Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - Канелената кула-елегантният играч в отбора на небостъргачите на Хамбург - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

Канелената кула-елегантният играч в отбора на небостъргачите на Хамбург

(0 гласа, средно 0 от 5)
USQ_ph_CR_30cm_4369-1_na4alo
Архитектура: Architects Bolles + Wilson
Местоположение: Хамбург, Германия
Площ: 8270.0 m2
Година на завършване: 2016
Фотографи: Christian Richters, Mitja Schneehage, Cordelia Ewert

Канелената кула (CINNAMON TOWER) е била проектирана като … камбанария, която се извисява насред площад в Хамбург. Необичайната хрумка е спечелила конкурс още през 2006 г. за неоготическа сграда на Капитанството на града и неговите околности.

USQ_ph_CR_30cm_4369-37_01

Подобен тип-кула не е била очакван като проект, но журито преценява, че тя „закотвя” и същевременно оставя единствената останала историческа сграда свободно стояща между новите мегаблокове на отвъдморския квартал на Хамбург. (Новият отвъдморски квартал в Хамбург се нарича HafenCity и е разположен на терен от 286 хил.кв.м.). Трябва да се отбележи още, че старата сграда на Капитанството е била запазена от архитектите и е била преобразувана в нова, тип-камбанария.
Сградата–камбанария е строена в продължение на 8 години и има интересна пропорционалност. Приземният й етаж е с размери 13/16 м и „изтънява” към върха. С височина от 56 метра тя е 4 пъти по-висока, отколкото е широка.

USQ_CE_30cm_0696_05

Ефикасността на „тънката” сграда
Разбира се, че „тънката” и издължена към небето сграда е замислена да бъде и ефикасна. Отговорът се крие в структурата ѝ, т.е. сградата да се състои от двуетажни апартаменти. Първоначално концепцията е предвиждала 7 мезонета и панорамен покрив на последния етаж. По-точният анализ на имотния пазар в Хамбург обаче е довел до вариация на първоначалната формула. Един триетажен апартамент най-горе и няколко едноетажни апартаменти на по-ниските нива.
Окончателно обаче са били построени 10 апартамента: 4 от тях са по 130 кв.м., 5 апартаменти по 185  кв.м. и едно жилище - 300 кв.м. Общата застроена площ на кулата е 4 300 кв.м. и обем от 16 хил.куб.м. На приземния етаж работи ресторант, както и магазин от 300 кв.м.

USQ_MS_30cm_Campanile_06

Строгите закони за високите сгради изискват да има специален евакуационен изход, който води или непосредствено навън, а за всеки по-висок етаж е осигурено аварийно стълбище от апартаментите с изход навън.

Възможността прозорците да се чистят отвътре е бил критерий, който е трябвало да бъде изпълнен. Зрелищната гледка към небостъргачите на Хамбург и към новата филхармонията на река Елба (Елбфилхармония, както я наричат в немското езиково пространство) не трябва да бъде замъглена от мръсни прозорци. Прозорците, високи почти колкото цяла стена, които се намират на най-горния етаж също позволяват проследяването на преминаващите круизни кораби.

USQ_ph_CR_30cm_4369-26_02

Защо канелена?
Панелите на фасадата на външната страна на сградата, получени чрез анодиране на алуминий в различни нюанси на тъмночервено, са характерни и за други проекти на водещото архитектурно бюро на Bolles & Wilson.

USQ_CE_30cm_0575a_03

При слънце тези алуминиеви панели придобиват по-ярки нюанси, докато в облачно време те имат по-тъмен, по-сериозен нюанс, който напомня на цветовете, които използва швейцарско-германският художник Паул Клее.
Cinnamon-Tower-Ansicht-Osten2_shema

CINNAMON TOWER е сграда, която си променя „характера” и излъчването според огряването на слънчевите лъчи, и е елегантният играч в отбора на небостъргачите на Хамбург.

Светлана Желева (по материали от интернет)

Сподели

Тагове: арх. бюро bolles & wilson | канелена кула | хамбург

 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор