“Емералд Бийч Ризорт енд Апартментс”

(0 гласа, средно 0 от 5)
Кристина Крумова

Курортният комплекс „Емералд Бийч Ризорт енд Апартментс” се намира в южната част на с. Равда, общ. Несебър, непосредствено до морския бряг. Комплексът се състои от пет основни сгради обозначени от “А” до “Е” и допълващо застрояване. Основната сграда “А” е с най-голяма площ и височина, докато размерът и етажността на останалите се снижава в посока към морето.

„Емералд” е изграден сред естествен парк с редки растителни видове. Един от първите акценти на проекта бе пълното съхранение на над 200 вида растения, някои от които са 75 - 80-годишни.

Главният вход на комплекса е разположен откъм пътя. Автомобилният подход е реализиран по съществуващ път, тангиращ северозападната граница на парцела.
Всички сгради са достъпни с превозни средства по вътрешна алейна мрежа с усилени настилки. Специално внимание е обърнато на трасетата за достъп на противопожарни автомобили и линейки. В западния ъгъл има самостоятелен вход за обслужване на полуподземен стопански двор пред кухнята на ресторанта.


Сградите в комплекса са раздвижени както в план, така и в силуетно отношение. Цели се оформяне на индивидуални дворни пространства, отворени към морето и околните терени.
С оглед на по-доброто осветяване на част от помещенията в сутерена теренът частично се откопава и моделира. В двора пред сграда “А” е разположен основният басейн, който е решен в няколко нива и има воден бар. Втори басейн се намира в пространството между сгради “В”, “С”, “D” и “Е”. Главният пешеходен подход към морето, който е в източна посока, е фланкиран от изкуствена водна площ като река с оборотна вода.

Допълващото застрояване се състои от детски клуб с малък басейн и две открити сезонни заведения.

Всички открити пространства, алейна мрежа и озеленяване се разработват в специален ландшафтен проект.

Разработката на парковото пространство е съобразена с това противопожарните коли да имат достъп до сградите от всички страни. Конструкцията на подземния гараж е изчислена да понесе натоварване от пожарна, а вътре е предвидена сплинклерна пожарогасителна инсталация.

Основната постройка “А” представлява курортна сграда с апартаменти за временно обитаване с обслужващи обществени функции. Главният вход води към фоайе с централна рецепция. Сграда “А” е достъпна и през още пет входа, които са с контрол на достъпа и обслужват обитателите и персонала. В сутерена и първия етаж има магазини, ресторант с кухня и складове, лоби бар, зала за игри, лекарски кабинет с манипулационна, сауни и покрит вътрешен басейн. Обслужващите зони включват отделни битови помещения за кухненския персонал и камериерките, перално стопанство, офиси за администрацията, работилници и складове.

На този етаж (кота -4,20) са разположени и двадесет и шест курортни апартамента от студио-мезонетен тип.

Всички останали етажи са с различен тип апартаменти - едностайни (тип студио), двустайни, тристайни и ограничен брой по-големи луксозни, като всички имат обширни тераси.

Вертикалната комуникация се осъществява посредством седем стълбищни клетки, шест пътнически и два служебни асансьора.

Останалите сгради в комплекса от “В” до “Е” имат чисто курортни функции. Сграда “В” има три стълбищни клетки с един асансьор, сграда “С” има две стълбища и един асансьор, сгради “D” и “Е”, които са двуетажни, имат по едно стълбище без асансьор.

По градоустройствените показатели максималната височина за комплекса достига седем етажа (кота корниз 21 м). С оглед разчленяването на силуета на сградите и спазване на останалите градоустройствени показатели тя е достигната само в част от сграда “А”. В едно от крилата на сграда “А” има и етаж в отстъп. Оттук започва постепенно снижаване на обема в посока към морето и се стига до три етажа. Сгради “В” и “С” са четириетажни в най-високата си част и също слизат стъпаловидно към морето. Сгради “D” и “Е” са двуетажни.

Архитектурните решения на всички елементи от комплекса са взаимно обвързани. Фасадите представляват композиция от плътни части и отвори. Стените са измазани с бяла полимерна мазилка и частично облицовани с райе от варовик и зелен гранитогрес. Доминират терасите с овална в план форма и ажурни парапети. Дограмата е дървена със стъклопакет.

Стъпаловидните скатни покриви са покрити със зелени керемиди.

Специално внимание е обърнато на фасадното осветление чрез специализиран проект.
Конструкцията на всички сгради е масивна безгредова стоманобетонна. От противоземетръсни съображения сграда ”А” се дели на седем блока със самостоятелни стълбищни клетки. Подземните гаражи и стопанският двор с част от складовете и кухнята също са отделени с фуги от основната сграда.

Сграда “В” е разделена на три блока, а сграда “С” на два.

Озеленяването на комплекса е проектирано и изградено от фирма „Парк дизайн” ООД. Облите форми и плавните линии, с които са оформени границите на зелените площи, са изцяло в синхрон с архитектурата на постройките. Използваната предимно ниска растителност също е подбрана внимателно с цел да подчертае облика на комплекса.

Тревните площи са рамкирани от ниски и плътни бордюри от храсти или цветя. Миниатюрни зелени кътчета са изградени в близост до местата за сядане или служат като акценти на архитектурните елементи. Миниформи на декоративни дръвчета са използвани като акценти на ключови места сред тревните площи.

Растителните композиции, които използват вечнозелени и широколистни видове, са изградени на базата на контрастни съчетания на цветове и форми.

Постигната е кокетна визия и същевременно естествено допълнение към архитектурата.
Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор