Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - Специализирана Очна Болница "Св.Петка", Варна - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

Специализирана Очна Болница "Св.Петка", Варна

(1 глас, средно 5.00 от 5)
JAS_OUTside_1_processed
Местоположение: 
гр.Варна, ул. „Проф. Д-р Георги Георгиев“ 4; До Терапевтичен блок – Болница „Св.Марина“
Проектант: арх. Жаклин Митова, Архитектурно студио "JAS", Варна

Специализираната Очна Болница е сграда от ново поколение. Отговаря на българските и световните стандарти, дори ги надхвърля в някои отношения.
Върху ограничения парцел е развита оптимална по обем болница, като са усвоени и зони в сутерена и последния етаж чрез прилагане на горно осветление. Разположението на сградата в квартала осигурява безконфликтен достъп и преки връзки с прилежащите улици. За да се включи в околно пространство и да се подобри локалната инфраструктура и визия на района, е взет за озеленяване и стопанисване от Община Варна малкия парцел от южната страна на имота. Оформен и асфалтиран е пътят пред сградата и е осъществена връзката с главния път бул. „Христо Смирненски“.

JAS_INSIDE_0_Parter_1-_statia_processed
Входове са три – главен за посетители, страничен и евакуационен изход. След влизане във фоайето се осъществява ясен достъп до вътрешната комуникация. Сградата се обслужва от две стълбища (основно и евакуационно) и три асансьора – пътнически, голям болничен и автомобилен асансьор. Поради височината на етажите, стълбищата са трираменно и четирираменно-аварийно, което сменя ходовата линия, за да обслужи сутерена и партера по най-благоприятния за тях начин. 

JAS_INSIDE_0_Parter_3_statia_processed
Функционално разпределение: Сградата има правоъгълно очертание. Партерният етаж и голяма част от Първия етаж поемат поликлиничната част с тринадесет кабинета. В обширното Централно фоайе, регистратурата е разположена островно. На етаж 1 е развит административно-управленския сектор с необходимите удобства за почивка. Двете регистратури са открити за удобство за пациентите. 

JAS_INSIDE_1_Etaj_2_statia_processed
На първи етаж фоайето е по-тясно, с уширение за детска зона, да внася добро настроение за всички възрасти. 

JAS_INSIDE_2_Etaj_4_statia_processed
На етаж 2 са организирани два хирургични сектора (с по две операционни зали всеки), с всички обслужващи и приемащи пациентите помещения и удобства. Операционният сектор е предвиден да поема всякакъв вид хирургия, отговаря на медицинските изисквания за най-тежките специалности (обща, кардио- и невро-хирургия). Изградено е реанимационно отделение; сестринският пост е оборудван с медицинска повиквателна система.

JAS_INSIDE_2_Etaj_2_processed_02
Вторият операционен блок е във връзка с очната специализация: за пластични операции в около-очната зона; за процедури с Есхимерен лазер от най-ново поколение. Те също са изградени в перспектива, отговарят на световните изискванията за хирургична дейност.
 JAS_INSIDE_3_Etaj_1_statia_processed_02
На третия етаж е разположен стационар с 18 броя легла с денонощно обслужване. Те са разпределени в 8 стаи (по две четворни и единични; четири двойни). Стаите са комфортни, просторни с възможност за излизане на тераса. Всяка има самостоятелен санитарен възел. Оборудвани са според нуждите на пациентите и с медицинска повиквателна система. Две от тях могат да се използват като след-интензивни с медицински реанимационни панели.

На Четвъртия етаж има компактна лаборатория за нуждите на болницата. Всички останали помещения са в помощ на мед. персонал: заседателна зала, стая за почивка, кабинет на управителя, библиотека с горно естествено осветление. Може да се излиза на панорамна тераса върху покрива на остъкленото тяло.

JAS_INSIDE_Parking_1_statia_processed
Болницата разполага с подземен паркинг за 16 коли, в който се влиза посредством автомобилен асансьор. До аварийния изход, във вкопаната учебна зала (също с горно осветление), се обучават специализанти и лекари. Останалата площ е заета от санитарни и технологични помещения (перално стопанство и други за обслуждане на здравното заведение). 

Повече информация относно Архитектурно-строителното изграждане, технологии и материали на обекта може да получите тук.

Като краен резултат, сградата на болницата е ясно структурирана, архитектурата е изискана, постигната със съвременен технологичен подход и естетика. В центъра на посланието е поставено желанието да се обслужват хората, който може да се синтезира като – Професионализъм и нова среда за него.

Трета награда в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017, в категория : Болници, медицински центрове, здравни заведения спечели "Специализирана очна болница" във Варна. Проектант е „Жаки Арх Студио” ЕООД, арх. Жаклин Митова.

DSCF6210_2_Resized_for_WEB_Bolnica_Varna

Наградата от името на арх. Жаклин Митова прие издателят на CityBuild.bg Петър Колчев.

Автор: арх. Анета Трифонова
Снимки: арх. Жаклин Митова, Архитектурно студио "JAS", Варна

Plan_et_1
Plan_et_2
Plan_et_3
Plan_et_4
Plan_et_parking
Plan_et_parter


 
Сподели

Тагове: варна | очна болница св.петка

 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор