Пясъчният Лувър

(1 глас, средно 5.00 от 5)
louvre-abu-dhabi-opening-jean-nouvel-designboom-1800_na4alo
След 10 г. строеж един от най-прочутите музеи на света е със свой филиал в Абу Даби, Обединени Арабски емирства.

Пясъчният Лувър – така може да се нарече най-зрелищният имидж проект на ОАЕ, който вече отвори врати. И показва как изкуството става мост между културите в наши дни. Дълго време витаеше усещането, че музеят едва ли не никога няма да стане готов. Строителната площадка сега е музей и мечтана туристическа атракция. Дори президентът на Франция Еманюел Макрон участва в откриването под зрелищния перфориран огромен купол на френския звезден архитект Жан Нувел.

Благодетел на проекта е шейх Шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян, който е 18-и емир на Абу Даби. Той е похарчил 1.5 млрд.евро за новото си бижу, което е вдигнато на 6 хил. кв.м площ и включва 620 произведения на изкуството.

Banner26120161610590LAD_SouthEast_2016-01-14_small

„Само" 580 млн. евро е струвало самото строителство, а половината от експонатите, които покриват осем столетия история на човечеството през изминалото десетилетиe са били закупени за милиони. Другата половина се състои от предмети, дадени назаем от френския музей-майка на стойност 190 млн. евро.
Също така е сключен договор за 30 – годишно ползване на марката Лувър, което е струвало на емирството 400 млн. евро. И още 160 млн. евро ще отсекат консултациите от френски музейни експерти за следващите 15 години.

Обиколката из епохите започва с една от най-старите познати фигури на човечеството – двуглава неоалитна пластика от Йордания. „Синият" коран - най-старият екземпляр на Светата свещена книга на мюсюлманите е обединен с една средновековна библия, будитските сутри и една йеменска тора, която е на 500-години.

louvre-abu-dhabi-roof-light-epa-ps-171110_12x5_992

Другите зали на арабския Лувър, както наричат вече музея, предлагат съкровища от Китай, Индия и Япония. А посетителите могат да се насладят още на картини на Леонардо да Винчи, Ханс Холбайн, Едуард Мане, Винсент ван Гог, Анри Матис, Паул Клее, Джаксън Полък и Пабло Пикасо.
Най-известният съвременен артист на Китай Ай Вей Вей се представя със 7-метров светлинен фонтан във формата на спирала. Той е почерпил идеята от кулата на Владимир Татлин от 1919 г., която обаче никога не е била реализирана.

Над тези произведения на изкуството се издига прозрачна покривна конструкция, която е най-зрелищната част от строежа, реализирана от австрийското Ваагнер Биро –  Waagner Biro - http://www.waagner-biro.com/de - специлисти по строежа със стомана, отбелязва австрийският вестник „Ди Пресе".

2._Louvre_Abu_Dhabi._Photo_Courtesy_Mohamed_Somji
 
Конструкцията е избрана съзнателно да е прозрачна и създава усещане, че сякаш е оплетена от алуминий и струва 80 млн.евро.

AJN_HW_Abu_Dhabi_Louvre_02

Самият купол е с площ колкото 5 футболни игрища и хвърля сянка над 55 бели кубични къщички, в които се намират отделните галерии. Това трябва да символизира атмосферата на арабската Медина с нейните спретнати къщички и сенчести улички, обяснява прочутият арх. Жан Нувел. 72-годишният архитект казва, че голямата арабска архитектура винаги е геометрия и светлина. Тази футурична сграда същевременно принадлежи и към Софт Пауър стратегията на свръхбогатите емирства от Залива, които искат да повишат своя политически статус и реноме чрез култура и туризъм, спортни турнири, мегапроекти, световни конференции и фестивали.  

N_LOUVRE-ABU-DHABI--JEAN-NOUVEL-DESIGN-29

Превод: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: абу даби | арх. жан нувел | оае | пясъчният лувър

 

Новини

19 Ноември 2018, 14.21
В съответствие с програмата за устойчиво развитие, ООН обявява 19 ноември за...
12 Ноември 2018, 15.04
Какви са най-новите технологични възможности на Географските информационни...
09 Ноември 2018, 14.27
За втори път Група Бош се включва в популярната инициатива на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор