Пясъчният Лувър

(1 глас, средно 5.00 от 5)
louvre-abu-dhabi-opening-jean-nouvel-designboom-1800_na4alo
След 10 г. строеж един от най-прочутите музеи на света е със свой филиал в Абу Даби, Обединени Арабски емирства.

Пясъчният Лувър – така може да се нарече най-зрелищният имидж проект на ОАЕ, който вече отвори врати. И показва как изкуството става мост между културите в наши дни. Дълго време витаеше усещането, че музеят едва ли не никога няма да стане готов. Строителната площадка сега е музей и мечтана туристическа атракция. Дори президентът на Франция Еманюел Макрон участва в откриването под зрелищния перфориран огромен купол на френския звезден архитект Жан Нувел.

Благодетел на проекта е шейх Шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян, който е 18-и емир на Абу Даби. Той е похарчил 1.5 млрд.евро за новото си бижу, което е вдигнато на 6 хил. кв.м площ и включва 620 произведения на изкуството.

Banner26120161610590LAD_SouthEast_2016-01-14_small

„Само" 580 млн. евро е струвало самото строителство, а половината от експонатите, които покриват осем столетия история на човечеството през изминалото десетилетиe са били закупени за милиони. Другата половина се състои от предмети, дадени назаем от френския музей-майка на стойност 190 млн. евро.
Също така е сключен договор за 30 – годишно ползване на марката Лувър, което е струвало на емирството 400 млн. евро. И още 160 млн. евро ще отсекат консултациите от френски музейни експерти за следващите 15 години.

Обиколката из епохите започва с една от най-старите познати фигури на човечеството – двуглава неоалитна пластика от Йордания. „Синият" коран - най-старият екземпляр на Светата свещена книга на мюсюлманите е обединен с една средновековна библия, будитските сутри и една йеменска тора, която е на 500-години.

louvre-abu-dhabi-roof-light-epa-ps-171110_12x5_992

Другите зали на арабския Лувър, както наричат вече музея, предлагат съкровища от Китай, Индия и Япония. А посетителите могат да се насладят още на картини на Леонардо да Винчи, Ханс Холбайн, Едуард Мане, Винсент ван Гог, Анри Матис, Паул Клее, Джаксън Полък и Пабло Пикасо.
Най-известният съвременен артист на Китай Ай Вей Вей се представя със 7-метров светлинен фонтан във формата на спирала. Той е почерпил идеята от кулата на Владимир Татлин от 1919 г., която обаче никога не е била реализирана.

Над тези произведения на изкуството се издига прозрачна покривна конструкция, която е най-зрелищната част от строежа, реализирана от австрийското Ваагнер Биро –  Waagner Biro - http://www.waagner-biro.com/de - специлисти по строежа със стомана, отбелязва австрийският вестник „Ди Пресе".

2._Louvre_Abu_Dhabi._Photo_Courtesy_Mohamed_Somji
 
Конструкцията е избрана съзнателно да е прозрачна и създава усещане, че сякаш е оплетена от алуминий и струва 80 млн.евро.

AJN_HW_Abu_Dhabi_Louvre_02

Самият купол е с площ колкото 5 футболни игрища и хвърля сянка над 55 бели кубични къщички, в които се намират отделните галерии. Това трябва да символизира атмосферата на арабската Медина с нейните спретнати къщички и сенчести улички, обяснява прочутият арх. Жан Нувел. 72-годишният архитект казва, че голямата арабска архитектура винаги е геометрия и светлина. Тази футурична сграда същевременно принадлежи и към Софт Пауър стратегията на свръхбогатите емирства от Залива, които искат да повишат своя политически статус и реноме чрез култура и туризъм, спортни турнири, мегапроекти, световни конференции и фестивали.  

N_LOUVRE-ABU-DHABI--JEAN-NOUVEL-DESIGN-29

Превод: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: абу даби | арх. жан нувел | оае | пясъчният лувър

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор