От инвестиционна гледна точка “Санта Марина” е перфектният ваканционен комплекс

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Илия Комитов,
Маркетинг директор „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ


Какъв според вас е перфектният ваканционен комплекс?
Този, който посреща в максимална степен очакванията и изискванията на почиващите в него.
За да бъде успешен един проект, той се предхожда от много задълбочено проучване на потребителските нагласи на потенциалните купувачи и гости. След като се направи детайлен анализ на проведеното маркетингово проучване, се създава концепцията на перфектното ваканционно селище. Именно концепцията е основата, върху която се надгражда всичко останало.

От инвестиционна гледна точка трябва да бъдат съобразени следните основни характеристики, които ще доведат до успешното осъществяване на един подобен проект:
• Местоположение
• Възможности за управление на проекта
• Социална стойност
• Рентабилност.
Знаете, че трите най-важни характеристики в бизнеса с имоти са местоположение, местоположение  и пак  местоположение...

Това общо понятие може да се раздели на четири съставни компонента:

Панорамна гледка
Ролята на изгледа се определя от предназначението на проекта, но в сегмента ваканционни апартаменти той е от съществено значение. На него е заложено и при създаването на ваканционно селище „Санта Марина” – комплексът е ориентиран към популярния Царски залив, а проектирането и строителството на сградите в него са подчинени до голяма степен на предоставянето на панорамна гледка.

Престиж
“Санта Марина” е престижна, защото е разположена на първа линия и предлага изключителен пакет от услуги.
Комплексът се налага като предпочитана дестинация за туристически отдих и покупка на недвижим имот. Особено важен критерий при избора на терен, върху който да се развива селището, е близостта му до античния град Созопол. Това носи допълнителна естетическа стойност, като привлича почитатели на историята, архитектурата и археологията.

Потенциал за повишаване на себестойността
Всяка една инвестиция, направена от групата на „ФеърПлей”, е съобразена с възможността за нарастване на имотната стойност във времето. Реализацията на ваканционно селище „Санта Марина” е резултат от положителните отговори на въпроси като:
• Ще устои ли тази инвестиция на променливата конюнктура?
• Ще могат ли приходите от продажби и наеми да изпреварят инфлацията?
• Стабилен ли е регионът, в който инвестираме, в каква посока ще се развива?
Доказателство за състоятелността на нашата инвестиция е интезивното търсене на апартаменти в комплекса, което непрекъснато покачва цената на имотите. Някои наши клиенти вече реализираха печалба от своите жилища от първия етап на комплекса. Приходът от отдаване на апартаменти под наем и търговски площи определено изпреварва високия процент на инфлация. Общинските власти в Созопол насочват сериозни усилия в развитие на прилежаща инфраструктура към новите обекти и най-важното, работят сериозно по избягване на сериозния проблем, който съществува в други черноморски курорти - презастрояването.
Плановете за изграждане на най-голямото яхтено пристанище в България, както и проектите за голф игрища в границите на общината ще донесат допълнителна стойност на обекта.

Удобство
Комуникативността на един имот, неговата близост до транспортни артерии, търговски и развлекателни обекти е изключително важна и е от стратегическо значение за привличането на купувачи и туристи към един ваканционен комплекс. В това отношение „Санта Марина” отново се доближава до най-доброто.
Разположен на 25 км от Международно летище “Бургас” и от автомагистрала „Черно море” и на 3 км от Созопол, „Санта Марина” е един от най-добре осигурените курорти по Южното Черноморие по отношение на транспорта.
Убеден съм, че от инвестиционна гледна точка, както и от техническа, „Санта Марина” може да бъде наречен „перфектният ваканционен комплекс”, макар че според мен трудно би могло да се използва такова определение като дефиниция за мащабни строително-инвестиционни проекти.

Ползван ли е чуждестранен модел като отправна точка при идеята за този обект?
В световен мащаб има много добри примери от подобен тип, като например „Вале де Лобо”, в района на Алгарве, Португалия. Чисто концептуално такива обекти бяха създадени и в България преди много години и положиха едно начало - „Елените”, „Дюни”, но не мисля, че „Санта Марина” е изградена върху този модел.

За създаването на обекта е ползван изцяло опитът на нашата компания „ФеърПлей Интернешънъл” (ФПИ) през последните 15 години. ФПИ е първата българска компания, която създава комплекси от затворен тип в страната и се превръща в основоположник на този луксозен жилищен сегмент. Това безценно ноу-хау е включено детайлно в концепцията за реализация на проекта.

Използвайки опита на професионалистите от „ФеърПлей Пропъртис Мениджмънт” (ФППМ), които освен затворените жилищни комплекси в столицата управляват и една от най-добрите вериги хотели FPI Hotels&Resorts, „Санта Марина” е обезпечена с разнообразен пакет от услуги, които превръщат вилното селище в привлекателно място за живот и почивка.

Комплексът продължава да се развива и ние се стараем да интегрираме нови идеи, които ще прибавят повече стойност към услугата за нашите клиенти.  

Как бяха избрани проектантите, изпълнителите, материалите за „Санта Марина”?
Те се избират от екип от професионалисти, сформиран от отделните структури на групата ФПИ.
Всеки инвестиционен проект се одобрява от експертите за маркетинг и продажби след детайлно анализиране на пазарната ситуация и потребителските нагласи. Екипът на ФППМ допълва този етап на подготовка с проектно задание, което се одобрява от инвестиционен мениджър, който е основен оперативен ръководител при осъществяването на проекта. Той управлява процесите по финансиране, изграждане на работен екип и пълната търговска реализация на проекта. За целта се организира и консултативен съвет, в който вземат участие специалисти от компанията. Подпомогнат от тях, инвестиционният мениджър ангажира проектанти, които впоследствие се превръщат във водещо звено по реализацията на обекта и се ползват с достатъчно творческа свобода в рамките на заданието за проектиране.

При избора на проектанти за „Санта Марина” сме обърнали внимание на професионалния им опит, портфолио от завършени проекти, възможността им да поемат работа по един толкова мащабен проект и периода, за който могат да приключат с тази дейност.

Принципът за избор на компанията изпълнител е идентичен, като проектантите на обекта също участват. Едва ли ще изненадам някого, ако кажа, че разходите за строителство са най-високи и одобрението на компанията изпълнител се взема с решение на борда на директорите.

Материалите се избират отново от проектантския екип, като се съгласуват с всички останали участници, интегрирани в процеса на инвестиции, строителство и управление.
ФПИ реализира висококачествени обекти, защото винаги държи на прецизност при изпълнението на отделните фази в инвестиционния процес.

В каква степен на завършеност се предлагат жилищата в „Санта Марина”?
Основният ангажимент на инвеститора е да осъществи и предаде жилищата до ключ, но в 90% от случаите на покупка компанията осъществява и мебелното обзавеждане. Разработени са няколко мебелни пакета от студиото за архитектура и дизайн „Кастилия”, които до голяма степен отговарят на изискванията на различните купувачи в комплекса. И в този аспект се стараем да напипаме пулса на пазара и да вървим в крак с най-модерните тенденции в областта на интериорния дизайн. При желание от страна на купувача със съдействие на дизайнерския екип от „Кастилия” може да бъде разработен индивидуален проект за интериорните пространства, който, разбира се, не трябва да противоречи на нормативните актове, съпътстващи изграждането на обекта.

Предлагате ли  допълнителни услуги за клиентите на комплекса?
Компанията за управление на собствеността ФППМ предоставя услуги по поддържане на общите части и на зелените площи в комплекса, управление на търговските и развлекателни зони, транспорт и екскурзии до исторически и географски забележителности в региона.

Отдаването под наем на закупените жилища, поддръжката и почистването, както и представляването на собствениците, които делегират подобни права, пред данъчните и административни органи на Република България, също са част от услугите, които предлагаме.

Какви клиенти привлича „Санта Марина”?
Разбираме какво желаят хората, които могат да си позволят имот в един луксозен ваканционен комплекс, изградихме концепцията си върху техните изисквания, проектантите й дадоха облик, а строителната компания я изпълни с необходимото високо качество.

Нашите клиенти са представители на средната класа – както българи, така и руснаци, украинци, скандинавци, поляци и британци.

Интервю на Бистра Попдимитрова
Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор