Канелената кула-елегантният играч в отбора на небостъргачите на Хамбург

(0 гласа, средно 0 от 5)
USQ_ph_CR_30cm_4369-1_na4alo
Архитектура: Architects Bolles + Wilson
Местоположение: Хамбург, Германия
Площ: 8270.0 m2
Година на завършване: 2016
Фотографи: Christian Richters, Mitja Schneehage, Cordelia Ewert

Канелената кула (CINNAMON TOWER) е била проектирана като … камбанария, която се извисява насред площад в Хамбург. Необичайната хрумка е спечелила конкурс още през 2006 г. за неоготическа сграда на Капитанството на града и неговите околности.

USQ_ph_CR_30cm_4369-37_01

Подобен тип-кула не е била очакван като проект, но журито преценява, че тя „закотвя” и същевременно оставя единствената останала историческа сграда свободно стояща между новите мегаблокове на отвъдморския квартал на Хамбург. (Новият отвъдморски квартал в Хамбург се нарича HafenCity и е разположен на терен от 286 хил.кв.м.). Трябва да се отбележи още, че старата сграда на Капитанството е била запазена от архитектите и е била преобразувана в нова, тип-камбанария.
Сградата–камбанария е строена в продължение на 8 години и има интересна пропорционалност. Приземният й етаж е с размери 13/16 м и „изтънява” към върха. С височина от 56 метра тя е 4 пъти по-висока, отколкото е широка.

USQ_CE_30cm_0696_05

Ефикасността на „тънката” сграда
Разбира се, че „тънката” и издължена към небето сграда е замислена да бъде и ефикасна. Отговорът се крие в структурата ѝ, т.е. сградата да се състои от двуетажни апартаменти. Първоначално концепцията е предвиждала 7 мезонета и панорамен покрив на последния етаж. По-точният анализ на имотния пазар в Хамбург обаче е довел до вариация на първоначалната формула. Един триетажен апартамент най-горе и няколко едноетажни апартаменти на по-ниските нива.
Окончателно обаче са били построени 10 апартамента: 4 от тях са по 130 кв.м., 5 апартаменти по 185  кв.м. и едно жилище - 300 кв.м. Общата застроена площ на кулата е 4 300 кв.м. и обем от 16 хил.куб.м. На приземния етаж работи ресторант, както и магазин от 300 кв.м.

USQ_MS_30cm_Campanile_06

Строгите закони за високите сгради изискват да има специален евакуационен изход, който води или непосредствено навън, а за всеки по-висок етаж е осигурено аварийно стълбище от апартаментите с изход навън.

Възможността прозорците да се чистят отвътре е бил критерий, който е трябвало да бъде изпълнен. Зрелищната гледка към небостъргачите на Хамбург и към новата филхармонията на река Елба (Елбфилхармония, както я наричат в немското езиково пространство) не трябва да бъде замъглена от мръсни прозорци. Прозорците, високи почти колкото цяла стена, които се намират на най-горния етаж също позволяват проследяването на преминаващите круизни кораби.

USQ_ph_CR_30cm_4369-26_02

Защо канелена?
Панелите на фасадата на външната страна на сградата, получени чрез анодиране на алуминий в различни нюанси на тъмночервено, са характерни и за други проекти на водещото архитектурно бюро на Bolles & Wilson.

USQ_CE_30cm_0575a_03

При слънце тези алуминиеви панели придобиват по-ярки нюанси, докато в облачно време те имат по-тъмен, по-сериозен нюанс, който напомня на цветовете, които използва швейцарско-германският художник Паул Клее.
Cinnamon-Tower-Ansicht-Osten2_shema

CINNAMON TOWER е сграда, която си променя „характера” и излъчването според огряването на слънчевите лъчи, и е елегантният играч в отбора на небостъргачите на Хамбург.

Светлана Желева (по материали от интернет)

Сподели

Тагове: арх. бюро bolles & wilson | канелена кула | хамбург

 

Новини

30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
26 Ноември 2018, 11.45
На 21-ри ноември 2018 г. Sofia Event Center се превърна в бляскава сцена на уникалното по...
Медийни партньори
VIP медиен партньор