Китай откри най-футуристичната библиотека на всички времена

(1 глас, средно 5.00 от 5)
35b_Tianjin_Library__Ossip.0_na4alo
Местните вече я наричат "Окото на града"

Холандската архитектурна компания MVRDV заедно с Института за градско планиране и дизайн на град Тиендзин, Китай проектираха впечатляваща библиотека. Тя е част от културния център в Бинхай – един от най-новите квартали на Тиндзин, построен през 2010 г. Сградата е част от по-мащабен план, с който се обособява културното сърце на града.

40_Tianjin_Library__Ossip_40

Библиотеката изпъква със своя дизайн върху площ от 33 800 кв.м. На праволинейната й външна фасада е „противопоставен" зрелищен вътрешен атриум, в чийто център има сферична огледална зала, която местните вече наричат "Окото на Бинхай".

22_Tianjin_Library__Ossip_1_22

То е центърът на библиотеката и създава среда в която можеш да седнеш, да четеш, да се помотаеш, да се покатериш, за да стигнеш до книгите си. В неговото сърце се намира друга зала, която отразява околната среда като й дава 360–градусова панорама в пространството вътре. Библиотеката има запас от около 1.2 млн. книги върху етажерките с кръгова архитектура.
Сградата е 5-етажна, а книги се срещат буквално на всеки ъгъл.

Тиендзин е крайбрежен метрополис отвъд Пекин. Библиотеката представлява стъклена кутия, обвита в хоризонтални жалузи, които съответстват на непрекъсната система от рафтове.Тя започва от пода и свършва до тавана и изглежда сякаш се „спуска" като вълна по интериорните стени.

38b_Tianjin_Library__Ossip_38

Абсолютният акцент на главния приземен етаж е бляскавото кълбо, което също служи и като сграда. Обграждащите топката рафтове, които също се използват и за стълби, и за места за сядане, а също и като таван, изглеждат, че се излъчват от самия глобус. Ефектът е много впечатляващ за всеки посетител.

24_Tianjin_Library__Ossip_24

Архитектите смятат, че  това е „градският хол". „Открихме библиотеката и така  създадохме красиво обществено пространство. Рафтовете за книгите са мултифункционални, а ъглите и извивките са предназначени да стимулират различни дейности в библиотеката. Те заедно образуват „окото" на сградата: да видиш и да бъдеш видян".

10_Tianjin_Library__Ossip_10

Библиотеката е построена за рекордно кратко време от 3 години като част от комплекс от пет културни сгради в района на Бинхай, свързани с обществен коридор със стъклени покриви. Първите два етажа на библиотеката се състоят от зали за четене, книги и фоайета, а на горните етажи се намират заседателни зали, офиси, компютърни и аудио кабини и два вътрешни двора.

Светлана Желева ( по материали от чуждия печат)

Сподели

Тагове: библиотека | бинхай | китай

 

Новини

19 Септември 2018, 17.52
Отворената дискусия потърси отговори на въпросите какво е хармонична среда и...
04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор