Карл Маркс Хоф - най-големият общински блок на Виена

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Dbling_Wien_-_Karl-Marx-Hof_01
Австрийската столица няма гето, заради мъдрата си жилищна политика.

Виена е известна с това, че е европейската столица с най-голям общински жилищен фонд. При население от 1,8 млн. във Виена има 983 840 жилища. Делът на общинските жилища е 26,3%, а допълнително има и 16% спонсорирани от местната власт домове. Общината в момента сама управлява и поддържа 220 000 жилища, санира средно годишно по 9500 и започва ежегодно строителството на 10 000 нови апартамента, сочат данни на Ойроком пи-ар.

Австрийската столица има много ясна правна регламентация за подобен тип социални жилища. Например по 0,5% (за работник и за работодател) от заплатите се отчисляват за спонсорирано жилищно строителство. Отделно законът предвижда съществуването на частни предприятия с идеална цел. При определени ясни критерии и контрол те строят общински и спонсорирани жилища без печалба, без плащане на данъци, при дългосрочно фиксирани наеми от порядъка на 7,2-7,5 евро на кв. м.

"Спонсорираното жилищно строителство се основава на принципа на обществената полезност, печалбите трябва да се реинвестират в строителство на социални жилища", обяснява Сузане Бауер от община Виена. Спонсорирането се извършва под формата на нисколихвени кредити (1%) за срок от 30-35 години. Това финансиране покрива около една трета от общите разходи за строителството.

"Ние нямаме гето, защото не си позволяваме да задоволяваме жилищните нужди само на крайно нуждаещите се, а реагираме на търсенето на различни видове граждански прослойки – млади семейства, възрастни хора, домакинства от един човек и т.н.", допълва Мартин Поспишил, също от община Виена. По думите му, предоставянето на жилища, обвързани с дългосрочни социално поносими наеми, предотвратява "балоните в сферата на недвижимите имоти" и предотвратява кризите. По този начин Виена остава не много засегната от финансовата криза отпреди няколко години.

karl-marx-hof-12_02
Една от най-емблематичните сгради във Виена от общинския фонд е Карл Маркс Хоф, затова я представяме отделно. Тя се намира в 19-и район на австрийската столица, а точният й адрес е: Heiligenstädter Straße 82-92.
Сградата е вдигната от 1927 до 1930 г.  и има 1265 апартамента. За обхождане на целия блок е необходимо трамваят да измине 4 спирки.

Да се живее във Виена
След края на Първата световна война, социалдемокрацията става водеща партия  и поема  кметството на община Виена. През 1922 г. градът се обособява като отделна провинция и с този акт е положен крайъгълния камък за „червена Виена". Освен реформи в здравеопазването и образованието, през 1923 г. била започната и обширна строителна програма да се създадат светли, сухи и просторни жилища, с канализация и тоалетна. Те са контрастирали рязко на ниския клас жилища, строени до тогава. 
В новия тип жилища вече започва да се включват обществени съоръжения като бани, детски градини, перални помещения, амбулатории, кабинети за туберкулозно болни, библиотеки, спортни зали.
В периода между двете световни войни Виена е построила 63 хил. жилища.

karl-marx-hof-2-_07
Върху гола поляна
Карл Маркс Хоф е бил вдигнат от 1927 г. до 1930 г. върху гола поляна. По-рано различни разклонения на река Дунав са минавали през тази област.  За виенската социална демокрация построяването на Карл Маркс Хоф е било повече от символично. Самата сграда е била открита на 12 октомври 1930 г.  от тогавашния градоначалник Карл Зайц, и е  трябвало да покаже новото светоусещане на работническата класа. Блокът изглежда като едно „укрепление", и не случайно той бил считан като провокация за политическите опоненти.

Благодарение на своята история, Карл Маркс Хоф е станал със сигурност най-известната сграда с общински жилища. В хода на Гражданската война през 1934 г. тук се водили тежки битки. През 1938/ 39 г. пък се установява национал-социалистическия режим, който прогонва 66 семейства. А по време на Втората световна война сградата е бомбардирана тежко.

The-Karl-Marx-Hof-Apartments_006_04
Архитектура
Карл Маркс Хоф се отличава с масивните си стени, огромните си дъговидни безистени, мощни порти и мачти за знамена. Фасадите показват малки прозорци. Единствената украса по иначе монотонната лицева част на сградата са прекъснати балкони.
На цялостната площ от 156 хил. кв. м. се намират големи вътрешни дворове с  обширни градини, площадчета и пътеки. Като място за общуване те създават у живеещите тук чувство за единство и сигурност. 
 
IMG_8809_05
Освен това самата сграда разполага с многобройни удобства като място за консултация на майки с деца, клиника по зъболечение, аптека, поща, книжарница, младежко общежитие, многобройни магазини, обществени перални.

По средата на сградата, която е около 1 км. дълга се открива т.нар. Почетен двор. Неговата задна стена огражда най-високата част на сградата с 5-етажа и 6-кули. Тук се намират различни дъговидни безистени, които осигуряват връзка между двете страни на улицата и връзка между трамваите, от една страна и и автобусите и метрото, от друга. По-нататък височината на сградата прави плавен преход от 5 към 3-и етажна сграда.

IMG_8721_Plo6tad_08
В т.нар. Почетен двор една бронзова фигура от скулптура Ото Хофнер украсява вътрешното пространство заедно с още 4 фигури, които са дело на художника Йозеф Рийдл. Те символизират свободата, грижата, просвещението и физическото възпитание, както и подчертават принципите на съвместния живот.

karl-marx-apartment-12_03
Саниране в продължение на 9 г.
Санирането на сградата е започнало през 2010 г. и ще продължи до 2019 г. То включва ремонти на покривите, модернизират се асансьорите, а фасадата е пребоядисана в жизненерадостни цветове. Също и канализацията се обновява. Това далеч не е първото саниране на сградата. От 1986 г. до 1992 г. също е направен внушителен ремонт. Тогава са били вградени 50 асансьора, а фасади, прозорци и врати са били с подменена дограма. И по този начин отоплителните разходи за наемателите са били свалени чувствително.Това саниране е струвало около 32.5 млн. евро, като 29 млн. евро са били покрити от субсидии.

Автор: Светлана Желева
karl-marx-hof-2-_06_plan
 
Сподели

Тагове: виена | жилищна сграда | карл маркс хоф

 

Новини

03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
31 Май 2019, 15.19
Kъщa зa гocти "Kacтpa Pyбpa" на Zооm Ѕtudіо получи Голямата награда.На 30 май 2019г. в зaлa 8 нa...
29 Май 2019, 15.09
Какво ще се случи, ако поставим равно количество лед в една нулевоенергийна и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор