Фасадни бои с марка Баумит от ново поколение

(0 гласа, средно 0 от 5)

В последните години Баумит отдели специално внимание на фасадните бои. Освен, че се подобриха свойствата на използваните до момента Баумит СиликонКолор, СиликатКолор и ГранопорКолор, бяха създадени и съвсем нови премиум бои. Във високия клас, към обновената рецептура на Баумит НанопорКолор бяха добавени още два вида бои - Баумит СтарКолор и Баумит ПураКолор.

Баумит НанопорКолор, СтарКолор и ПураКолор
се характеризират с отличната си преработваемост и много добра покривна способност. Те се нанасят лесно както с еърлес машини, така и с валяк. Баумит НанопорКолор притежава уникалното свойство активно да се самопочиства  посредством съдържащия се в нея фотокатализатор. Благодарение на многобройните пори с нано-размери тя притежава и отлична паропропускливост. Баумит СтарКолор е на силиконова основа, но с подобрени свойства спрямо стандартния СиликонКолор – съхне без напрежения, по-силно водоотблъскваща е и с по-висока степен на паропропускливост и след дъжд и мъгла съхне много по-бързо и има самопочистващ ефект.

Баумит ПураКолор е на акрилатна основа, с отлични характеристики по отношение постигането на произволни цветови нюанси. Тя може да бъде оцветявана във всички 852 цвята от каталога Баумит Лайф. Това покрива и оцветяването в най-тъмните и ярки цветове от каталога. Всички фасадни бои с марка Баумит притежават много ниски стойности на капилярна водопропускливост и висока устойчивост на атмосферните влияния.
Една от основните характеристики, която отличава качествено новите и произвежданите от много години Баумит бои, е изключителната им чистота по отношение наличието на фини твърди частици. Това е постигнато чрез инсталиране в производствената инсталация на нов центробежен филтър.

Fig._1_Baumit_08_18

Във филтъра боята се движи спираловидно, което създава центробежни сили в потока. Така по-тежките твърди частици под влияние на центробежните сили се придвижват към външните стени на филтъра, където с помощта на специално монтирани лопатки към оста,

Fig._2_Baumit_08_18

се събират и отвеждат към отделен изход.

Fig._3_Baumit_08_18

Голямото предимство на така пречистените бои е възможността да се полагат по така наречената „еърлес” или безвъздушна технология. При използване на такъв тип бояджийски машини

Fig._4_Baumit_08_18

боята преминава през смукателна тръба към помпа, която създава много високо налягане (80–100–120 бара) и се изпръсква без използването на компресор за сгъстен въздух. Липсата на твърди частици позволява дюзите на пистолета да са с много малки размери (0.15–0.25 мм).
Fig._5_Baumit_08_18
Това, от своя страна, осигурява правилна, широка „метла” при полагане, плътно и равномерно покритие,

Fig._6_Baumit_08_18

без голямо разпръскване на материал във въздуха и оттам малки загуби на боя. Разбира се, боята може да се полага и по класическата технология, посредством валяк с агнешка кожа.

Fig._7_Baumit_08_18
Fig._8_Baumit_08_18

Преди полагане е добре съдържанието в кофата да се хомогенизира чрез разбъркване с електрическа бъркалка на бавни обороти.

Боите се нанасят на две ръце, първата от които служи като грунд. При полагането на първия слой, боята се разрежда с 10% до 15% вода. При втория слой тя се полага неразредена или разредена с максимум до 5% вода. Времето за съхнене между двата слоя е минимум 12 часа, като може да бъде повлияно значително от атмосферните условия. При положение, че се налага полагането на допълнителен слой боя, е необходимо да се изчака технологично време за съхнене на предходния слой. Това съхнене е минимум 4 часа за всички видове Баумит фасадни бои, с изключение на Баумит ПураКолор, за която трябва да се осигурят минимум 6 часа преди полагане на следващия слой.

Разходната норма на Баумит боите при полагането им в един слой без разреждане е около 0.2 л/м2.
Разбира се и в този случай, както при извършването на всеки вид строителна дейност, е правилно да се прилага системният подход. Боите не трябва да се разглеждат сами за себе си, а да се обърне внимание и на останалите етапи, предхождащи или следващи тяхното полагане. На първо място трябва да обърнем внимание на основата и да се погрижим за нея. Тя трябва да бъде суха, незамръзнала, без изсолявания, без подкожушени участъци, без нездраво свързани или ронещи се частици. При наличие на неподходящи други покрития, те трябва предварително да бъдат отстранени. Нездравата основа трябва да бъде усилена. За тази цел могат да се използват продуктите Баумит РеКомпакт – грунд на основа калиево-водно стъкло,

Fig._10_Baumit_08_18

който изгражда нова скелетна структура в старата основа, или Баумит МултиПраймер – дълбокопроникващ грунд на силиконова база,

Fig._11_Baumit_08_18

който намалява значително и попиващата способност на старата основа. Налични малки пукнатини по повърхността, с широчина до 0.5 мм, могат да бъдат предварително премостени чрез нанасянето на Баумит ФилПраймер – грунд запълващ микропукнатини.

Fig._12_Baumit_08_18

Когато фасадата е замърсена с гъбички и водорасли, за отстраняването им и за частично предпазване от новата им поява се използва продуктът Баумит ФунгоФлуид.

Fig._13_Baumit_08_18

Замърсена стара фасада може да бъде предварително почистена с Баумит РеКлийн.

Fig._14_Baumit_08_18

При полагане и до изсъхване на фасадните бои температурата на основата, въздуха и материалите трябва да бъде над +5°С, а при тези на силикатна основа (Баумит НанопорКолор и Баумит СиликатКолор) – над +8°С. Те трябва да бъдат предпазвани от директно слънце, от вятър, дъжд и мраз.

При извършване на отделните операции по боядисването е добре да се консултирате с инструктор на Баумит България. Стриктно трябва да се спазват изискванията за работа, посочени в съответните технически карти на влаганите продукти.

Сподели

Тагове: баумит българия | фасадни бои

 
Уебсайт на автора: www.baumit.bg

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор