Успешната инвестиция Мол Варна

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
Бистра Попдимитрова

Идеята за създаването на Мол Варна, като всяка успешна бизнес идея, възниква провокирана от пазарните условия, динамиката в развитието на строителния бранш и търговски нюх на Красимир Узунов, собственик на Интерсервиз Узунови АД.
След избор и закупуване на подходящ терен, проектирането на търговския център е възложено на лондонския офис на известната английска фирма „Чапман Тейлър”. Направени са проучвания, необходими за изготвянето на идейния проект на обекта, които се отнасят до трафика около парцела, за приложимост  на терена и т.н.
Следващата компетентна стъпка е от страна на представител на  архитектурното бюро - арх. Джон Евънс, който “на място” скицира фасадата на бъдещата сграда, допълва плановете и аксонометричните изгледи 

В проекта специално внимание е обърнато на притока на клиенти в мола – пешеходци и автомобилисти. Заложени са две разнопосочни рампи за достъп с автомобил в сградата – с подстъп откъм магистралата и откъм центъра. Едната рампа отвежда директно на ниво минус три, а другата отвежда последователно през трите подземни нива на паркинга. В идейния проект са спазени най-важните принципи, на които трябва да е подчинен работния проект. Задължителното  правило за златните сечения - 4 метра пасаж, 8 метра просвет, 4 метра пасаж, което е задължително за търговски център.

“Подходът ни беше изключително сериозен, мислехме с перспектива, направихме проучванията и  плановете внимателно. Всяка една консултация си е струвала парите в пъти, ползвахме услугите на най-добрите консултанти” – изтъква Александър Проданов,  Ръководител Координация - Мол Варна. За  управлението на обекта, в което се включва и фасилити мениджмънта, инвеститорът “Интерсервиз Узунов” се доверява на “Чапман Тейлър”, които освен консултант, са и екслузивни представители за отдаването под наем на търговските площи.

“Работихме в големи и опитни екипи, с много инвестиции в ноу-хау. Това са вложения, които не трябва да се пренебрегват, защото чрез тях се осигурява възможност за гъвкавост на сградата, възможност за препроектиране, където се налага. Няма нито един проект, особено за търговски център, който да е останал в първоначалния си вид. Винаги сградата се “движи” и променя до момента на отварянето, защото се адаптира към изискванията на наемателите”- продължава Проданов.

В Мол Варна инвеститорът се концентрира върху търговската част на сградата, а добрата архитектура утилитаризира функцията на сградата. “За да бъде един търговски център мол трябва да има магазини. Ако един мол няма световноизвестни търговски марки той си е локален търговски център.”- изтъква инвеститорът Кр. Узунов.

Използвани са качествени материали, с изключително висок коефициент на енергийна ефективност и съвременни системи, осигуряващи оптимална поддръжка на сградата. За пример за съобразяване с бъдещото обслужване на търговския център Ал.Проданов разказва за идеята на инвеститорът да се направи фонтан, чиято течаща вода да внася хармония и естетика в обстановката. Но по мнение на консултантите това би затруднило поддръжката и затова на мястото на фонтана, на пиацата, се обособява голямо пространство за ревюта и за хепънинги.

Интериорът на Мол Варна е луксозен, но изчистен от  екстравагантност, за да се акцентира върху витрините на магазините. “Имаме много високи изисквания към витрините, защото това е начин за реклама и на мола, дори затворен, трябва да изглежда перфектно. Затова няма да се използват ролетни щори за затваряне на магазини.”, подчертава Ал. Проданов.
Помислено е и за сметосъбирането от търговските площи /32 000 кв.м/ чрез инсталиране на три компактора за разделно събиране на отпадъците.

Мол Варна е първият и единствен мол, на чиято площ има 1дка Детски развлекателен център. Той ще бъде първият по рода си в България, част от известната в Западна Европа верига детски центрове Capella play и е уникално място за нашите клиенти и децата им, подчертава г-н Узунов. По препоръка на “Чапман Тейлър”, за да е успешно начинанието през следващите 10 години, създадохме  мол трето поколение, който включва освен търговски площи и кина, боулинг и пързалка. В Мол Варна има 8 кина с 1360 седалки, 7 заведения за хранене с 860 места, 650 паркоместа.”

За успешното управление на сградата ще работят мениджър, оперативен директор, маркетинг мениджър, мениджър комуникации, директор техническа поддръжка и администратор-счетоводител.

Стратегията за привличане на наематели е подготвена със съдействието на „Фортън Интернешънъл” и подпомогната от контактите на „Кушман и Уейкфилд”. Установени са контакти с наематели на търговски панаири в чужбина и някои от тях за първи път ще стъпят на българския пазар.

“Най-голямото предизвикателство е съгласуването на изискванията на наемателите.”- споделя Проданов. “Представете си 150 магазина в един обект! На наемателите трябва да се създадат такива условия, че да направят най-добрия си магазин.Същевременно договорът е еднакъв за всички и наемателите трябва да спазват едни и същи правила, без да се допускат компромиси.”

След планираното откриване през 2008 г. собственик на Мол Варна ще бъде шотландският холдинг “Милър груп”, който е специализиран в строителството и управлението на недвижими имоти. Предварителната продажба на Мол Варна за 120 млн. евро е постижение, което не е отбелязвано досега от друга българска фирма. ”Продажбата се осъществи по всички правила с инвестиционен меморандум, процес за инвестиционна продажба, където професионалистите от „Кушман и Уейкфилд” изключително много ни помогнаха. Предварителната продажба означава, че проектът е толкова добър, че холдинг като “Милър груп” решава да купи преди обекта да е отворил врати. В момента ние работим с “Милър груп” като партньори и те наблюдават процеса.”, коментира Ал. Проданов. Според него“Милър груп” са избрани за купувачи не само поради предложена най-висока цена, а поради факта, че те са най-компетентите специалисти в областта на търговските площи в световен мащаб. 
Сподели
 

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор