Многофункционална спортна зала, гр. Вършец

(0 гласа, средно 0 от 5)

e67ec824afbc9f855ad850f1b49c5b05_L
Многофункционална спортна зала, гр. Вършец
Проектант: арх. Христо Пенчев - гл. проектант и проектант по част Архитектура
Колектив на „Де студио“ ЕООД: инж. Евгений Манолов- Конструкции, инж. Светла Николова- ОВК, инж. Ван Хачадурян- Ел, инж. Васил Тодоров- ВиК,

Проектът за Многофункционална спортна зала към спортен център в гр.Вършец е разработен през 2013 г. по възлагане на Община Вършец, реализацията се осъществява през 2015 г., като сградата е въведена в екплоатация септември 2015 г.

Градоустройство:
Територията предвидена за изграждане на Многофункционален спортен център в гр. Вършец е разположена в югозападната част на града. Терена е със спортно предназначение, съществува футболно игрище без трибуни, площадки за помощни игрища и открит плувен басейн. Теренът е терасиран според съществуващите спортни игрища, от югоизточната част граничи с река Ботуня, заобиколен е от планински масиви, които допринасят за добрите гледки от територията.
Генералният план на комплекса предвижда оформянето на две основни зони в комплекса. Стадион с футболно игрище, лекоатлетическа писта и трибуни за публика и втора зона с Многофункционална спортна зала. Новопроектирана улица разделя двете зони и осигурява достъп до тях. Така разположени двата обекта образуват общо пространство и дават облик на целият спортен комплекс.
Спортната зала е разположена в югоизточната част на територията, непосредствено до реката.

17_Hristo_Penchev_De_studio_visualization

Обемна и функционална структура:
Сградата е решена като два основни обема, в които се разполагат залата и плувният басейн. Застрояването е изтеглено максимално към дъното на поземлените имоти, с цел да се осигури възможно най–голямото площадно пространство пред сградата. Основният подход е решен фронтално пред спортната зала в ос със стадиона, като така оформя пространството пред главната фасада на залата съвместно със стадиона. Така оформеното пространство ще се използва за изчакване преди мероприятия в залата и провеждане на събития на открито. Обема на покритият басейн е изтеглен по- навътре, като се оформя паркинг пред него.

Обема на залата е решен като динамично редуващи се елементи, следствие от конструкцията премостваща залата и ниско тяло, в което е разположено входното фоайе и обслужващите площи. Тази динамика подчертава спортният дух на сградата и спомага за изразителният образ на комплекса. Покритият басейн е „вързан“ с ниското тяло на залата, челната фасада е решена плътна, като така създава уют на плуващите, а другите две фасади- югоизточна и югозападна са изцяло остъклени и „отворени“ към реката и доброто изложение.

2_Hristo_Penchev_De_studio_ext

Обемно-пространственото въздействие на сградата се изразява и от единството на архитектурното и конструктивно решение. Основните конструктивни елементи се изразяват както в интериор, така и в екстериор. Членението на главната фасада, от към централния вход се подчертава от конструктивните рамки на основния обем. Така решените обеми осигуряват естествено осветление в залата и правят аналогия с планинските върхове около гр. Вършец, което допринася за вписването на обема в околната среда. Интериорно конструкцията също се подчертава и е в хармонично единство с отворите на фасада.

Конструкцията на сградата е два типа - стоманобетонна и стоманена. На растер 6/6м. със стоманобетонни елементи е решено ниското двуетажно тяло, трибуните на залата и „чашката“ на басейна. Върху тях стъпва стоманена конструкция през 6м. на подпорна ос 36м. за залата и 18м. за басейна. Стоманената конструкция на залата е видима, с бяла пожарозащитна боя, като нейните форми и елементи до голяма степен изграждат интериора на залата.

4Hristo_Penchev_De_studio_int

Разпределения:
Партер: основният достъп за публика е на кота 0,00= 421,00 от северозападната фасада. В обширното фоайе се разполагат гардероб, бюфети, санитарни помещения, връзка със стълбите за вертикална комуникация и двата основни входа към залата. В североизточната част на етажа са предвидени складове към залата и входа за зареждане с обемисти предмети. Между басейна и залата е служебният вход, откъдето влизат спортисти, журналисти и служебни лица при провеждане на състезания. Този вход се използва и при самостоятелното функциониране на плувният басейн, независимо от залата. Непосредствено след служебният вход се разполагат: две съблекални за по 21 спортиста, две съблекални към басейна, две съблекални за хора с двигателни затруднения, две съблекални за съдии, лекарски кабинет с манипулационна. Съблекалните са организирани около фоайе, от което става достъпа на спортисти и съдии към залата и достъпа към басейна.

9_Hristo_Penchev_De_studio_int

Плувният басейн е с размери 12,50 / 25 м, като позволява провеждане на тренировки и състезания.

Залата е с размери 36/47,50 м., от които 30/47,50 м. е спортното поле, светлата височина е 12,80 м. Решена е с едностранно поставени трибуни с редове през 90 см. и височина 51 см. Седалките са през 49 см., като се сгъват при ставане. Стълбите за достъп ги разделят на сектори с 22 седалки при двустранна евакуация и 10 при едностранна. Местата за съдии и състезатели са срещу трибуните за публика. Общият капацитет на залата е 714 места, в това число 8 места в официалната ложа и 8 места за хора с инвалидни колички.
6_Hristo_Penchev_De_studio_in

Сутерен: това ниво на кота -3,00 е решено само под обема на покритият плувен басейн. В частта му с публичен достъп се разполага малък СПА център в непосредствена връзка с басейна. Той включва сауна, парна баня, хамам и релакс зона, както и санитарни помещения. В сутерена се разполагат и технически помещения за ОВК-котелно, за басейна- резервоар, помпи, склад за химикали и резервоар за противопожарни нужди. Техническите помещения имат независим външен достъп.
Първи етаж: тук на кота +4,59 се разполагат официална ложа, офиси, методически кабинети, фитнес, евакуационни изходи от залата, контролна зала и открити технически помещения за ОВК инсталации.

Освен чисто спортни мероприятия, залата дава възможност за провеждане на широк спектър от културни и образователни събития. Със своите зали и различни по функция помещения, многофунционална зала се превръща в едно съвременно читалище.

15_Hristo_Penchev_De_studio_visualization

Материали:
Фасади- многослоен фасаден панел (бял отвън и сив отвътре), окачена фасада (частично с матирано остъкляване за залата), еталбонд, структурна мазилка.
Покрив- PVC мембрана и полимерно- бирумна хидроизолация.
Интериор- гранитогрес, фаянс, латекс, окачен таван тип армстронг, акустичен панел, многослоен панел (от фасадата).
Проектът е разработен с пълен комплект от детайли, за всяка една част от сградата, което позволява пълна единтичност на проектното решени с реализацията две години по- късно.

Проектът участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория: "Сгради с учебно и културно предназначение".

Сподели

Тагове: арх инова 2017 | де студио еоод | спортна зала гр. вършец

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор