Когато нещо се обърка в Лондонските сгради...

(1 глас, средно 5.00 от 5)
IMG_4638_nebostargachi_02_na4alo_01
Лондонското сити през 2019г.     Снимка: Аглая Стоянова

През  последните години в Лондон се строят десетки небостъргачи, които стават забележителности за жителите и гостите на града. Всички те изглеждат доста фантастично, нали? Но не винаги всичко върви по план. Тези сгради са създадени от някои от най-добрите архитекти в света, използват сложни технологии, за да отговарят на екологичните стандарти и могат да струват милиарди за изграждането им, но понякога нещата в тези архитектурни забележителности просто се объркват. Например…

Cheesegrater-_Matt_Brown

 
 
 
 
 
  

      


 
 
 
Сградата Cheesegrater,  Снимка: Matt Brown

Cheesegrater или сградата на Leadenhall нашумя много през 2014 година, когато беше съобщено, че два от 3000-те му болта са паднали. Оказа се, че една трета от болтовете - всеки с дължина под един метър - са дали дефект.  Това означава, че десетки от тези болтове  трябва да бъдат заменени в сградата.
 IMG_4736_nebost_05_Yaiceto
Сградата The Cherkin (Яйцето),  Снимка: Аглая Стоянова

Прозорците падат!
„Страховете за безопасност“ бяха повдигнати и за емблематичната сградата на Лондон - The Cherkin (Яйцето) през 2005 г., след като един от неговите гигантски стъклени прозорци паднал на земята.

walkie-talkie_Duncan
Небостъргачът Walkie Talkie,  Снимка: Duncan

Те могат да стопят коли!
Небостъргачът Walkie Tolkie (Уоки Токи) се сблъсква с критики  и от онези, които са леко погълнати от неговата „Небесна градина“.  Но нека не забравяме случаите от преди няколко години, когато светлината, отразяваща се от улица „Фенчърч“ 20, всъщност разтопява коли, както и напуква плочки в близките магазини. Проблемът сега е решен чрез прилагане на неотразяващ филм към вдлъбнатата фасада, обърната на юг. Архитектът Рафаел Виньоли е цитиран с думите „С тази сграда направихме много грешки“… „и ние ще се погрижим за тях”. 

Strata-building-wind-turbines_Maetin
Сградата Strata in Elephant and Castle,  Снимка: Maetin

Това е прекалено шумно! ...
Една от ключовите особености на Strata in Elephant and Castle е трите вятърни турбини, които са на върха на сградата - те са видими на километри. Инсталирани на стойност от 1,5 милиона британски лири, се смяташе, че те ще генерират около 8% от потреблението на електричеството в сградите. Въпреки това, както много южни жители ще съобщят турбините рядко изглеждат да се ползват. Някои  предполагат, че това се дължи на шума и вибрациите, които създават; други смятат, че е заради тяхната поддръжка. Независимо дали става дума за икономика или дизайн, това кимване към устойчивостта просто изглежда се е провалило.

one-canada-square_mini_Mikey
Сградата Canary’s Wharf’s One Canada Square,   Снимка: Mikey

Не можете да гледате телевизия!
Изглежда, че някои от емблематичните сгради на Лондон не оправдават очакванията на жителите на града.  Canary’s Wharf’s One Canada Square, завършен през 1991 г., беше първият небостъргач в града. Облечен в стомана, създавайки отразяваща повърхност около сградата обаче, той също така блокира телевизионното приемане на около 100 000 жители на северен Лондон. За щастие, BBC построи нова станция, така че неудобството беше само краткотрайно и северните лондончани не пропускат твърде много от своите сериали...

the-shard_mini_Ted_Goodyer
Небостъргачът The Shard,  Снимка: Ted Goodyer

Хората смятат, че в The Shard могат да получaт малко уединение. Но не е  така. Един доклад  твърди, че гостите, отседнали в сградата на ексклузивния хотел "Шангри Ла", са били в състояние да виждат в съседните стаи през нощта, благодарение на някои от стъклените панели, играещи ролята на огледала. Очевидно са необходими щори, ако не искате да се наслаждавате на гледката.
 
IMG_4738_nebost_08_Loids
Сградата на Лойдс,   Снимка: Аглая Стоянова

Те са твърде трудни за поддържане!
Но не само последните сгради са изправени пред такива проблеми. Сградата на Лойдс (Lloyds building), проектирана от Ричард Роджърс, е известна със своята „вътрешна структура“. Тъй като всички елементи на сградата са изложени на показ, тя е изключително скъпа за поддържане - толкова много, че Лойдс да реши да се оттегли и да напусне, при първа възможност.
 
millenium-bridge_mini_Paul_Hudson
 Мостът Мillenium bridge,  Снимка: Paul Hudson

Те са малко шантави!
И накрая, макар че сега е много обичана част от архитектурния пейзаж на Лондон, навярно някои си спомнят, когато Мillenium bridge (мостът Милениум) се клатушкаше. Толкова много, че трябваше да затвори три дни след откриването си през 2000 г. и да бъде ремонтиран още около две години, за да бъде стабилизиран. Какво причинява колебанието? Е, очевидно това е комбинираният ефект на стотици хора, всеки от които се опитваше да запази равновесието си на моста. 

Превод: Аглая Стоянова ( По материали от www.insider-london.co.uk )
 
Сподели

Тагове: лондон | лондонски сгради | небостъргачи

 

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор