Община Виена с 90 начина за борба с топлинния ефект

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Viena_1321g_01
Една от мярките - озеленяването на фасади се прилага там, където липсва място за традиционното залесяване с дървета и храсти. 

Във всички големи градове температурите са по-високи, отколкото в селските райони и Виена не прави изключение от това правило. С настъпването на лятото идват и горещините, от които особено страдат хората в големите градове. Това явление е известно като ефект на топлинните острови в градска среда (Urban Heat Island Effect) или просто градски климат, създаван от асфалтовите настилки и огромното количество бетон. Виенската община е разработила стратегическа програма за борба с горещините, която показва как градското население може да компенсира високите температури. Ефектът на топлинните острови не е ново явление, но вследствие на климатичните промени той става все по-осезаем.

Специалистите са стигнали до извода, че 
в градовете температурата е средно с шест градуса по-висока, отколкото в околните райони. Промените в климата се забелязват особено в градовете, разположени далеч от морския бряг, а следователно те засягат и Виена, и София. Чрез добро планиране на жилищните комплекси и на вътрешни дворове може да се постигне понижаване на температурите с 5-6 градуса и по този начин да се избегне създаването на топлинни острови, твърдят експертите. 
 
csm_Vert01_dc55272f68_04_04

Стратегическият план на Виена за топлинни острови в градска среда посочва 90 начина за борба с топлинния ефект. 
Озеленяването на фасади се прилага преди всичко там, където липсва място за традиционното озеленяване с дървета и храсти. Тези зелени оазиси в градската среда предоставят подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата.
Топлинният ефект се дължи преди всичко на липсата на зелени площи, т.е. на растения и дървета. 
 
2_Gruene_Fassaden_03

Виенските експерти са установили, че най-доброто средство срещу летните горещини в града е озеленяването на покриви и фасади. 
Озеленените фасади имат големи предимства от екологична гледна точка – те не само охлаждат помещенията, но и влияят върху микроклимата в сградите, а листата на растенията се изпаряват в процеса на фотосинтеза, като водните изпарения водят до понижаване на температурата на въздуха. Именно липсата на изпарения е една от основните причини за появата на топлинни острови.

20160804_02_Viena_02

Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. 
На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м., където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения. 

Научните изследвания показват, че ефектът от изпаренията на озеленената фасада отговаря на работата на 45 климатика с мощност по 3000 вата в продължение на осем часа. А през зимата по този начин се намалява загубата на топлинна енергия до 50 %.

По материали на EuroComm PR, 
Бюро за международни връзки на Община Виена

 
Сподели

Тагове: виена | озеленяване

 

Новини

15 Май 2019, 12.09
Tретото издание на SHARE Sofia ще се проведе на 30 май 2019г. Заповядайте в НДК–...
14 Май 2019, 13.52
След придобиването преди една година на мажоритарен дял от NCL Wintech –...
10 Май 2019, 14.40
От 30 май до 1 юни 2019г. в изложбен център Флора в Бургас ще се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор