Aсперн Зеещадт - един от най-големите градоустройствени проекти на Европа

(1 глас, средно 5.00 от 5)
csm_HoHoWien_1_schreinerkastler_01
„Както ви харесва”- тази крилата фраза на Шекспир може да се перифразира като мото на част от новото строителство във Виена. Новите сгради оставят на бъдещите си наематели да направят избора дали искат тук да живеят или да работят, или и двете заедно. Бизнес площите са също толкова застъпени, колкото и жилищната площ, докато фасадата изглежда леко небрежна. 

aspern-seestadt.at2_07

Нещо повече: сградите изглеждат дори идилично, като това усещане се постига с изкуствено езеро или поточе, което преминава в близост до жилищния блок, много зеленина и път, утъпкан от жителите.
Инфраструктурата обаче, е изцяло насочена в услуга на новите наематели и собственици на офиси и жилища, като е постигнат фин микс: веганско кафене, магазин за смутита, йога студио, архитектурно бюро, лекарска практика и др, посочва австрийският в. „Куриер”.

divisare.com

Още  при проектирането на сградите се наблюдава креативност и разнообразие. Вариантите за жилищна площ са класик, лофт и жилище-студио (с различни големини). Небрежният дух се допълва както с откритите си пространства във вътрешните дворове или на кота нула, така и със специални открити площи, които си партнират с големи тераси над покрива на сградата и са свързани посредством стълбища. Има и варианти, при които откритият етаж да не е задължително най-горе, а да е междинен. Така се създава усещане за непрекъсната ивица, която „диша”. А стълбището, което свързва откритите пространства горе и долу, гледа допълнително към терасите на живеещите, което увеличава социалното усещане за общност.
 
csm_93_107_G5B_016960856f_02
 
Асперн Зеещадт е именно такава урбанистична зона, която се разраства в североизточната част на Виена. Тук, който е пешеходец или е на колело има предимство.

Не случайно Асперн Зеещадт се води един от най-големите градоустройствени проекти на Европа. В момента се работи върху следващия етап на разширяването му. Той се е оформил като „град в града”, като жилищата и офисите са направени така, че още по-тясно да се обвържат. Тук вече 120 фирми са намерили своята бизнес площ. Стандартите за строителство са още по-високи: новото строителство задължително трябва да е нискоенергийно, да има възможност за допълнително монтиране на фотоволтаични панели и др. 

BergerParkkinen_Architekten1

Откритите пространства и тук се грижат за усещането за пасторална атмосфера в района, въпреки че се намират в големия град. За това допринася фактът, че новодомците месеци преди да се нанесат биват ангажирани в зеленото оформяне на квартала. Уелнес усещането се поднася от магазини, които подсилват инфраструктурата, широка палитра на спортни площадки и съоръжения на фона на бизнесплощи, които улесняват живота и работата. За децата най-малкото, което може да се направи е детска градина. Тук ще отвори врати и музикално училище с репетиционни, както и здравен център за терапии и консултации. В Асперн Зеещадт вече са оформени три строителни площадки, за да се случи всичко това.

h3.googleusercontent.com1

Стъпка по стъпка, до 2028 г. в 22-и район на Виена ще се оформи един икономически център от международен мащаб. Отделно тук ще има 10 500 модерни жилища за над 20 хил. души. С обособяването на района ще бъдат открити нови работни места, над 20 хил: в сферата на услуги, търговия, офиси под наем и много още.

В момента тук работят около 6 хил. души, от тях 2 хил. живеят в този нов квартал на виенската столица.  

slide-panorama-c-bernhard-siquans-stm-seestadt-aspern_03

Асперн Зеещадт се състои от 3 квартала: парка при езерото, където е съсредоточен икономическия център. От 2018 г. започва да се  строи квартала Quartier Am Seebogen на площ 58 хил. кв.м.  
 
Buntes_Treiben_in_aspern_Seestadt__c__Schedl-min-min_05
 
Ще има и Gеnussquartier („Карето на насладите”), където производителите на храни и хранителни стоки ще намерят своя нов дом, включително и занаятите. 

aspern-seestadt.at1

До 2020 г. 800 хил. кв.м. е брутната площ, която ще бъде построена. От 2017 г. до 2024 г. ще се строи гара, където ще минава пътническия влак по линията S 1, плюс 1.2 млн. брутна етажна площ. За етап 3 - от 2023 г. до 2028 г. ще възникнат нови 600 хил. кв.м. площ. 

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: асперн зеещадт | проект

 

Новини

03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
31 Май 2019, 15.19
Kъщa зa гocти "Kacтpa Pyбpa" на Zооm Ѕtudіо получи Голямата награда.На 30 май 2019г. в зaлa 8 нa...
29 Май 2019, 15.09
Какво ще се случи, ако поставим равно количество лед в една нулевоенергийна и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор