Ваканционно селище "Созополис" - гр.Созопол

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Sozopolis_01
Ваканционно селище "Созополис" с Главен проектант АБ"ИТКОНСУЛТ"ЕООД участва в Архитектурен конкурс АрхИнова през 2014 г. 
Ваканционно селище „СОЗОПОЛИС”  е пример за различен подход към един мащабен инвестиционен проект. На първо място, уважение към природните дадености на мястото - живописния  нос „Колокита” на юг от Созопол. На второ, към историческото наследство на града и района, към традициите  в архитектурата и не на последно място, към емоционалния заряд които се свързва с това крайбрежие. Разположен на терен от 88500 кв.м., „Созополис”  пресъздава по един нов начин атмосферата на стария Созопол.

Селището не е просто композиция от къщи, а преди всичко ансамбъл, създаден с много внимание към природните дадености, към  възприятията, които архитектурата поражда, към високите изисквания на собствениците и живущите. Всеки детайл е обмислен  старателно, липсват компромиси при избора на материалите. Композиционното решение е съобразено с характерния релеф на носа. Застрояването се разполага концентрично около обособени  обществени акценти - зоната на открития плувен басейн с прилежащото му пространство, VIP басейна  на носа, археологическия парк-експозиция на най високата точка на носа. Създадена е среда, носеща духа и настроението на старите черноморски градчета, с надвисналите еркери и балкони, каменните зидове и стъпала, цветни градини  и каменни плочници.

Характерни пробиви разкриват гледки към морето и Созопол. Пешеходна улица свързва входа на селището и носа, оформяща своеобразен гръбнак,  като под  част от жилищната застройка са предвидени търговски обекти. Пешеходни алеи водят до характерни природни забележителности по границите на терена - скалните образования по брега, популярни с названието”фиорда” към изток, самият нос „Колокита”, както и до експонираните новооткрити археологически находки. Автомобилният достъп е ограничен единствено за живущите  в комплекса, като е създадена обиколна автомобилна алея с достатъчен брой паркинги, обслужваща селището.  
Sozopolis_02
Жилищните сгради на два етажа са изградени в характерния созополски стил, с каменен приземен етаж и дървена обшивка на горния. Те са отделени с характерните за стария Созопол ”римни”, с обособен двор,без плътни огради към съседните сгради. Застройката е интегрирана в околната среда и което е особено важно, тя е в подходящ мащаб, съобразен с теренните особености.

Ваканционното селище се състои от 53 двуетажни двуфамилни  и апартаментни къщи, разработени като  7 различни типа, с цел постигане на разнообразен и живописен ансамбъл, както и от 21 луксозни къщи по индивидуален проект. Проектирани са и редица обслужващи сгради и съоръжения - приемна административна сграда  при входа на комплекса, супермаркет, параклис и ресторант-фар на носа /последните две - нереализирани  на този етап /,две заведения за бързо хранене, открити плувни басейни, солариуми, детски площадки.                                                                                                                                                    
Архитектурата на сградите осигурява пълен комфорт на обитателите. Всеки един тип сграда е разработен  и прилаган в съответствие с релефа на терена, изложенията, гледките  и разбира се потребностите на живущите. Интериорите на сградите са решени в духа на съвременното жилище - функционалност, еднопространствени решения, най вече в групата дневна - столова - кухня, широко отваряне към околната среда, морето и гледките към него.                                                              

Двуфамилните сгради, тип”близнак”, обикновено са решени с дневна част /дневна, столова, кухня, сан. възел/ на ниво терен, с прилежащи тераси към тях и различен брой спални с бани и балкони на второ ниво. При част от къщите, разработени за стръмен терен, са обособени самостоятелни жилищни или търговски помещения в партерните етажи. Апартаментните къщи са решени с по два апартамента на етаж, с обща външна стълба.

Луксозните индивидуални къщи са решени аналогично, с богати дневни части на партера и спален тракт състоящ се от различен брой спални, бани и тераси на етажа. Всички къщи разполагат с чудесни тераси, прилежащи дворни площи, а част от тях и с басейни. Вследствие на внимателно проучване, всички къщи имат изглед към морето.
Използвани са традиционни строителни материали за външните пространства и фасадното оформление на сградите - каменни облицовки от подбран камък, дървени обшивки от лиственица в естествен цвят, патинираща великолепно с времето, декоративни мазилки, скатни покриви с керемиди, каменни настилки.Всички материали са с високо качество.

Едновременно с  това обаче,  са разработени и приложени съвременни системи за вентилирани енерго- ефективни фасади  и  покриви, висок клас дограми, керамични, каменни и дървени  настилки и санитария. Специално внимание е обърнато на архитектурния детайл - дървени парапети, стълби, конзоли и др.  Разработени са ефективни системи за ОВК, ЕЛ и ВиК на всички сгради, системи за дистанционно отчитане на разходите на ток и вода, пожароизвестяване, охрана, интернет и телевизия.        
Не на последно място, с много внимание са решени външните пространства, в унисон с архитектурата, с много зеленина и детайл, грижливо проведена  вертикалната планировка и всеобхватна инженерна инфраструктурна мрежа в рамките на селището, осигуряваща водоснабдяване, евакуация на отпадни и дъждовни води, електрозахранване, улично  и градинско осветление, мрежи ниско напрежение и др.

Технико икономическите параметри на селището са :
Площ на терена                    88 500 кв.м.
Застоена площ                      13 600 кв.м.
РЗП                                           34 000 кв.м.
Проектиране  2006 - 2007 година  
Главен проектант :  архитектурно бюро „ ИТКОНСУЛТ” ЕООД  София , бул. Скобелев 64
 арх. Христо Лазаров -   ръководител
Sozopolis_03
Sozopolis_04
Sozopolis_05
Sozopolis_06
Sozopolis_07
Sozopolis_08
Sozopolis_09
Sozopolis_10

 
Сподели

Тагове: архинова | архитектурен конкурс

 

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор