Дневната светлина като инструмент за проектиране

(1 глас, средно 5.00 от 5)

9019a152c3ae40ca952ae436e9f963d9_index_www.sfizioso.it

Бившата фабрика на Фиат „Лингото”, Торино

Дневната светлина е физичен феномен, на който рядко обръщаме специално внимание, но който е  жизнено важен както за физическото, така и за психичното здраве на всеки от нас.
Факт е, че когато навън е мрачно и светлината достига до нас разсеяна и оскъдна, нашата активност и настроение са значително „занижени”, докато при един слънчев и спокоен ден, в който всичко наоколо „грее” в естествените си цветове, духът ни е повдигнат, желанието ни за живот и разнообразие се завръща и ние се чувстваме изпълнени с енергия.

В днешно време, проблем на голяма част от обществото е фактът, че хората прекарват по-голяма част от времето си в затворени пространства и рядко могат да се насладят на светлината (каквато и да е тя) по начина, по който естествената ни природа го изисква. Този факт винаги е бил предизвикателство за архитекти и проектанти, които са се стремяли да преодолеят липсата на връзката между човека и околната, естествена за него среда и да „допуснат” слънцето в сградите по всевъзможни начини. Нека обаче оставим настрана реденето на прозорци и смятането до къде може да достигнат слънчевите лъчи и да погледнем на нещата по един по-динамичен начин.

В началото на 70-те години на миналия век, в Милано е създадена първато училище за специализанти в сферата на модата и дизайна, наречено Домус Академи. В него преподаватели са професионалисти от водещи италиански фирми от тази индустрия, а студентите от своя страна активно участват в най-инновативните проекти и разработки по това време. Именно на един такъв проект бих искала да обърна специално внимание, тъй като принципите, заложени в него са актуални и до днес и са доказателство, че всеки един творец държи в себе си най-мощния инструмент за проектиране, а именно – слънчевата светлина.
Проектът наречен  „Лингото Примарио” е изключително мащабен и представлява възобновяване и подобрение на сградите на Фиат в Торино.

Частта от този проект, която е свързана с темата днес, е създаването на стъклен купол, който да затваря пространствата над вътрешните дворове на фабриката на Фиат в небезизвестния квартал Лингото, но да пропуска дневната светлина по специфичен начин, така че хората да придобиват усещане как тя се променя през различните части от деня.

Lingotto_Primario01_02_www.castellidesign.it
Проект за купола на „Лингото”

За целта проектантите разглеждат няколко  параметъра, които играят основна роля в конкретизирането й, а именно интензивност, температура на цвета и ъгъл, под който слънчевите лъча падат върху фасадата. Тези компоненит са тясно свързани помежду си и дават началото на едно много задълбочено проучване. Температурата на слънчевата повърхност е 6000⁰С. Тя има определена интензивност, а директната осветеност на земната повърхност зависи от височината на която се намира слънцето спрямо хоризонта

Lingotto_Primario03_04_www.castellidesign.it
Пирамидална структура
   
         

Lingotto_Primario02_03_www.castellidesign.it

Сечение на купола от цветни стъкла

След подробно изучаване на това как тези компоненти се променят спрямо различните фази на деня и смяната на сезоните, както и взимайки предвид климатичните особености, проектантите от Домус Академи създават фасадна система от стъклени елементи във формата на пирамида, свързани по между си с гумени елементи, които да позволяват максимална устойчивост при различните атмосферни натоварвания. Всяко едно от стъклата в модула е с различен цват, така че максимално да пропуска светлината, но и да филтрира слънчевия лъч, така че да пресъздава определена температура на цвета. Идеята е преминавайки през различните дворове, да се премине от меката сутрешна светлина с виолетово – синкави нюанси, към почти бялата светлина по обяд, към оранжево-червеникавия залез, и този ефект да се запази през целия ден. Така например в двора, който е „предназначен” за вечерна светлина, ще преобладават фасадни модули, които от източната страна на фасадата ще имат филтриращи стъкла, които да пропусат по-топла светлина, докато преминавайки на запад тези филтри постепенно ще се превърнат в неутрални, така че да пропускат изцяло светлината, нужна за постигане на желания ефект. За съжаление този купол остава само на хартия и проектът не бива реализиран. Въпреки това изключително инновативния подход на проектантите може да доведе до интересни решение и в днешно време, тъй като основния материал за реализацията му е дневната, слънчева светлина.

Друг интересен пример, за това как слънчевите лъчи могат да бъдат използвани като мощно средство за проектиране и създаване на емоции, е изложбата на артиста Робърт Ървин през 2013 г. във Вила Панца, Варезе, Италия. Ървин използва светлината експериментирайки различни ситуации, носещи определен заряд на посетителя й с цел той изцяло да се потопи във всяка една от тях. Една от инсталациите в тази изложба е специално създадена за мястото и представлява своеобразна игра между обеми и светлина.

villa-panza-2013_1_05_www.samgha.me
Робърт Ъруин, Вила Панца, 2013г.

Ървин използва една от залите с правоъгълна форма, за да създаде лабиринт от найлонови полу-прозрачни панели, през които светлината от високите и тесни прозорци преминава и „рисува” различни преходи. Преминавайки през тази инсталация, посетителят неволно се спира, за да възприеме промените в преспективата и осветяването на залата, като на моменти губи представа къде точно се намира входната врата. По този начин артистът използва светлината като средство за определяне и обособяване на пространството. Създава динамични картини, които носят същевремено спокойствие и мистерия, която всеки един посетител разгадава сам за себе си.

villa-panza-2013_2_06
Робърт Ъруин, Вила Панца, 2013г.

Тези два проекта са пример как дневната светлина може да бъде използвана в различни мащаби и чрез различните й свойства. Тя представлява съвкупност от елементи, които могат да бъдат насочени в една или друга посока и по най-естествен начин да задоволят нуждите ни за връзка с външния свят, далеч от офиса.

Автор: Вяра Алексиева 

Сподели

Тагове: дневна светлина | лингото примарио | проектиране

 

Новини

15 Април 2019, 09.23
Лесен, удобен и достъпен софтуер за архитекти, специалисти в здравеопазването...
12 Април 2019, 11.32
В три последователни събития от „Клуб на дизайнера”, организиран от...
03 Април 2019, 15.58
Храм на Мира – Нор-Па-Де-Кале, ФранцияПроект: арх. Александър Йончев, арх. студио...
Медийни партньори
VIP медиен партньор