BMS намалява разходите за обслужване на сгради

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Система за управление и визуализиране на процесите в сгради и предприятия /BMS - Building management system/ е едно от най-комфортните решения, използвано в ХХІ в. Имайки предвид големият брой инсталации, които обслужват една сграда, прилагането на подобна система е повече от необходимост. Свързването на отделни инсталации в обща автоматизирана система е основна предпоставка за ефективна обработка на огромното количество информация от сигнали и изпълнителни устройства, излъчвано от всяка система. Това позволява да се анализират и вземат оптимални решения за управление, което следва към оптимизиране на инвестиционните и експлоатационни разходи. Интелигентните системи за сградна автоматизация правят по лесна работата за оператора, облекчавайки множество негови ежедневни рутинни дейности.


BMS системата на Мол Варна се базира на най-съвременното решение на фирма Siemens - последна дума на техниката в областта, използваща контролери от най-висок клас.
Предоставя се концепция с богати възможности за управление на системите в сградата, която основно е разделена на три нива: мениджмънт ниво, ниво автоматика и ниво полево оборудване. Системата позволява цялостно управление и визуализиране на процесите за постигане на максимален комфорт, икономия на разходи, обслужващ персонал, както и опазване на околната среда.

Една от основните  системи, които ще бъдат изградени е вентилационната система. Нейното приложение е да осигури комфорт на отопление, охлаждане и качество на въздуха в  кината,  хранителни магазини, гаражите и общите части.

В магазините ще се изгради система за стаен комфорт, която ще обхваща 70% от площта на Moл Варна. За поддържане на добър климат в магазините ще се грижат “интелигентни” контролери, осигуряващи прецизно  управление и лесна експлоатация. В цялата сграда по всяко време се управлява и следи  изменението на температурата, състоянието на изпълнителните устройства и желаната от потребителите температура в помещенията.

Системата за мерене е се използва за разпределяне на разходите и включва изготвяне на отчети за потребената топло-, студо- и еленергия. Използват се ултразвукови топло-студомери, чрез които се събират данните за консумациите на отделните магазини.
Системата за осветлението осигурява неговото пускане и спиране в зависимост от графика на работното време, с което се избягва инвестиране на разходи за светене извън работния график.          

Други системи предвиждат мониторинг на спринклерните инсталации, ескалаторите, асансьорите, дизел генераторите, UPS и др.

Мениджмънт станцията осъществява дистанционнно управление и следене на описаните по-горе системи. По всяко време операторът на станцията може от разстояние да следи за нормалната работа на системите, да получава аларми при възникване на проблеми в инсталациите. Работата на системите може да се архивира с цел получаване на обща картина за състоянието на всяка част от сградата за  определен период.

BMS системата е от жизненоважно значение за обекти от подобен клас, тя значително намаля разходите от страна на обслужващия персонал. Чрез прецизно управление се постигат големи икономии на еленергия и горива. Минимизира се човешката намеса,  предоставя се информация за работата на всички изпълнителни механизми и устройства. Спестява се времето при поддръжка чрез навременно откриване на възникналите аварии.

Сименс ЕООД - Билдинг Технолоджис
1309 София, ул. “Кукуш” 2, тел.: +359 2 8115 418, факс: +359 2 8115 652
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.    www.siemens.bg
Сподели
 

Новини

16 Декември 2020, 14.36
Тази година конкурсът протече под мотото “Големите таланти имат нужда от...
14 Декември 2020, 17.37
Георг Бурсик, управител на Баумит Австрия: "С Баумит ЙонитКолор можем да...
10 Декември 2020, 11.59
Винербергер ЕООД  отправя покана към всички български архитекти да ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор