволява фото ID (идентификация по снимка) и проверка на изображението, предаване на съобщението по e-mail и sms, както и интегриране на съществуващи бизнес решения и BMS.
DMS – станцията за управление и визуализация на събития свързани със сигурността, е мощен инструмент за централизирано наблюдение на всички системи за сигурност, ръководи оператора при стресови ситуации за вземане на най-правилното и подходящо решение. Включва графична навигация за възможно най-бързо локализиране на проблема и инструкции за последващо действие. Модулът „история на събитията” позволява запазване в база от данни на всички събития, както и действията извършени от оператора.

ОВК инсталации
Доставчик и изпълнител “Агароклима”

ВиК
Изпълнител “Тетида” ЕООД

Сухо строителство
Изпълнител фирма “БОЯНА ВИК” – Варна

Асансьори и ескалатори
Доставчик и изпълнител фирма
“ШИНДЛЕР БЪЛГАРИЯ” ЕООД

Фасада
Окачена фасада е естетична комбинация между
керамика и тримо панели с минерална вата.
Доставчик - AGROB BUCHTAL
Изпълнител - “Прециз Ал” ЕООД– Русе
Главен изпълнител
“Планекс Холдинг”, Варна.
Технически ръководител
инж.Николай Стоянов, “Планекс Холдинг”, Варна
Проектант на архитектурната част
арх. И. Николаева, “Лагис” ЕООД, Варна

Строителен надзор
“Инекс консулт” ООД, Варнa

Сподели
 

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор