Функционалност и перфектна среда в Life Hospital

(3 гласа, средно 3.00 от 5)
Life Hospital е най-новата многопрофилна болница за активно лечение на Бургас.
Атрактивната визия на сградата представлява пресечена пирамида, обшита отвън със сребрист еталбонд, върху който се очертава червеният кръст, символ на медицинското заведение, остъклен с тъмносини, огледални стъкла.
Шестетажното заведение е оборудвано според европейските стандарти. Това осигурява спокойствие, сигурност и комфорт както на пациентите, така и на персонала.

Местоположението
Болницата е на панорамния булевард „Димитър Димов”, на 100 м от изхода за Слънчев бряг и Варна и на 5 км от летище Бургас. В близост се намира и спирка на градски транспорт, която заедно с другите комуникации и големия паркинг прави сградата лесно достъпна.  

Екипът
В своята работа инвеститорите от „Строй Медикъл” ООД Бургас търсят и разчитат на най-добрите специалисти. Проектантите от „Атика Р5” се доказват като такива. Преди възлагането на проекта инвеститорите се консултирали и с други проектантски бюра, които обаче приели задачата доста резервирано. Парцелът е малък, но въпреки това в него е трябвало да се постигне една добра функция. Единствено „Атика Р5” приемат предизвикателството, макар че нямат опит в проектирането на болници. За инвеститорите е важно архитектурата да бъде съчетана с една добра функционална подредба.
Зад перфектно изпълнения проект стоят имената на водещия архитект на “Атика Р5” Петко Йовчев, в колектив с арх. Л. Кьосева, ОВ - инж. А. Маринов, ел. - инж. Д. Неделчева и ВиК - инж. Кр. Божинова. Най-сериозни проблеми създава конструкцията, която става възможна с опита на инж. М. Михалев.

Фасадите
Проектантите залагат на лаконичен архитектурен стил. От изток и запад фасадите са третирани с алуминиева обшивка, върху която се очертава червеният кръст, врязан във фасадната плоскост. Допълнително са третирани и няколко функционални отвора, насочени към отделни кабинети и помещения за работа. От север и юг са включени и лентови остъклявания пред всички функционални зони на болницата. Терасовидният етаж е обрамчен с метални перголи, които олекотяват прехода между двата обема на сградата.

Функционално разпределение
Сградата е изградена с изключително добри функционални връзки. Идеята е технологичното време от момента на постъпването на пациента, до поставянето на диагнозата да бъде сведено до минимум. С това болницата е по-различна от останалите здравни заведения.
Обособени са две отделни здравни структури: Многопрофилна болница за активно лечение и Диагностично-консултативен център. МБАЛ се състои от отделение по хирургия със сектор по урология, ендоскопска и пластична хирургия; отделение по ортопедия и травматология със сектор по неврохирургия; терапевтично отделение с кардиологичен, гастроентерологичен и неврологичен сектор и отделение за анестезиология и интензивно лечение. Стационарът разполага с 40 болнични легла. Второто звено е операционният блок с две зали. Диагностично-консултативният блок се състои от консултативно-приемни кабинети по четиринадесет специалности; отделение за образна диагностика с кабинет за рентгеноскопични и рентгенографични изследвания, кабинет за компютърна томография и ехографски кабинет; клинична, патологична и хистологична лаборатория.

Комуникации и зони
Днес болницата се обслужва от два самостоятелни входа, единият за спешни случаи с подход за линейки и два асансьора. Асансьорите са със специален режим на ползване, като чрез чипове се ограничава и контролира достъпът на хора до стационара. В партерното ниво са разположени две регистратури, фоайе, чакалня и лекарски кабинети към диагностично-консултативния блок. Първи и втори етаж са предвидени съответно за стационара. Стаите са с по две легла и са оборудвани с климатик, телевизор, телефон и самостоятелен санитарен възел. Осигурена е и интернет връзка. Има ВИП стаи с по едно легло. На третия етаж е разположен операционният блок със септична и асептична зали, отделение ОАИЛ, което се състои от реанимационна зала с 6 легла и два медицински поста, както и необходимите кабинети, манипулационни и помощни помещения. Администрацията на болницата се помещава на терасовидния етаж.
Сподели
 

Новини

31 Юли 2019, 11.33
Студио PS Architects спечели архитектурния конкурс, обявен от Българския...
16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор