Ваканционно селище "Созополис" - гр.Созопол

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Sozopolis_01
Ваканционно селище "Созополис" с Главен проектант АБ"ИТКОНСУЛТ"ЕООД участва в Архитектурен конкурс АрхИнова през 2014 г. 
Ваканционно селище „СОЗОПОЛИС”  е пример за различен подход към един мащабен инвестиционен проект. На първо място, уважение към природните дадености на мястото - живописния  нос „Колокита” на юг от Созопол. На второ, към историческото наследство на града и района, към традициите  в архитектурата и не на последно място, към емоционалния заряд които се свързва с това крайбрежие. Разположен на терен от 88500 кв.м., „Созополис”  пресъздава по един нов начин атмосферата на стария Созопол.

Селището не е просто композиция от къщи, а преди всичко ансамбъл, създаден с много внимание към природните дадености, към  възприятията, които архитектурата поражда, към високите изисквания на собствениците и живущите. Всеки детайл е обмислен  старателно, липсват компромиси при избора на материалите. Композиционното решение е съобразено с характерния релеф на носа. Застрояването се разполага концентрично около обособени  обществени акценти - зоната на открития плувен басейн с прилежащото му пространство, VIP басейна  на носа, археологическия парк-експозиция на най високата точка на носа. Създадена е среда, носеща духа и настроението на старите черноморски градчета, с надвисналите еркери и балкони, каменните зидове и стъпала, цветни градини  и каменни плочници.

Характерни пробиви разкриват гледки към морето и Созопол. Пешеходна улица свързва входа на селището и носа, оформяща своеобразен гръбнак,  като под  част от жилищната застройка са предвидени търговски обекти. Пешеходни алеи водят до характерни природни забележителности по границите на терена - скалните образования по брега, популярни с названието”фиорда” към изток, самият нос „Колокита”, както и до експонираните новооткрити археологически находки. Автомобилният достъп е ограничен единствено за живущите  в комплекса, като е създадена обиколна автомобилна алея с достатъчен брой паркинги, обслужваща селището.  
Sozopolis_02
Жилищните сгради на два етажа са изградени в характерния созополски стил, с каменен приземен етаж и дървена обшивка на горния. Те са отделени с характерните за стария Созопол ”римни”, с обособен двор,без плътни огради към съседните сгради. Застройката е интегрирана в околната среда и което е особено важно, тя е в подходящ мащаб, съобразен с теренните особености.

Ваканционното селище се състои от 53 двуетажни двуфамилни  и апартаментни къщи, разработени като  7 различни типа, с цел постигане на разнообразен и живописен ансамбъл, както и от 21 луксозни къщи по индивидуален проект. Проектирани са и редица обслужващи сгради и съоръжения - приемна административна сграда  при входа на комплекса, супермаркет, параклис и ресторант-фар на носа /последните две - нереализирани  на този етап /,две заведения за бързо хранене, открити плувни басейни, солариуми, детски площадки.                                                                                                                                                    
Архитектурата на сградите осигурява пълен комфорт на обитателите. Всеки един тип сграда е разработен  и прилаган в съответствие с релефа на терена, изложенията, гледките  и разбира се потребностите на живущите. Интериорите на сградите са решени в духа на съвременното жилище - функционалност, еднопространствени решения, най вече в групата дневна - столова - кухня, широко отваряне към околната среда, морето и гледките към него.                                                              

Двуфамилните сгради, тип”близнак”, обикновено са решени с дневна част /дневна, столова, кухня, сан. възел/ на ниво терен, с прилежащи тераси към тях и различен брой спални с бани и балкони на второ ниво. При част от къщите, разработени за стръмен терен, са обособени самостоятелни жилищни или търговски помещения в партерните етажи. Апартаментните къщи са решени с по два апартамента на етаж, с обща външна стълба.

Луксозните индивидуални къщи са решени аналогично, с богати дневни части на партера и спален тракт състоящ се от различен брой спални, бани и тераси на етажа. Всички къщи разполагат с чудесни тераси, прилежащи дворни площи, а част от тях и с басейни. Вследствие на внимателно проучване, всички къщи имат изглед към морето.
Използвани са традиционни строителни материали за външните пространства и фасадното оформление на сградите - каменни облицовки от подбран камък, дървени обшивки от лиственица в естествен цвят, патинираща великолепно с времето, декоративни мазилки, скатни покриви с керемиди, каменни настилки.Всички материали са с високо качество.

Едновременно с  това обаче,  са разработени и приложени съвременни системи за вентилирани енерго- ефективни фасади  и  покриви, висок клас дограми, керамични, каменни и дървени  настилки и санитария. Специално внимание е обърнато на архитектурния детайл - дървени парапети, стълби, конзоли и др.  Разработени са ефективни системи за ОВК, ЕЛ и ВиК на всички сгради, системи за дистанционно отчитане на разходите на ток и вода, пожароизвестяване, охрана, интернет и телевизия.        
Не на последно място, с много внимание са решени външните пространства, в унисон с архитектурата, с много зеленина и детайл, грижливо проведена  вертикалната планировка и всеобхватна инженерна инфраструктурна мрежа в рамките на селището, осигуряваща водоснабдяване, евакуация на отпадни и дъждовни води, електрозахранване, улично  и градинско осветление, мрежи ниско напрежение и др.

Технико икономическите параметри на селището са :
Площ на терена                    88 500 кв.м.
Застоена площ                      13 600 кв.м.
РЗП                                           34 000 кв.м.
Проектиране  2006 - 2007 година  
Главен проектант :  архитектурно бюро „ ИТКОНСУЛТ” ЕООД  София , бул. Скобелев 64
 арх. Христо Лазаров -   ръководител
Sozopolis_03
Sozopolis_04
Sozopolis_05
Sozopolis_06
Sozopolis_07
Sozopolis_08
Sozopolis_09
Sozopolis_10

 
Сподели

Тагове: архинова | архитектурен конкурс

 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор