Специална награда на архитектурен конкурс АРХИНОВА получи АБ"САРХ"

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Ismena_01
Специална награда получи проектът на арх. Славей Гълъбов и арх. Данчо Ракиловски (АБ „САРХ") за ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС, ваканционно селище със СПА и уелнес център в Девин.

Хотелски Комплекс, ваканционно селище със СПА и Уелнес център – гр. Девин.
Град Девин се намира в Западните Родопи, в Девинската планина. През града минава Девинската река, която малко по-надолу по течението си се влива в река Въча. Девин е заобиколен от вековни борови и смърчови гори, пътуването през които е било сравнително трудно до преди прокарването на пътя през средата на ХХ век.

Девин е център на община с територия 575 кв.км. и обединява 14 кметства с 15 000 жители, 7500 живеят в града. Той отстои на 45 км.от Смолян, на 80 км.от Пловдив и на 190 км. от София.
Релефът на общината е планински, а климатът преходно – континентален. В Девин са измерени най-високите средни годишни температури в страната, а заедно със Сандански е градът с най-много слънчеви дни през годината. Зимата е топла и мека, а лятото прохладно. Това до голяма степен се определя и от изобилието на вода, и множество минерални извори, които образуват под недрата на Девин огромно подземно езеро. Повече от 15-те минерални извора, в голямата си част все още не са проучени.

Физико-химичният състав на водата, която извира около Девин, я прави подходяща за лечение на много заболявания – кожни инфекции, заболявания на опорно – двигателната, сърдечно – съдовата, нервната, отделителната и половата система. Редовното и поемане облекчава стомашно – чревните, жлъчно – чернодробните, бъбречните и ендокринните страдания, а инхалацията с нея успокоява възпалителните процеси в организма. Изобилието на лековитите води предполага развитие на балнеолечение и СПА туризъм, което можем да предложим в хотелски комплекс „Исмена”.

Ваканционно селище.
Проектът започва през 2006 година с проектиране на 4 групи от по 3 жилищни сгради и обслужващ комплекс с ресторант, лоби-бар, закрит басейн и СПА комплекс.
Деветте жилищни сгради са еднотипни на два етажа.

Първият етаж съдържа дневна със столова и кухня, тоалетна, входно антре със стълба. Пред всяка сграда има покрита тераса. Сградите са разположени на изключително стръмен терен, което позволява за всяка една от тях да бъде осигурен широк и свободен изглед над покрива на по-долу стоящите сгради. 

Вторият етаж
съдържа антре и по две спални. Към всяка от тях има самостоятелна баня. 
Общата площ на всяко едно от жилищата е в границите на 130 кв.м.
Впоследствие заедно с хотела, като втори етап са построени още две такива групи с общо още 6 нови жилищни сгради.
Обслужващият комплекс съдържа Информационно бюро, лоби-бар, търговски павилиони, ресторант, закрит плувен басейн, терапевтичен басейн, джакузи, родопска баня, сауна и стаи за терапия.
Сградата е разположена терасовидно в ската.
Ismena_02
Хотел.
Хотелът е проектиран през 2009 г. и построен като втори етап.
Сградата е на три етажа, като първият от тях е обслужващ, с конферентна зала, фоайе към нея с постоянна музейна сбирка, тоалетни за посетители, кафе-бар, винарна, администрация и магазини.
На втория и третия етаж са хотелските стаи.

Сградата е П-образна, като достъпът до стаите е осигурен от открит коридор-тераса откъм вътрешния двор на сградата, свързани с 3 открити стълбища също видими откъм вътрешния двор на сградата. Осигурени са и два асансьора за облекчен достъп до горните етажи.

На двата етажа има общо 26 еднотипни двустайни апартамента. Осигурена е възможност при необходимост двете стаи на тези апартаменти да се дават за настаняване поотделно.
От южната страна на хотела са построени три открити басейна с минерална вода – голям, детски и лечебен басейн.
Архитектурата на сградите е представена в модернизиран национален български стил.
Конструкцията е монолитна със стоманобетонови плочи, колони и греди и тухлени стени. Предвидени са топлоизолации на всички външни стени и покривна плоча – за да се осигури комфорт на обитаване целогодишно.
Ismena_03
Ismena_04
Ismena_05
Ismena_06
Ismena_07
Ismena_08
Ismena_09
Ismena_10

 
Сподели

Тагове: архинова | архитектурен конкурс

 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор