ЗЕЛЕНАТА СГРАДА ИЗИСКВА ВИСОКИ ИНЖЕНЕРНИ КОМПЕТЕНЦИИ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Томас Гаучи, Управляващ партньор Амщайн + Валтерт АГ

Кои са най-важните изисквания при изграждане на зелени сгради?

На първо място, осъзнаването на различните взаимодействия и възможните синергии в общата система на индустриалната сграда. Реализацията на един обект е много динамичен процес – от стратегическото планиране до изграждането и експлоатацията му. По време на този цикъл за кратки интервали от време се променят най-много потребностите и общите условия. Те се интерпретират така, че да не се изгубва основната цел.

Отнема ли реализацията на зелена сграда повече време?
Определено не, когато инвеститорът, архитектът и инженерът разбират едно и също нещо под понятието устойчива сграда. Изпълнението на „зелената сграда” изисква високи инженерни компетенции и физически познания. Подходящите партньори са също важен критерий при реализацията на проекта.
Освен това, към една устойчива концепция за сградна техника не се включват непременно повече инсталации, които биха могли да доведат до удължаване на строителните работи.

Кои са важните характеристики в изграждането на зелена обект?
Проектирането на една “зелена сграда” се различава много от една конвенционална сграда. Целта е да се оптимизира максимално нейната енергийна ефективност. Обектът трябва да се планира така, че да паднат до минимум температурните колебания при системите за отопление и охлаждане. Това означава конкретно, че сградата ще се поддържа през зимата от отоплителната инсталация на температурни нива под 30°C, а през лятото ще се охлажда при нива над 18°. В такива системи могат да се използват източници на отпадна топлина, а 90% за охлаждането годишно може да се осъществява от топлообмена с външната среда. Сгради без достъп до отпадна енергия могат да се отопляват с термопомпа чрез усвояване на топлина от околната средата, от което ще се покачи ефективността на ОВК инсталацията.
Важно е също например консумацията на качествената питейна вода за непитейни цели да се намали и замести.

Използвате ли рециклирани материали за офис центърът на R&M?
Всички материали ще бъдат рециклирани след тяхната амортизация и ще бъдат пренасочени за подходяща повторна употреба.

Имате ли предизвикателства при строежа?
Желанието на инвеститорите да реализират една сграда, която да отговаря на най-високите изисквания за гъвкавост, качествени работни места, устойчивост и икономическа ефикасност, е предизвикателството, което ние с радост приехме.

Интервю на Кристина Крумова
Материалът е  подготвен с ъс съдействието
на R&M България ЕООД
Сподели
 

Новини

15 Май 2019, 12.09
Tретото издание на SHARE Sofia ще се проведе на 30 май 2019г. Заповядайте в НДК–...
14 Май 2019, 13.52
След придобиването преди една година на мажоритарен дял от NCL Wintech –...
10 Май 2019, 14.40
От 30 май до 1 юни 2019г. в изложбен център Флора в Бургас ще се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор