„КРИС 94” И НЕЙНОТО РАЗВИТИЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА

(0 гласа, средно 0 от 5)
Интервю с г-жа Павлета Кънева
Управител на „Крис 94” ООД
- Кои са вашите най-активни партньори – в промишленото или гражданското строителство? В кои браншове забелязвате спад в поръчките. Участвате ли в инфраструктурни и пътни обекти?
- Организацията ни работи с фирми от различни браншове. Основно спад на поръчките има в сектора на
строителството. В района на Североизточна България, където „Крис 94” простира най-вече своята дейност, изграждането на инфраструктурни обекти е сведено до минимум. Затова инженеринговият ни отдел се специализира в цялостното изграждане на трафопостове, ел. табла и съоръжения СрН и НН, изграждане на вятърни паркове, тоест опитваме се да бъдем полезни на нашите клиенти с опита и знанията си.
Kris94_01
- Има ли противоречие между търговия с електроматериали, електрооборудване и инженеринга и сервиза и как се съвместяват тези две дейности във вашата фирма? Имам предвид, че търговията изисква тежка материална база и логистика, а инженерингът зависи от качеството на хората преди всичко, които трябва да следват бързо развиващите се технологии.
- Аз мисля, че тези две дейности взаимо се допълват и спомагат за по-пълното удовлетворяване на нуждите на нашите клиенти – от доставката на нужните ел. материали, кабели и ел. аксесоари
до извършване на ел. услугата – окабеляване, изграждане на ел.инсталация и др. По този начин се опитваме да затворим цикъла и потребителите на нашата марка услуги да знаят, че при нас могат да получат комплексно обслужване и да останат доволни от познаването на нашите услуги. За тази цел изградихме и търговско-административна база с добра логистика, пространство, интересен и съвременен интериор, където нашите клиенти да се чувстват удволетворени от ползването на марката „Крис”. На
фона на всичко това, съчетано с качествени хора, специалисти в – наистина тук са важни знанията, уменията и запознаването с високотехнологичните разработки в този сектор. 
Kris94_02
- Кои са най-мащабните обекти от типа ветропарк, в които сте участвали? Имат ли те специфични особености, освен съобразяване с конкретния тип ветрогенератор и производствената мощност?
- За наше щастие от общо изградени и функциониращи 330 MW вятърни паркове в национален мащаб „Крис 94” е изградила около 210 MW. Тук се нарежда най-големият вятърен парк в България „Св. Никола” със 156 MW инсталирана мощност; - вятърен парк „Каварна” – 32 MW, вятърен парк „Крупен” – 12 MW, вятърен парк „Ляхово” – 6 MW, вятърен парк край с. Гурково – 750 kW.
В момента „Крис 94” ООД работи по ел. захранването и на друг голям парк в Североизточна България – „EVN-Енертраг Каварна”, където ще бъдат изградени 25 бр. вятърни генератора с обща инсталирана мощност 50 MW.
Особеностите при изграждането на този тип паркове са свързани с правилното разчитане на инженеринговите проекти, правилното ситуиране според всички геодезически параметри, коректно избиране на нужната механизация. Всичко това, съчетано с висококвалифициран екип, мениджърски усет и новаторски подход, води до изработването на такива вятърни паркове.
- Перспективно ли е това строителство в България?
- Този тип строителство е нужно за България. Страната ни е известна с добрите си показатели на вятъра и доброто слънцестоене, т.е. у нас има благоприятни условия за по-голямо, масово използване на възобновяеми енергийни източници.
- Набелязала ли е фирмата стратегия за поддържане на пазара, когато вятърните минитурбини ще навлязат и в до-макинствата и по фасадите на сградите, в уличното осветление и т.н.?
- В процес сме на разработки за навлизане на възобновяемите енергийни източници и в домакинствата – било с малки генератори или малки соларни системи. Оказва се, че клиентите търсят възможности за усвояване на повече и качествена енергия с по-малко средства. Този процес на проучване, изчисления и внедряване ще отнеме доста време, но според нас резултатността ще е доста ефективна за нуждите на едно домакинство, ферма или друг частен имот.
- Как обезпечавате сигурността на вашите служители. Как осъществявате обучението и контрола по безопасността на труда?
- За нас са скъпи нашите служители. Дори в условията на финансова криза се опитваме да запазим екипа. Това е важно, защото човешките ресурси са непосредствено свързани с развитието на цялостната ни организация. Поддържаме всички стандарти (ISO 9001; OHSAS 18 001; ISO 14 001), които както допринасят за усъвършенстване дейността на фирмата, така и способстват за по-добрите работни условия, които предоставяме на нашите служители. В инженеринговия ни отдел непрекъснато се
преквалифицират работните кадри. Периодично провеждаме и обучения, свързани със спецификата на работата ни и безопасността на труда. През този труден период на икономическа криза заложихме доста и на провеждане на многократни вътрешнофирмени обучения, с които увеличаваме квалитетността на служителите в областта на енергетиката.
- На какъв клас продукти залага фирма „Крис 94” ООД и какъв е произходът на електрооборудването?
- Залагаме основно на висок клас ел. продукти, тъй като фирмената политика при нас е: че енергията е стихия и тя трябва да се предложи на хората по начин най-безопасен и комфортен за тях. Повече от 13 години сме дистрибутори на шведско-швейцарския концерн АВВ – техните стоки и продукти, които предлагаме, са с доказано качество (високи енергийни коефиценти, дизайн и енергоспестяващи технологии). Наред с това налагаме и наши български марки – производители на кабели, ел. табла, осветителни тела.
- Трудно ли се покриват стандартите на електроинженеринга на ветрогенератори? До каква степен ветрогенераторите са високотехнологични съоръжения или вече са масовизирани.
- Вятърната енергия и ветрогенераторите са нови понятия за България. От 4 години вече електроизграждаме такъв вид паркове 
– наистина тук са важни знанията, уменията и запознаването с високотехнологичните разработки в този сектор. Идеята в глобален мащаб е енергията, произвеждана от възобновяемите енергийни
източници, да се масовизира и до края на 2020 г. да покрива 20% от потребяваната мощност.
Kris94_03


Сподели
 

Новини

03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
31 Май 2019, 15.19
Kъщa зa гocти "Kacтpa Pyбpa" на Zооm Ѕtudіо получи Голямата награда.На 30 май 2019г. в зaлa 8 нa...
29 Май 2019, 15.09
Какво ще се случи, ако поставим равно количество лед в една нулевоенергийна и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор