Доброто разположение и разумното застрояване са предимствата на „Санта Марина”

(0 гласа, средно 0 от 5)
Арх. Пламен Агов, водещ архитект


Архитект Агов, представете накратко изграждането на „Санта Марина” в Созопол.
“Санта Марина” е ваканционно селище, разположено на склон в едноименната местност, ориентиран към залива на къмпингите “Градина” и “Златна рибка”. Състои се от два основни типа жилищни структури, всеки с по няколко вариации в обемно-пространствен аспект. На територията на селището са предвидени и пет т.нар. обществени центъра, всеки от тях развит около водна площ – басейн. Те включват ресторант, пицария, сладкарница, открити барове, фризьорски салон, фитнес, помещения за SPA процедури, магазини, конферентни зали и др.
Изграждането на селището следва градоустройствен план, който, както и самото строителство, се изготвя по предварително очертани етапи. Два от тях вече са напълно завършени. В момента се работи по третия етап, а четвъртият е в процес на проектиране.

С каква творческа философия подходихте към проекта и какво ново привнесе към първоначалната проектантска идея включването на архитектурно студио „Кастилия” ?
Включването на настоящия екип стана по време на приключ-ването на строителството на етап първи. Идейната и стилистична насоченост е заложена от колегите, които са разработили стартовата фаза на обекта.
Разположението в близост до емблематичния Созопол безусловно е повлияло на наложения стил като цяло. Не знам защо битува мнението, че еднаквост, еднотипност е равно на едностилие. Стилът е нещо изключително свързано с всеки изграден автор. Каквито и цветове, форми и текстури да използва, все ще се усеща неговият стил, независимо от функцията на сградата или градското пространство. Точно наслагването на индивидуалния прочит за съответната локация и функция донася уникалност и атмосфера на населените места. Пак повтарям, ако всичко това се разработва от изграден и можещ автор. И в България има такива. Разбира се, важен фактор е широко скроеният инвеститор, който да се довери и делегира свобода на разработката.

До каква степен участвате в създаването на облика на ваканционното селище?
От Генилана, до завесите и произведенията на декоративното изкуство. Това е начинът за изграждане на истински стойностен продукт и не мога да си представя работата по друг начин. Друг въпрос е доколко е предоставена свобода на действие и наличието на всички типични препятствия, с които се сблъскваме.

Създаването на всевъзможни удобства в студиата и апартаментите на селището не омаловажава ли ролята на обществените центрове?
Въпросът донякъде е резонен. Все пак така е създадена възможност за избор в зависимост от настройката и индивидуалността на почиващите, както за усамотяване в по-интимна обстановка, така и за публични забавления и социални контакти.

Какви са основните предимства на „Санта Марина” от ваша гледна точка?
Много добра локация – директната визуална връзка с морето, и същевременно непосредствената близост до градска среда с културно-историческа тъкан и традиции в морския туризъм.
Всичко това на собствена, бих я нарекъл, паркова територия. Целият терен се разработва като един голям парк с богато озеленяване. Наложен е максимален стремеж и към запазването на заварените на терена дървесни видове.
Сподели
 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор