BIM пести пари на инвеститора

(0 гласа, средно 0 от 5)
Патрик Минкс, мениджър продажби, Autodesk

Г-н Минкс, с какви изисквания са съобразени продуктите на Autodesk за екологичен дизайн? Как помагат те на практика?
По различни начини. Те могат да осъществяват  проучвания как трябва да се променят системите за отопление и климатизация например, защото знаете колко важен е енергийният баланс. Могат да се направят различни анализи за сградата, когато е вече  проектирана и построена.
Ще спомена и процеса на планиране и проектиране, който може да бъде екологичен или не. Ако искате да построите сграда и не сте професионален архитект, ще ви бъде много трудно да разберете традиционните двумерни планове. Когато сградата е готова, а резултатът е различен от очакванията ви, “преработката” на зданието ще бъде пилеене на пари и енергия. Процесът е много скъп. Във фазата на строителство се изразходват  33% от инвестициите. Ако направим проектирането и строителството по-устойчиви, ще спестим доста пари, енергия, материали, вода и др. Този факт не бива да се подценява.

Бихте ли обяснили принципа на работа на BIM (Информационния модел на сградата)?
С BIM се работи при реални обекти. Логическият процес на работа е много близък до истинското строителство. BIM е много лесно разбираем. Нещо, което е важно – можете да тествате, да анализирате, да симулирате процеси вътре в сградата, като това е невъзможно с традиционна програма. Не можете да пуснете енергиен анализ на двумерните графики. А това е първата стъпка от екологичния процес.
От друга страна сте по-продуктивни, когато имате тримерен модел, въпреки че създаването на такъв отнема време. Но архитектурата е процес на промени и всяка промяна би могла да се направи лесно, защото с преместването на стена в модела се преизчислява и актуализира в цялата документация на проекта.
Много по-ефективно е, защото се облекчава работата на архитекта и всички останали специалисти. Структурният инженер, който използва BIM, може да разменя информация и да работи успоредно с архитекта. Няма нужда да се пазят двумерните планове, а само да се преначертаят в структурното приложение, да се изчислят и да се изпратят към останалите специалисти. А съвместната работа при екологичния процес също е важна.

Бихте ли дали примери с грешки или стандартни практики при проектирането и строителството, които могат да бъдат избегнати?
За проучването на бюджета с BIM може да се прецени адекватно например засенчването на остъкляването в сградата, защото ще се види, ако сянката пада в различна от очакваната посока.
Ако в двора на една фамилна къща се изгражда басейн, може да се избере най-доброто място около къщата според слънчевата светлина.
Информационният модел пести пари на инвеститора. Инвеститорът е този, който трябва да мисли за енергийната ефективност и всичко останало и да изисква от архитекта да осигури предпоставки в проекта за екологична експлоатация.

Интервю на Кристина Крумова
Сподели
 

Новини

05 Април 2021, 14.46
„Новата реалност създава много възможности“ - под това мото работи екипът на...
17 Февруари 2021, 10.22
Веднъж  в годината авторитетното икономическо издание  WirtschaftsWoсhe...
10 Февруари 2021, 15.11
Официалното откриване на новия магазин на Паркетен Свят в Перник ще бъде на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор