Добрият ваканционен комплекс трябва да предоставя всички условия за пълноценна почивка и развлечения

(0 гласа, средно 0 от 5)
Проф. д-р арх. Огнян Грозев
Архитектурно-строителна асоциация А.С.ААрхитект Грозев, какво предопредели успеха и признанието на проекта “Емералд Бийч Ризорт енд Апартментс”?
Съвкупността от обстоятелства. На първо място доброто местоположение на комплекса в зона от Черноморието, която все още не е пренаселена и е много добре ситуирана спрямо морския бряг. Втората важна предпоставка са добрите инвестиционни намерения, в които се заложи на лукс без прекалено оскъпяване, и насочването на маркетинга към английския, после към руския пазар - оказа се, че руснаците и българите са най-заинтересованите клиенти. Не по-малко съществено условие бе пълното доверие от страна на инвеститорите в нашия проектантски екип, с което се почувствахме задължени да направим всичко по възможно най-добрия начин – от градоустройственото решение, което е разработено така, че да се получат повече жилищни единици с индиректен или директен изглед към морето, до интериора на всяко пространство в комплекса. Не на последно място е фактът, че се постигна доброто третиране с качествени материали на фасадите, специални разработки на интериорите както на апартаментите, така и на офисните пространства, където в общи линии не се пестяха пари, без обаче да се прекалява с излишен помпозен лукс. Разработката на околните пространства в ландшафтния проект също е на висота. Инвеститорите осъзнаха колко е важно да запазят наличната растителност и платиха необходимото, за да се извадят дърветата от терена в началото на строежа, да ги запазят в депо и в подходящ етап да ги върнат на същите места.


„Винаги съм застъпвал тезата, че едно такова начинание е колективно дело и трябва всички - инвеститор, проектанти и изпълнители, да работят в екип, с един и същи хъс и дух, за да се получи. Както при филм”.

Вече работите по третия етап от проекта. Какво ново ще внесе той в общия вид на комплекса?
Той е в съответствие с търсенето на пазара от руски клиенти на по-луксозни ваканционни апартаменти, чиято площ стига до 300 кв.м. Тук няма нито едно студио. Етажната височина е значително по-голяма - 3,20 м конструктивна височина, което дава възможност помещенията да са високи 2,90 м, което само по себе си е вече лукс. Вратите също стават по-високи - 2,40 м. Помещенията за баните дават възможност за отделяне на WC и душовата кабина от общото пространство. В екстериора е предвидено достатъчно място за игра на децата, за плажуване, за отдих в зелена среда. Замисляме най-различни водни атракции - водопадчета, джакузита в най-различен вариант и др.
Голямото предизвикателство при проектирането е да разположим сградите така, че да не скриваме гледката на вече създадените. Специално внимание се отделя за възможностите за ракурсни погледи. За това помага една много сериозна денивелация от 18 м. Но строителството ще е скъпо, защото сваляме много рязко застрояването надолу, което ще доведе до много сериозно отнемане на земни маси. Освен това районът е свлачищен и в момента нашите конструктури разработват специален проект съвместно с „Геозащита”, Варна.

Предвижването между „долната” и „горната” земя, както често се шегуваме с екипа – разликата е равностойна на шестетажна сграда! - сме го решили с възможности за използване на система от асансьори през самите сгради. Първоначално възнамерявахме да правим външни ескалатори и наклонени платформи като асансьори, но се оказаха доста тежки съоръжения, които придават предимно технически вид, и ваканционният комплекс щеше да заприлича на панаирно градче, а съвсем не е това целта. Затова обслужването ще се осъществява от асансьорите в срадите и чрез специални коридори, които отвеждат до ниво терен.
Друго голямо предизвикателство в този етап е разработването на конферентна зала за около 600 души, чието разположение ще е под основния басейн, т.е. той е върху покрива на конферентната зала. Тя е дълбоко вкопана, не отнема с обема си от пространството на комплекса, но има връзка с основния ресторант и ще действа като многофункционална зала за коктейли, сватби, други тържества и мероприятия.

“За мен интериорното пространство се ражда при архитектурното проектиране. Третирането на тавани, стени и под трябва да завършва този процес, а не впоследствие с декораторски средства да се търси ефект”.

Кога ще започне строителството на третия етап?
Надявам се през есента. Но ще отнеме не по-малко от две години, защото наистина теренът е доста тежък.

Какво трябва да представлява добрият ваканционен комплекс?
Добрият ваканционен комплекс е този, който предоставя чудесни условия за пълноценна ваканция. В това се включват хубави пространства, добро озеленяване, качествени материали и изпълнение, удобни и уютни общи пространства и всички възможни елементи на развлечението и отдиха. За мен атракциите са изключително важни за подобен род обекти.
Ваканционен комплекс трябва да се разработва на голяма площ, а не в парцели от 2 - 3 дка да се строи жилищна кооперация и да се води ваканционен комплекс – изключително разпространена практика у нас. Ваканционният комплекс изисква едно по-едромащабно планиране, за да се излезе от усещането за градска среда. И не бива да се търсят аналози с обичайната жилищна архитектура.
„Емералд” все още не покрива всички компоненти, но с разработването на следващите етапи ще се навакса. От това лято ще функционират два тенис корта, мултифункционално игрище, игрище за плажен волейбол. В бъдеще ще се разшири спортната база, ще се изгради дискотека, отговаряща на всички изисквания за шумоизолации, ще се създаде комплексен център за по-специализирани спортни процедури.

“Човек трябва да работи модерно, а не модно. Защото модното е твърде преходно, а модерното лежи върху развиване на тенденции и е по-дълговечно”

Интервю на Бистра Попдимитрова


Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор