Използваеми покриви

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Нещата винаги изглеждат по-страшни отдалеч.
Юлий Цезар

Бумът в строителството на обекти от всякакво естество в последните години доведе до унищожаването на големи площи за живот на хора, животни и растения и затварянето им в бетонови кутийки.
Съчетаването на презастрояването с увеличаването на автомобилите в населените места пък води до липса на места за паркиране и грандиозни задръствания.

Площите, върху които са построени сградите, най-често се запечатват с неизползваеми покриви от всякакво естество.

А след озеленяването на покривните площи следващият най-лесен начин за оползотворяване е превръщането им в атрактивни използваеми покриви – в места за отдих и обитаване. Или в покривни паркинги, където паркираните автомобили няма да пречат на трафика.
Особено атрактивно е съчетаването на озеленени с използваеми покриви.


ТЕХНОЛОГИЧНА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ


1. ИЗОЛАЦИИ

Покривните изолации върху топли покриви се изграждат по системата за неизползваеми покриви ProfiROOF или за покривно озеленяване GreenROOF на ВЕДАГ.
Видът на топлоизолацията се определя в зависимост от натоварването върху повърхността. За пешеходни зони и озеленени покриви като товароносимост е напълно достатъчна топлоизолация от EPS (стиропор) с тегло 30кг/м3. За зони с движение на автомобили обаче трябва да се използва пеностъкло. Или топлоизолацията да се монтира под тавана на покрива.
Поради мекотата си каменната вата не е подходяща за използваеми покриви.
Възможно е също и полагане на нужните пластове хидроизолация върху покривната повърхност без топлоизолация (необходимостта й се определя от конкретния случай).

Особено важно за гарантиране надеждността на покритието при използваемите покриви е преди изпълнението на каквито и да било настилки да се изпълни водна проба на хидроизолацията

2. РАЗДЕЛИТЕЛЕН И ДРЕНАЖЕН СЛОЙ

Честа, основна и груба грешка при изграждането на използваеми покриви е изпълнението на настилките директно върху хидроизолацията.

В нашите климатични ширини температурната разлика на повърхността на покрива може да достигне до 100°С – от +80°С през лятото до -20°С през зимата. И има средно около 170 прехода между замръзване и топене.

Покривните изолации от всякакъв рулонен тип и последващите ги настилки имат много различни температурни деформации. При кратковременни температурни разлики (през зимата дори само от разлика в температурите между сенчестата и слънчевата част), настилките, залепени директно върху хидроизолациите, се разлепват.

При проникване на влага от дъжд и сняг под настилката и последващо нагряване от слънцето отгоре влагата започва да се изпарява. Водните пари се просмукват в капилярите и порите на замазката и при достигане на критично налягане или след циклите на замръзване и топене ги разрушават.

И при директно залепване на плочки или изпълнение на замазка върху хидроизолацията без разделителен слой, резултатът обикновено е напукване, отлепяне и разрушаване на настилката.

Поради горните причини между покривните изолации и последващите ги настилки винаги трябва да се изпълняват разделящ и дрениращ слой. По този начин проникналата под настилката вода може да се изцеди в посока на отводняването. А циркулацията на въздух в дренажния слой осушава остатъчата влага и не позволява разрушаване на настилката.

3. НАСТИЛКИ

Практически няма ограничения във вида на настилките, които могат да бъдат изполвани – те са въпрос само на фантазията на проектанта.

Изпълнението обаче на модерните напоследък настилки тип “палуба” или “кух под” от различни видове дърво или плочи на крачета, крият рисковете от проникване на голямо количество гниещи отпадъци в кухината под настилката

Най-лесният, практичен и бърз начин за изпълнение на настилка е полагането на декоративeн паваж или плочи върху легло от филц или пясък.

При различни видове настилки е най-лесно разделителните бордове да се изпълняват върху вече изпълнената хидроизолация и положен площен разделителен и дренажен слой.

Комбинирането на настилка от плочи с озеленени части придава на покрива характера на естествения природен пейзаж и приближава местообитанието до природата.
Сподели
 

Новини

15 Май 2019, 12.09
Tретото издание на SHARE Sofia ще се проведе на 30 май 2019г. Заповядайте в НДК–...
14 Май 2019, 13.52
След придобиването преди една година на мажоритарен дял от NCL Wintech –...
10 Май 2019, 14.40
От 30 май до 1 юни 2019г. в изложбен център Флора в Бургас ще се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор