Жилищна сграда K Residence

(0 гласа, средно 0 от 5)
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_1_450x538


Жилищна сграда
K Residence

Проектант:  STARH
Автор: арх. Светослав СтаниславовКлиент: “Комфорт” ООД
Функционален тип: Жилищна сграда
Архитектура: STARH
Местоположение: България, гр.Варна
Разгъната застроена площ: 2 352 кв.м
Година на проектиране: 2015
Година на реализация: 2018
Фотография: Диян Станчев; 3inSpirit
K Residence е жилищна сграда, ситуирана в историческия център на град Варна, в непосредствена близост до Морската градина и Черно море.
Имотът е с малка площ, разположен на тиха улица с минимална денивелация. Сградата е със сключено застрояване на калкан към източната фасада, където е предвидена реконструкция с надстрояване на къща-паметник на архитектурата. Водещо при изграждането на архитектурното решение е създаването на съвременна  жилищна сграда  със семпъл и елегантен дизайн, която се вписва ненатрапчиво в околната среда.

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_15_15

Обемно - пространствената структура на сградата е седем етажна със сложна ортогонална форма в резултата от градоустройствените ограничения. Разместването на отвори и плътни части по фасадите следва логиката на географското разположение на съответната фасадна стена.

Растерът търпи развитие, което започва от северната фасада разположена на улицата, където отворите са най-малки и тесни, фасадата е плоска. Отворите на западната фасада стават по широки, появяват се малки балкони, които създават по-сложна фасадна пластика. На юг остъкляването е широко с богат приток на светлина, балконите са дълбоки с гледка към Морската градина и морето.  

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_6_06-06

Градоустройствените параметри определят терасовидните отстъпи в четвърти, шести и седми етаж. Подземния и първия етаж са предвидени за паркиране, а следващите етажи са с жилищна функция. Апартаментите са проектирани с големи, светли пространства. На втори, трети и четвърти етаж са предвидени по два апартамента на етаж с площ от 115 до 140 кв.м, а всеки от следващите три етажа представлява самостоятелен апартамент с площ от 200 до 240 кв.м. За всяко от деветте жилища е предвидено паркомясто или гараж с прилежащо складово помещение. Инсталирани са индивидуални термопомпени системи въздух-вода, които произвеждат топла вода за отопление през зимата, студена вода за охлаждане през лятото и топла вода за бита през цялата година.

Отоплението и охлаждането се извършва чрез подово отопление и конвектори. Подовото отопление работи на нискотемпературен режим на водата /30-35°С/ като по този начин отоплението е на излъчвателен принцип, а не на принципа на конвекцията.

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_28_28

Дизайнът на K Residence е минималистичен с подчертана строга елегантност. Материалите по фасадата са търсени в една плоскост без излишни детайли и орнаменти. Използвани са три материала – фасаден гранитогрес от Italgraniti-Nordic Stone, стъкло- Saint-Gobain planistar sun и алуминий- Schuco AWS 90.SI.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019", като спечели Наградата в категория "Многофамилни жилищни сгради".

DSCF3359_Resized_for_WEB-005Иван Димитров, представител на VEKA за България връчи наградата на арх. Светослав Станиславов от STARH     Снимка: Илиян Божинов

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_4_400x600
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_5_600x900
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_11_600x900
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_14_400x600
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_27_27


Сподели

Тагове: k residence | starh | арх инова 2019

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
03 Юни 2020, 13.45
Международен панаир Пловдив отново отваря врати, а първата стъпка на големия...
Медийни партньори
VIP медиен партньор