Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - „Градско селище“ в сърцето на Истанбул - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

„Градско селище“ в сърцето на Истанбул

(1 глас, средно 5.00 от 5)
______www.archdaily.com_04
До две години на територията на най-големия турски град Истанбул ще „изникне“ феноменална архитектурна забележителност, която ще пренесе идиличното селско очарование в забързаната, урбанистична среда. Впечатляващата сграда се изпълнява по проект на турско-американската компания за архитектура Eray Carbajo, наречен Urban Rural – „градска провинция“ и обещава да разкрие нови хоризонти за подобряване на екологичните условия в многомилионния мегаполис.

_____www.archdaily.com_02
Дизайнът на сградата разчупва статуквото на традиционната жилищна типология и преосмисля технологиите за устойчиво развитие чрез архитектурни иновации. Авторите на проекта създават невиждан досега строителен модул, основаващ се на абстрактна проекция на обикновена селска къща с градина. Всеки един модул е проектиран в шестоъгълна форма и разполага с многоъгълна обитаема площ и триъгълна празнина, която може да се използва като градина. Шестоъгълната структура инкорпорира ключовите елементи от пасторалния пейзаж и ще накара обитателите буквално да забравят, че се намират в големия град. 
________www.arquired.com.mx_01_01
Необичайната форма на жилищните модули постига максимален обем на сградата с минимален брой необходими елементи. Подреждането им се извършва във вертикален и хоризонтален ред, като триъгълните празнини ще изпълняват ролята на носеща конструкция за пренасочване на натоварванията към долните части на сградата.
_______www.metrolatam.com_03
Когато проектът по изпълнението приключи, новопостроеното здание ще наподобява пчелна пита, с подаващи се от балконите свежи зелени насаждения. Уникалната архитектурна концепция на „градското село“ формира взаимовръзка между сградни системи, структура, ландшафт и архитектура. Обединяването на тези сложни системи се реализира благодарение на устойчивата модулна система.
 
_______www.archdaily.com_05_05
Основен приоритет на тематичната сграда е свеждане до минимум на екологичните последици и максимизиране на положителното въздействие върху околната среда. Многокомпонентният модулен дизайн и локално добиваните суровини са ключови аспекти в постигането на тази цел. 

______www.archdaily.com_06_06
„Градското селище“ ще се издигне в центъра на града и се очаква необходимостта от използване на автомобили, дори от градски транспорт да се намали незабавно, което ще създава естествена мотивация за колоездене и ходене пеш. Това ще увеличи комуникацията между хората и ще ги направи по-задружни и сплотени. В ниските етажи на високата сграда са предвидени помещения с развлекателна цел и зони за отдих, което ще формира една самодостътъчна съседска общност. 

По план строителството на сградата трябва да приключи през 2019 година, като се очаква тя да се превърне в забележителен градски ориентир и да окаже съществен принос за подобряване на околната среда в Истанбул.

Автор: Румяна Бонева 
 
Сподели

Тагове: архитектура | градско селище | истанбул

 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор