FSB 2015: повече посетители, международно участие и добра атмосфера

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1-___FSB_02
FSB 2015 се доказа отново като водещо международно събитие за изграждане на  съоръжения за спорт и отдих. То се провежда през две години и представя тенденциите за развитие в бранша. FSB регистрира 624 изложители (422 от чужбина) от 44 страни върху площ 56,000 m² / в разширения Кьолнски панаир aquanale и FSB посрещат 26 600 посетители предимно от чужбина / интернационалност и високо качеството на посетителите / силен синергичен ефект на сектора с обществени басейни и aquanale / 24-ти Конгрес на IAKS : интердисциплинарен обмен на най-високо ниво.

Автор: Анета Трифонова, кореспондент за The Building на FSB 2015 
Снимки: the building, www.iaks.org, www.fsb-cologne.com

След четири успешни дни, FSB, панаирът за изграждане на съоръжения за спорт и отдих, приключи на 30 октомври 2015 г. с положителен баланс, повишено международно участие и добра атмосфера. Около 26 600 посетители от 117 страни се запознаха с множество иновации, продукти и услуги от областта на зоните за отдих, спортни и водни съоръжения - представени на водещия Кьолнски панаир. Провеждането на FSB паралелно с aquanale повиши посещаемостта със 7%. Повече са търговските пътници от Азия (19%) и Близкия изток (12.5%). За първи път двата панаира се помещават в новите северни палати 6 -10 на Кьолнския панаир, което се приема положително от всички страни. Посетителите на FSB вземащи решения, директно или като съветници, са 90%: оператори, архитекти, проектанти и ландшафтни специалисти от обществения и частен сектор. Всички те успяват да намерят подходящите за тях, ориентирани към бъдещето решения и концепции за проектиране на нови социални пространства. За това им помага съвместното провеждане на двата панаира, което има силен синергичен ефект за развитието на спортните и възстановителни зони за различни възрасти. Почти всички пазарни лидери в спортния бранш присъстваха на FSB 2015 за да демонстрират новите си продукти и услуги. Затова гостите участващи в инвестиционния процес са доволни от установените контакти и търговски резултати. 
2.1_____
2.2_FSB_____-__
2.3_FSB____
2.4__FSB____NUSSER

Пространства за движение, спорт и отдих за всички поколения
Благодарение на новите палати, FSB има за първи път собствена Зала 9, обединяваща темите: места за отдих, оборудване за детски площадки и фитнес на открито. Тук многобройните изложители представиха своите продукти, проекти и услуги за планиране и проектиране на открити пространства. Специален акцент бе поставен върху аспектите на общинско планиране и дизайн на градската среда, зони за игра, достъпност, демографски промени и осигурена мобилност. Предложенията тук бяха допълнени от специални събития за различни целеви групи. Темата бе разработена заедно с дългогодишни партньори - платформата STADTundRAUM за градско планиране и BSFH – Асоциация на производителите на площадки за игра и отдих. 
3.1_FSB____-___
3.2_FSB___
3.3_FSB___
3.4_FSB___
3.5_FSB____Tapper__Holmann

● Картината на спорни съоръжения и тези за свободното време става все по-разнообразна и всеобхватна в населеното място. Конкретните ù проявления са в различни мащаби: от градоустройствено и ландшафтно проектиране, представено от платформата STADTundRAUM за активно практикуващи специалисти в тази област; през архитектурни решения за фитнес зони в парка; до детайли на градинско и градско обзавеждане ●  Местата за спортуване в града се припокриват в неочаквани съчетания: върху усилени пейки и елементи за каране на скейтборд в градската среда; надуваеми платформи, които освен в детски атракцион могат да участват и във воден парк; новият бързо развиващ се спорт диск-голф лесно намира своето място в парка. ● В настоящето изложение преобладава детската ориентация.
5.1_CUBE
5.2_Discogolf
5.3___Eurotramp
5.4_Wibit


Придобиването на двигателни умения може да се извърши с уредите на CUBE, съставени от перфорирани носещи плоскости и въжета; Детските площадки се съчетават с нови спортни инициативи, каквито са груповите игри на батут Eurotramp; KuKuK Box на едноименната фирма представлява уникална многофункционална спортна площадка за малки деца разположена в подвижен контейнер – мобилното холистично решение което ни спечелва от пръв поглед; тематичните детски площадки, примерно „На парти“, са великолепна сценография която създава незабравима атмосфера.
4._-02-_____KuKuK_BOX
В допълнение към атрактивно оформените тематични области, FSB организира Форуми по темите, посетени от представителите на общини, проектанти и ландшафтни архитекти. Присъдени са тематичните награди „Детска площадка“ и „Здраве“. Спортните дейности - футбол, баскетбол, пързаляне с кънки, а тази година и воден фитнес, са част от най-привлекателните събития на търговския панаир.
5.____WibitCube_02
Форум за открити спортни съоръжения - за първи път на FSB
Форумът на IAKS и партньорските му организации представя актуалните тенденции и информация за проектанти и оператори на спортни съоръжения. Акцентите бяха поставени върху качеството на изкуствената трева; рециклиране на изкуствен торф; устойчиво управление на обществените спортни съоръжения на открито и др. Основните проблеми на производителите засягат още стандартизацията и технологиите за изкуствена трева, пълнежни гранули и изкуствени покрития. 
6.1_____
● Естествените материали са на особена почит: дървото се завръща в ролята си на  основен материал или акцент в разнообразни комбинации; предлагат се и нови материали, като хималайска сол на блокчета, за изграждане на стенна система с голям терапевтичен и художествен потенциал. ●Традиционно изложението представя богата гама от изкуствени материали с неочаквани приложения: висококачествени настилки за футболни игрища на Polytan, Tobias Muller; композитни гумени настилки за открити площадки - цветни, издържливи, удобни и лесни за поддръжка; рециклираните пластмаси участват в дизайнерски разработки на градинско обзавеждане; полимери с различни свойства и пълнители - решение за всякакви елементи и покрития. 
6.2_FSB_____-__KDF_BSW_Granuflex
Богатата съпътстваща програма - конгрес, форум, дискусии и награди за спортни съоръжения, разпространява опита на най-добрите и по този начин дава силен тласък за развитието на спортните зони и места за отдих. 
24 Конгрес на IAKS. Конгресът на Международната асоциация за спортни и развлекателни съоръжения, предложи интердисциплинарен обмен на най-високо ниво. Той бе проведен успешно по време на панаира FSB и съвпадна с тържествата за 50-годишнината на самата асоциация. Около 900 участници от 52 страни изслушаха лекции по темите - атрактивни спортни терени, устойчивост, оптимални условия за обучение и икономически ефект. Въз основа на представени проекти от цял свят, бяха разисквани тенденциите за спортни и развлекателни съоръжения. Множеството реализации - зали, стадиони, университетски спорт, обновяване на индустриални крайбрежни зони, бяха представени от техните създатели. 
Засилени синергии в сегмента за плувни басейни
Областите на публичните и частни басейни, уелнес и сауна секторите отново бяха представени в единна платформа в залите 6 и 7. Тук беше включен и сектора с обществени басейни на FSB, който участваше и в Шестия Форум за басейн & уелнес, организиран от Koelnmesse, заедно с професионалните сдружения BSW и IAKS. Освен  строителството на басейни, бяха подчертани темите - устойчиво обновяване на обществени басейни и чистота на водата.
7._FSB________
Международни архитектурни награди на IOC/IAKS.
На състезаващите се 130 проекта от 30 страни, журито присъди три златни и седем сребърни отличия. Най-успешните в конкурса са архитектите KEINGART, Дания с два наградени обекта – Лекоатлетически Exploratorium, Одензе (злато) и Tornhøjhallen, Алборг (бронз). Тренировъчният център с писти на открито е свежо решение, разнообразено с наклони и виражи заимствани от други спортове. Първа премия получават още - бюро Herzog & Meuron за Naturbad Riehen, Швейцария и Battle i Roig за Спортен център Сiutadella Park, Барселона.Те са доказателство за популярността на естествените басейни и новото разбиране за елегантна ефективност.
 
8.1_FSB__Exploratorium
8.2-1_FSB__Naturbad_Riehen_Riehen_Switzerland
8.3-1_poliesportiu_ciutadella_02
8.3-2_iutadella_Park

"FSB отново потвърди своята значимост на водещ международен панаир за места за спорт, отдих и обществени водни съоръжения през 2015 г. Показателни са не само количествените показатели, но особено интернационализирането и високото качеството на изложителите и посетителите." обобщава Катарина Хама, главен оперативен директор на Koelnmesse. Изложителите оценяват панаира като успешен в налагането на техните продукти, а посетителите са доволни да направят своите поръчки, след като са възприели цялостната картина в бранша. Динамичното развитие на Зоните за спорт и отдих заслужава непрекъснато проследяване до следващото изложение, което се предвижда за 7-9 ноември 2017 година. 

Автор: Анета Трифонова, кореспондент за The Building на FSB 2015 
Снимки: the building, www.iaks.org, www.fsb-cologne.com
Сподели
 

Новини

30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
26 Ноември 2018, 11.45
На 21-ри ноември 2018 г. Sofia Event Center се превърна в бляскава сцена на уникалното по...
Медийни партньори
VIP медиен партньор