Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - Община Виена с 90 начина за борба с топлинния ефект - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

Община Виена с 90 начина за борба с топлинния ефект

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Viena_1321g_01
Една от мярките - озеленяването на фасади се прилага там, където липсва място за традиционното залесяване с дървета и храсти. 

Във всички големи градове температурите са по-високи, отколкото в селските райони и Виена не прави изключение от това правило. С настъпването на лятото идват и горещините, от които особено страдат хората в големите градове. Това явление е известно като ефект на топлинните острови в градска среда (Urban Heat Island Effect) или просто градски климат, създаван от асфалтовите настилки и огромното количество бетон. Виенската община е разработила стратегическа програма за борба с горещините, която показва как градското население може да компенсира високите температури. Ефектът на топлинните острови не е ново явление, но вследствие на климатичните промени той става все по-осезаем.

Специалистите са стигнали до извода, че 
в градовете температурата е средно с шест градуса по-висока, отколкото в околните райони. Промените в климата се забелязват особено в градовете, разположени далеч от морския бряг, а следователно те засягат и Виена, и София. Чрез добро планиране на жилищните комплекси и на вътрешни дворове може да се постигне понижаване на температурите с 5-6 градуса и по този начин да се избегне създаването на топлинни острови, твърдят експертите. 
 
csm_Vert01_dc55272f68_04_04

Стратегическият план на Виена за топлинни острови в градска среда посочва 90 начина за борба с топлинния ефект. 
Озеленяването на фасади се прилага преди всичко там, където липсва място за традиционното озеленяване с дървета и храсти. Тези зелени оазиси в градската среда предоставят подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата.
Топлинният ефект се дължи преди всичко на липсата на зелени площи, т.е. на растения и дървета. 
 
2_Gruene_Fassaden_03

Виенските експерти са установили, че най-доброто средство срещу летните горещини в града е озеленяването на покриви и фасади. 
Озеленените фасади имат големи предимства от екологична гледна точка – те не само охлаждат помещенията, но и влияят върху микроклимата в сградите, а листата на растенията се изпаряват в процеса на фотосинтеза, като водните изпарения водят до понижаване на температурата на въздуха. Именно липсата на изпарения е една от основните причини за появата на топлинни острови.

20160804_02_Viena_02

Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. 
На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м., където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения. 

Научните изследвания показват, че ефектът от изпаренията на озеленената фасада отговаря на работата на 45 климатика с мощност по 3000 вата в продължение на осем часа. А през зимата по този начин се намалява загубата на топлинна енергия до 50 %.

По материали на EuroComm PR, 
Бюро за международни връзки на Община Виена

 
Сподели

Тагове: виена | озеленяване

 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор