Сградата с покрив на яхта

(1 глас, средно 5.00 от 5)
box_bild-quer_platinum-1
Ефектната жилищна кооперация от времето на Gründerzeit се намира в 5-и район на австрийската столица (Fendigasse20) и очарова с жилищното пространство под покрива.
Таванът и неговата архитектура е била специално адаптирана по модел на яхтите, за да се гарантира, че пространството под нея ще е наистина достатъчно, и няма да стане твърде горещо през лятото. 

box_bild-quer_platinum-11
Не по-малко важен е и друг детайл: за високото строителство архитектите е трябвало да докажат земетръсна устойчивост. Затова на самата фасада е монтиран т.нар. виброметър - уред, който измерва устойчивостта на сградата при земетресение. Дизайнът на новия покрив, който имитира яхта ясно се откроява и е най-голямата забележителност за цялата жилищна сграда.

Sgradata_predi_preustroistvoto
Тя е вдигната по времето на т.нар . Gründerzeit  (има се предвид периода между 1848 -1873 г., когато във Виена има истински архитектурен бум, когато са построени голяма част от световните забележителности днес – като например Рингщрасе, Ратхаус и пр.). 

box_bild-quer_platinum-12
Покривът с формата на яхта придава и известно корпоративно излъчване на сградата. Всички ремонти дейности и стъпките по разширяването на кооперацията, най-вече на покрива са имали за цел да се оптимизира екологичното представяне на сградата, както и подобряване на качеството на живот.

box_bild-quer_platinum-6
Така допълнително са създадени около 1790 кв.м. жилищна площ и около 150 кв.м. бизнес пространство на приземния етаж. Върху тях се появяват 31 апартамента горе и 2 офиса на партера.
 
Кооперацията е обновена през 2011-2012 год. , когато са включени компоненти на модерната пасивна къща. Върху съществуващите 5 етажа, в които има предимно дву- и тристайни апартаменти е била надградена с футуристична 3-етажна покривна конструкция с луксозни мезоненти.

box_bild-quer_platinum-7
Архитектурно бюро ulreich.at са изпълнители на това нестандартно решение. Те самите поясняват, че са специалисти в санирането на старо строителство, и при тях сградите винаги придобиват най-модерно излъчване. И не само това. Проектите им се базират на зрелищна архитектура, която кореспондира с открити зелени площи, както и енергийни концепции, които в световен мащаб диктуват модата.

box_bild-quer_platinum-8
Екология и околна среда
Сградите от времето на Gründerzeit  са над 100-годишни и повечето от тях имат своя история на създаването в тези романтични години. Затова е важно да се запази духът на тази кооперация и нейното излъчване да бъде в синхрон с модерната архитектура, обясняват от архитектурното бюро.
Допълнително се прибавят и иновативни технологии, които пестят енергия и създават приятен жилищен климат. Тук са използвани най-новите еко- и строителни компоненти и изолации.  
Самата сграда е оборудвана  с централно отопление. За приятния жилищен климат допринася и използването на конструкции, изцяло от дърво. Както новите, така и санираните жилища  имат стенно и подово отопление.

box_bild-quer_platinum-5
Що се отнася до откритите пространства целта е да се създадат зелени оазиси в сърцето на града. Най-често това са градини, балкони и тераси.

Всяка обновена сграда повишава нивото на целия квартал и стимулира и други притежатели на недвижими имоти да инвестират в този район и да реновират жилищата. Но така пазарната им цена се покачва, нещо, което пък не се нрави на наемателите, които искат по-ниски цени на апартаментите.

Турът за журналисти и посещение до представените сгради бе организиран в рамките на провелата се във Виена международна архитектурна конференция"The future of building", в която участваха експерти от 47 страни.

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: виена | реновиране | сграда с покрив на яхта

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор