FSB 2015: повече посетители, международно участие и добра атмосфера

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1-___FSB_02
FSB 2015 се доказа отново като водещо международно събитие за изграждане на  съоръжения за спорт и отдих. То се провежда през две години и представя тенденциите за развитие в бранша. FSB регистрира 624 изложители (422 от чужбина) от 44 страни върху площ 56,000 m² / в разширения Кьолнски панаир aquanale и FSB посрещат 26 600 посетители предимно от чужбина / интернационалност и високо качеството на посетителите / силен синергичен ефект на сектора с обществени басейни и aquanale / 24-ти Конгрес на IAKS : интердисциплинарен обмен на най-високо ниво.

Автор: Анета Трифонова, кореспондент за The Building на FSB 2015 
Снимки: the building, www.iaks.org, www.fsb-cologne.com

След четири успешни дни, FSB, панаирът за изграждане на съоръжения за спорт и отдих, приключи на 30 октомври 2015 г. с положителен баланс, повишено международно участие и добра атмосфера. Около 26 600 посетители от 117 страни се запознаха с множество иновации, продукти и услуги от областта на зоните за отдих, спортни и водни съоръжения - представени на водещия Кьолнски панаир. Провеждането на FSB паралелно с aquanale повиши посещаемостта със 7%. Повече са търговските пътници от Азия (19%) и Близкия изток (12.5%). За първи път двата панаира се помещават в новите северни палати 6 -10 на Кьолнския панаир, което се приема положително от всички страни. Посетителите на FSB вземащи решения, директно или като съветници, са 90%: оператори, архитекти, проектанти и ландшафтни специалисти от обществения и частен сектор. Всички те успяват да намерят подходящите за тях, ориентирани към бъдещето решения и концепции за проектиране на нови социални пространства. За това им помага съвместното провеждане на двата панаира, което има силен синергичен ефект за развитието на спортните и възстановителни зони за различни възрасти. Почти всички пазарни лидери в спортния бранш присъстваха на FSB 2015 за да демонстрират новите си продукти и услуги. Затова гостите участващи в инвестиционния процес са доволни от установените контакти и търговски резултати. 
2.1_____
2.2_FSB_____-__
2.3_FSB____
2.4__FSB____NUSSER

Пространства за движение, спорт и отдих за всички поколения
Благодарение на новите палати, FSB има за първи път собствена Зала 9, обединяваща темите: места за отдих, оборудване за детски площадки и фитнес на открито. Тук многобройните изложители представиха своите продукти, проекти и услуги за планиране и проектиране на открити пространства. Специален акцент бе поставен върху аспектите на общинско планиране и дизайн на градската среда, зони за игра, достъпност, демографски промени и осигурена мобилност. Предложенията тук бяха допълнени от специални събития за различни целеви групи. Темата бе разработена заедно с дългогодишни партньори - платформата STADTundRAUM за градско планиране и BSFH – Асоциация на производителите на площадки за игра и отдих. 
3.1_FSB____-___
3.2_FSB___
3.3_FSB___
3.4_FSB___
3.5_FSB____Tapper__Holmann

● Картината на спорни съоръжения и тези за свободното време става все по-разнообразна и всеобхватна в населеното място. Конкретните ù проявления са в различни мащаби: от градоустройствено и ландшафтно проектиране, представено от платформата STADTundRAUM за активно практикуващи специалисти в тази област; през архитектурни решения за фитнес зони в парка; до детайли на градинско и градско обзавеждане ●  Местата за спортуване в града се припокриват в неочаквани съчетания: върху усилени пейки и елементи за каране на скейтборд в градската среда; надуваеми платформи, които освен в детски атракцион могат да участват и във воден парк; новият бързо развиващ се спорт диск-голф лесно намира своето място в парка. ● В настоящето изложение преобладава детската ориентация.
5.1_CUBE
5.2_Discogolf
5.3___Eurotramp
5.4_Wibit


Придобиването на двигателни умения може да се извърши с уредите на CUBE, съставени от перфорирани носещи плоскости и въжета; Детските площадки се съчетават с нови спортни инициативи, каквито са груповите игри на батут Eurotramp; KuKuK Box на едноименната фирма представлява уникална многофункционална спортна площадка за малки деца разположена в подвижен контейнер – мобилното холистично решение което ни спечелва от пръв поглед; тематичните детски площадки, примерно „На парти“, са великолепна сценография която създава незабравима атмосфера.
4._-02-_____KuKuK_BOX
В допълнение към атрактивно оформените тематични области, FSB организира Форуми по темите, посетени от представителите на общини, проектанти и ландшафтни архитекти. Присъдени са тематичните награди „Детска площадка“ и „Здраве“. Спортните дейности - футбол, баскетбол, пързаляне с кънки, а тази година и воден фитнес, са част от най-привлекателните събития на търговския панаир.
5.____WibitCube_02
Форум за открити спортни съоръжения - за първи път на FSB
Форумът на IAKS и партньорските му организации представя актуалните тенденции и информация за проектанти и оператори на спортни съоръжения. Акцентите бяха поставени върху качеството на изкуствената трева; рециклиране на изкуствен торф; устойчиво управление на обществените спортни съоръжения на открито и др. Основните проблеми на производителите засягат още стандартизацията и технологиите за изкуствена трева, пълнежни гранули и изкуствени покрития. 
6.1_____
● Естествените материали са на особена почит: дървото се завръща в ролята си на  основен материал или акцент в разнообразни комбинации; предлагат се и нови материали, като хималайска сол на блокчета, за изграждане на стенна система с голям терапевтичен и художествен потенциал. ●Традиционно изложението представя богата гама от изкуствени материали с неочаквани приложения: висококачествени настилки за футболни игрища на Polytan, Tobias Muller; композитни гумени настилки за открити площадки - цветни, издържливи, удобни и лесни за поддръжка; рециклираните пластмаси участват в дизайнерски разработки на градинско обзавеждане; полимери с различни свойства и пълнители - решение за всякакви елементи и покрития. 
6.2_FSB_____-__KDF_BSW_Granuflex
Богатата съпътстваща програма - конгрес, форум, дискусии и награди за спортни съоръжения, разпространява опита на най-добрите и по този начин дава силен тласък за развитието на спортните зони и места за отдих. 
24 Конгрес на IAKS. Конгресът на Международната асоциация за спортни и развлекателни съоръжения, предложи интердисциплинарен обмен на най-високо ниво. Той бе проведен успешно по време на панаира FSB и съвпадна с тържествата за 50-годишнината на самата асоциация. Около 900 участници от 52 страни изслушаха лекции по темите - атрактивни спортни терени, устойчивост, оптимални условия за обучение и икономически ефект. Въз основа на представени проекти от цял свят, бяха разисквани тенденциите за спортни и развлекателни съоръжения. Множеството реализации - зали, стадиони, университетски спорт, обновяване на индустриални крайбрежни зони, бяха представени от техните създатели. 
Засилени синергии в сегмента за плувни басейни
Областите на публичните и частни басейни, уелнес и сауна секторите отново бяха представени в единна платформа в залите 6 и 7. Тук беше включен и сектора с обществени басейни на FSB, който участваше и в Шестия Форум за басейн & уелнес, организиран от Koelnmesse, заедно с професионалните сдружения BSW и IAKS. Освен  строителството на басейни, бяха подчертани темите - устойчиво обновяване на обществени басейни и чистота на водата.
7._FSB________
Международни архитектурни награди на IOC/IAKS.
На състезаващите се 130 проекта от 30 страни, журито присъди три златни и седем сребърни отличия. Най-успешните в конкурса са архитектите KEINGART, Дания с два наградени обекта – Лекоатлетически Exploratorium, Одензе (злато) и Tornhøjhallen, Алборг (бронз). Тренировъчният център с писти на открито е свежо решение, разнообразено с наклони и виражи заимствани от други спортове. Първа премия получават още - бюро Herzog & Meuron за Naturbad Riehen, Швейцария и Battle i Roig за Спортен център Сiutadella Park, Барселона.Те са доказателство за популярността на естествените басейни и новото разбиране за елегантна ефективност.
 
8.1_FSB__Exploratorium
8.2-1_FSB__Naturbad_Riehen_Riehen_Switzerland
8.3-1_poliesportiu_ciutadella_02
8.3-2_iutadella_Park

"FSB отново потвърди своята значимост на водещ международен панаир за места за спорт, отдих и обществени водни съоръжения през 2015 г. Показателни са не само количествените показатели, но особено интернационализирането и високото качеството на изложителите и посетителите." обобщава Катарина Хама, главен оперативен директор на Koelnmesse. Изложителите оценяват панаира като успешен в налагането на техните продукти, а посетителите са доволни да направят своите поръчки, след като са възприели цялостната картина в бранша. Динамичното развитие на Зоните за спорт и отдих заслужава непрекъснато проследяване до следващото изложение, което се предвижда за 7-9 ноември 2017 година. 

Автор: Анета Трифонова, кореспондент за The Building на FSB 2015 
Снимки: the building, www.iaks.org, www.fsb-cologne.com
Сподели
 

Новини

25 Март 2019, 10.20
Комбинирано социологическо и икономическо изследване в рамките на Визия за...
22 Март 2019, 10.19
Все още, 2,1 милиарда души са забравени. „Стоим зад правото на всеки един“...
21 Март 2019, 10.16
Икономическо изследване на Визия за София разглежда междусекторните...
Медийни партньори
VIP медиен партньор