Жилищна сграда K Residence

(0 гласа, средно 0 от 5)
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_1_450x538


Жилищна сграда
K Residence

Проектант:  STARH
Автор: арх. Светослав СтаниславовКлиент: “Комфорт” ООД
Функционален тип: Жилищна сграда
Архитектура: STARH
Местоположение: България, гр.Варна
Разгъната застроена площ: 2 352 кв.м
Година на проектиране: 2015
Година на реализация: 2018
Фотография: Диян Станчев; 3inSpirit
K Residence е жилищна сграда, ситуирана в историческия център на град Варна, в непосредствена близост до Морската градина и Черно море.
Имотът е с малка площ, разположен на тиха улица с минимална денивелация. Сградата е със сключено застрояване на калкан към източната фасада, където е предвидена реконструкция с надстрояване на къща-паметник на архитектурата. Водещо при изграждането на архитектурното решение е създаването на съвременна  жилищна сграда  със семпъл и елегантен дизайн, която се вписва ненатрапчиво в околната среда.

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_15_15

Обемно - пространствената структура на сградата е седем етажна със сложна ортогонална форма в резултата от градоустройствените ограничения. Разместването на отвори и плътни части по фасадите следва логиката на географското разположение на съответната фасадна стена.

Растерът търпи развитие, което започва от северната фасада разположена на улицата, където отворите са най-малки и тесни, фасадата е плоска. Отворите на западната фасада стават по широки, появяват се малки балкони, които създават по-сложна фасадна пластика. На юг остъкляването е широко с богат приток на светлина, балконите са дълбоки с гледка към Морската градина и морето.  

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_6_06-06

Градоустройствените параметри определят терасовидните отстъпи в четвърти, шести и седми етаж. Подземния и първия етаж са предвидени за паркиране, а следващите етажи са с жилищна функция. Апартаментите са проектирани с големи, светли пространства. На втори, трети и четвърти етаж са предвидени по два апартамента на етаж с площ от 115 до 140 кв.м, а всеки от следващите три етажа представлява самостоятелен апартамент с площ от 200 до 240 кв.м. За всяко от деветте жилища е предвидено паркомясто или гараж с прилежащо складово помещение. Инсталирани са индивидуални термопомпени системи въздух-вода, които произвеждат топла вода за отопление през зимата, студена вода за охлаждане през лятото и топла вода за бита през цялата година.

Отоплението и охлаждането се извършва чрез подово отопление и конвектори. Подовото отопление работи на нискотемпературен режим на водата /30-35°С/ като по този начин отоплението е на излъчвателен принцип, а не на принципа на конвекцията.

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_28_28

Дизайнът на K Residence е минималистичен с подчертана строга елегантност. Материалите по фасадата са търсени в една плоскост без излишни детайли и орнаменти. Използвани са три материала – фасаден гранитогрес от Italgraniti-Nordic Stone, стъкло- Saint-Gobain planistar sun и алуминий- Schuco AWS 90.SI.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019", като спечели Наградата в категория "Многофамилни жилищни сгради".

DSCF3359_Resized_for_WEB-005Иван Димитров, представител на VEKA за България връчи наградата на арх. Светослав Станиславов от STARH     Снимка: Илиян Божинов

Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_4_400x600
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_5_600x900
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_11_600x900
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_14_400x600
Sv_Stanislavov_Starch_K_residence_27_27


Сподели

Тагове: k residence | starh | арх инова 2019

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

12 Декември 2019, 16.20
Немечек България Ви предлага тези празнични дни освен за близките си да...
03 Декември 2019, 13.59
Резултатите бяха обявени от международното жури с председател арх. Малина...
27 Ноември 2019, 15.10
28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на Баумит...
Медийни партньори
VIP медиен партньор