Общежитие в Орхус се превръща в жива лаборатория на Grundfos

(1 глас, средно 5.00 от 5)
0040_TK2
Архитекти - CEBRA
МестоположениеОрхус, Дания/Aarhus, Denmark

Общежитието Грундфос, построено в Орхус, Дания мотивира над 200 ученици да предприемат енергийно-ефективно поведение по пътя към устойчиво бъдеще.

Дванадесет етажната сграда, състояща се от 159 апартамента е собственост на независима организация, основана от две местни училища и официално отваря врати през 2012 година. Построена е в съответствие с Датския стандарт за нискоенергиен клас 1 (2015), който осигурява много ниска консумация на енергия - 52,5 kWh / a за м², включително за отопление, охлаждане, вентилация и битова гореща вода. Зданието в никакъв случай не може да се нарече обикновено. То е не просто дом за младите ученици, а реална учебна среда, в която компанията Грундфос може да събира информация за потреблението на природни ресурси от обитателите му и да тества нови технологии. Целта е преди всичко, да се намали консумацията на вода и електрическа енергия до асолютния минимум. 

5284BECCC0544BA9AA81A610C189655714366BDA820ABBAF4Bpimgpsh_fullsize_distr_processed
Общежитието е разположено на пристанищния град Орхус – известен като атрактивно място за обучение на млади хора, чиито брой постоянно нараства. Конкретно тази част от пристанището се превръща с бързи темпове в модернизиран район с прилежащи административни, жилищни и офис сгради и образователни учреждения.

Една от забележителните характеристики на общежитието е уникалната архитектура по проект на CEBRA – член на Датската асоциация на компании за архитектура. Архитектурният план на сградата метафорично изразява нейното предназначение. Погледнато от далеч, общежитието прилича на книги върху рафт, а в близък план представлява композиция от множество “кули”. В изграждането на всяка една от тях са инкорпорирани различни материали по отношение на фасада и интериор. Кулите оформят периметъра на сградата, създавайки забележително атрактивен атриум с огледални повърхности, които преобразяват усещането за пространство чрез многобройни калейдоскопични отражения.

______www.archinect.com
Мисията на Грундфос
Грундфос е световен лидер в сферата на модерните помпени решения и основател на нов стандарт във водните технологии. Дейността на организацията е посветена в реализирането на значителен принос за намаляване въздействието на вредните емисии върху околната среда. Компанията допринася за глобалната устойчивост, разработвайки иновативни технологии, които подобряват качеството на живот на хората, с грижа за планетата. Главната цел е създаване на „чисти“ технологични решения, позволяващи на потребителите да намалят разходите си за вода и електричество с възможност за повторно използване на ресурсите. 
_______www.archilovers.com_processed
Грундфос е допринесъл за повишаване на комфорта и създаване на оптимална експлоатационна надеждност на редица обекти по целия свят. Ето защо компанията приема с охота да участва в проекта по общежитието. Планът на предприятието се разделя на няколко етапа, като първият се състои в целогодишно отчитане на количеството потребена вода и електрическа енергия от живущите. Цялата сграда е оборудвана с над 1800 датчици, които измерват температурата, относителната влажност на въздуха и концентрацията на въглероден диоксид. Допълнителни сензори отчитат на всеки 5 секунди, 24 часа в денонощието консумацията на електрическа енергия, доставената топлинна енергия към радиаторите, температурата и налягането на студена и топла вода. Тази система позволява детайлно отчитане и анализ на екплоатационните качества на сградата в реални условия, посредством което да се събере достатъчно голяма база от данни за избор и приралагане на нови енергийно-ефективни техники.
 
_____1800__www.business.dk_processed
През втората година, живущите в общежитието се включват активно в проекта, като променят своите навици и поведение при консумацията на природни ресурси. Самите те заявяват своята заинтересованост в посока устойчиво развитие като цяло и в частност изразяват любопитство по отношение на количеството енергия, което потребяват индивидуално. Джули Бертелсън, която изучава архитектура в Орхус споделя, че се чувства привилегирована да бъде част от такъв проект и да живее с още над 200 ученици в сграда с подобно общозначимо предназначение. Изразява и удовлетворението си от отговорното отношение на Грундфос, което ежегодно информира живущите в общежитието за собственото им потребление.
plan_floor_1-10_02
Така създаденият през първата година масив от информация служи като отправна точка за анализ и приложение на ефективни техники за намаляване на потреблението на природни ресурси от обитателите. Измерванията се използват и за оценка на факторът водно налягане. Ако например, учениците в сградата винаги отвъртат кранчетата за вода докрай, просто защото така са свикнали, има вероятност огромна част от произведеният обем вода да не се употреби изобщо. В подобни ситуации, регулирането на водното налягане ще съдейства за консумиацията на в пъти по-малко вода. Този пример показва един от многото използвани методи, приложени от компанията. По този начин се формира друг масив от данни, които вече документират ефекта от използваните методи за намаляване консумацията на вода и електрическа енергия. 
Render_Axo
Теория и реалност
Ключов момент в проекта е парадигмата за теория и реалност. Действително, дългогодишните проучвания и събирани данни, провежданите детайлни тестове и симулации предоставят ценна, но не и толкова точна информация, каквато може да се добие в непредсказуемите условия на една жива лаборатория. Днес разработването на голяма част от съвременните технологични решения се основава преди всичко на теоретични данни. С други думи, липсва обоснована и подробна информация как и защо функционират системите в реални условия.

Превръщането на общежитието в учебна среда е предизвикателство за Грундфос. Компанията ще използва голяма част от получените ценни познания от проекта в процеса на оборудване на сградите от бъдещето, където потреблението на природни ресурси е сведено до абсолютния минимум. И не само в Орхус, Дания, но и по целия свят.

Автор: Румяна Бонева
 
Сподели

Тагове: грундфос | дания | общежитие в орхус

 
Уебсайт на автора: www.grundfos.com

Новини

14 Декември 2018, 00.00
Флашмоб по халати бе организиран на 14.12.2018 г. пред Централна баня от граждани...
30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
Медийни партньори
VIP медиен партньор