Куполът на Райхстага - скулптура от светлина

(0 гласа, средно 0 от 5)
008-The-Reichstag-Dome--A-Sculpture-of-Light-Above-Government-in-Berlin-Germany_1
Световноизвестният архитект Норман Фостър, носител на наградата Прицкер (връчвана от фондация"Хаят") е бил натоварен с важната задача през 1992 г. да превърне сградата на Райхстага, построена през 19-и век в новия дом на обединения германски Парламент, след падането на Берлинската стена.

Официално открит на 19 април 1999 г.,  новият купол на Райхстага е емоционално обединение на история и модерни технологии. Той има дръзка архитектурна визия, освен това излъчва прозрачност. С този си външен вид той е замислен да символизира по-прозрачната работа на народните представители.
Оригиналният 6-етажен купол на Райхстага е бил проектиран в стила на италианския висок Ренесанс от архитекта от Франкфурт Паул Валот (Paul Wallot).

На 28 юни 1884 г. е бил положен първия камък на сградата, а след 10 г. труд 13 290 кв.м. сграда, която е включвала 4 кули с по 40 метра, е била завършена. След откриването й през 1894 г. сградата на Райхстага е приютявала германския Парламент до 1933 г., когато е била опожарена. През Втората световна война Райхстагът допълнително е обект на  бомбардировки, а битката да се завладее сградата продължила до самия край на войната.

През 1955 г. Германският Бундестаг решава да я построи наново, макар и без купол, тъй като оригиналът е бил разрушен през 1954 г., защото е бил нестабилен. Украсяващите го елементи и фигури, които са били разрушени по-късно не са били възстановени, а новата фасада е била опростена. Ремонти по сградата са били изпълнени по плановете на арх. Паул Баумгартен (Paul Baumgarten), но не са били завършени до 1972  
002-The-Reichstag-Dome--A-Sculpture-of-Light-Above-Government-in-Berlin-Germany


Между 1994 г. и 1999 г. Райхстагът е бил проектиран отново и разширен от британския архитект сър Норман Фостър като модерна парламентарна сграда, която е запазила своите обширни исторически измерения. Познат със своя лъскав и модерен дизайн от стъкло и стомана, проектът на Фостър се фокусира върху един  иновативен дизайн на купола, който може да бъде описан като „скулптура от светлина". Куполът на Райхстага, изработен от стъкло и стомана, е поставен на върха на една от най-политическите  значими сгради на XX-и век.
 
013-The-Reichstag-Dome--A-Sculpture-of-Light-_Zname
От гледна точка на замисъл и концепция, дизайнът на този високотехнологичен стъклен купол е доста опростен, но в същото време и впечатляващ. Този купол има оберлихт (тавански прозорец) с един значителен обърнат конус от огледала в средата на своя отвор с отразена светлина, която озарява залите под него.
 
011-The-Reichstag-Dome--A-Sculpture-of-Light-Above-Government-in-Berlin-Germany_-_11

Брилятнтият купол на сър Норман Фостър от блестящо стъкло и метал директно гледа над залата за дебати на Бундестага. Конусът с огледала в центъра насочва естествената слънчева светлина така, че посетителите в това публично пространство могат да видят случващото се в политическия живот.
Самият сър Фостър отбелязва, че този купол на Райхстага, този„фенер", бързо се е превърнал в един от забележителностите на Берлин. В него две спираловидни рампи качват посетителите на една платформа за разглеждане високо над пленарната зала, издигайки ги символично над главите на техните народни представители.
 
009-The-Reichstag-Dome--A-Sculpture-of-Light-Above-Government-in-Berlin-Germany

Куполът е много важен елемент както във вътрешната структура на сградата, така и ключов компонент в модерната стратегията за пестене на светлина и енергия, свързвайки го още с темите за лекота, прозрачност, пропускливост и публичен достъп, които се подчертават от проекта.

Най-горе на спираловидната рампа ви очаква покрив и тераса, която предоставя зрелищна 360 градусова гледка  към Берлин. На върха самата платформа е под открито небе.

013-The-Reichstag-Dome--A-Sculpture-of-Light-Above-Government-in-Berlin-Germany
Норман Фостър, по думите на някои критици „ успешно е свързал новото и старото, минало и настояще", в този свой проект на Райхстага.

Над 8 хил. т. стомана и 3 хил. кв.м. стъкло са вложени във футуристичния дизайн на купола, висок 23 .5 метра, докато 360 огледала снабдяват пленарната зала с дневна светлина.
Куполът е съвършен контраст на класическото виждане на древно римската архитектура, в която той е бил възприеман като върховен елемент, който трябва да се разглежда отдолу. Самият сър Фостър е проектирал купол, който пък е замислен съзнателно да бъде разглеждан отгоре. И идеята му е тази, че народът е над правителството.
 
010-The-Reichstag-Dome--A-Sculpture-of-Light-Above-Government-in-Berlin-Germany

Първоначално считан за противоречив, куполът на Фостър е станал една от най-характерните архитектурни черти на Германия и върховна туристическа атракция за Берлин.

През 1995 г. българинът Христо Явашев и съпругата му се прочуха с проекта - опаковането на сградата на Райхстага със сребриста огнеупорна тъкан с площ около 100 000 кв.м.

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: райхстага | реконструкция | сър норман фостър

 

Новини

14 Декември 2018, 00.00
Флашмоб по халати бе организиран на 14.12.2018 г. пред Централна баня от граждани...
30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
Медийни партньори
VIP медиен партньор