ЦДГ „ЧАЙКА“, гр. Пловдив

(0 гласа, средно 0 от 5)
5_Konstantin_Bojkov_KOB_project_CDG_Chayka
Проектант: КОБ Проект ЕООД, арх. Константин Божков
Възложител: Район Източен – Община Пловдив


По решение на ГНС Пловдив от 1947 г. започва строежът на санаториална детска градина за две групи за белодробно болни деца в източния край на града. Дворът е 8 декара и граничи с овощни и зеленчукови градини. В последствие кварталът се населява и се откриват още 2 групи в мансардния етаж. През 1950 г. градината е именувана "Чайка" и приема децата на квартал Втора Каменица.

Съгласно новите демографски условия, Община Пловдив взима решение да инвестира в напълно нов обект, и през 2015 г. гореспоменатата сграда се събаря, за да се построи най-модерното детско заведение в България. На мястото й вече завършва изграждането на уникална за страната детска градина. Проектът на ЦДГ "Чайка" е на два етажа с разгъната площ от 2700 кв. метра. Капацитетът й е предвиден за 8 групи по 22 деца при целодневен режим на престой. 
 
2_Konstantin_Bojkov_KOB_project_CDG_Chayka

Осигурена е необходимата площ за едно дете, съгласно изискванията на Наредба № 7 за ПНУОВТУЗ и Наредба № 3 / 2007 г. за здравните изисквания към детските градини.

Сградата е ситуирана, така че детските групи да са ориентирани на юг-югоизток, и едновременно с това да има повече зеленина пред тях. Детската градина се намира в паркова среда и всяко едно дете ще има досег с природата. Разположението е замислено с цел едроразмерната растителност да бъде максимално запазена. Предвидено е и бъдещо застрояване на допълнителен модул за още две групи, ориентирани на изток. 
 
4_Konstantin_Bojkov_KOB_project_CDG_Chayka

При проектирането на детската градина е търсен запомнящ се архитектурен образ. Дизайнът е вдъхновен от съвременните архитектурни тенденции. Сградата се развива спираловидно във височина, като плавното изкачване улеснява достъпа до покрива. Същевременно кръглите й форми я правят по-органична и отворена, търсейки допир с природата и нейните творения.  
Освен модерна и красива, новата Чайка се отличава със своята функционалност. Проектът е иновативен и уникален за България. Градината разполага със собствена връзка с ТЕЦ, а за всяка група е предвиден отделен вход. Детската градина притежава и двузонова кухня, която играе и ролята на млечна кухня и ще обслужва нуждите на децата и майките от района. Предвидено е изграждането на климатична и вентилационна система.  
 
fac9770ae986695c80dfb6c58f312f32_L
Всяка от 8-те групи ще има зона за игра на открито, а дворът ще е богато озеленен и оборудван с най-новите атракции за деца. В градината е предвиден и басейн. Сградата е снабдена със соларна система на покрива, която ще се използва за затопляне на водата в помещенията, както и в басейна, с цел енергоспестяване и постигане на цялостна енергийна ефективност. В проекта на детската градина има също физкултурен салон и паркинг за 25 автомобила. 
 
7_Konstantin_Bojkov_KOB_project_CDG_Chayka
Основната настилка в помещенията на детските групи е екологичен линолеум, a дограмата е петкамерна PVC. Детските съоръжения за игра навън са монтирани на ударопоглъщаща настилка и са сертифицирани по европейски стандарти.
 
8_Konstantin_Bojkov_KOB_project_CDG_Chayka
Проектът участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория: Учебни и културни центрове.
 
Сподели

Тагове: арх инова 2017 | коб проект | пловдив | цдг чайка

 

Новини

14 Декември 2018, 00.00
Флашмоб по халати бе организиран на 14.12.2018 г. пред Централна баня от граждани...
30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
Медийни партньори
VIP медиен партньор