Експерти предлагат промени по проект „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Smyadovo-632397
Неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти предлагат промени по проект „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост.

Значителният финансов ресурс за обновяване на съществуващите сгради очаквано привлича вниманието на политически и бизнес интереси в последните дни преди предаването на Плана за възстановяване и устойчивост, като не са малко призивите той да бъде насочен към други икономически сектори. В декларация, изпратена до парламентарните групи и все още действащия Министерски съвет, експерти в областта на енергийната ефективност се обединяват около 12 принципа, които трябва да се следват, за да се превърне инвестицията от над 1,5 милиарда лева действително в инструмент за възстановяване и икономически растеж, а не в поредната краткосрочна кампания с конюнктурен политически характер.

Въпреки безспорните ползи от обновяването на жилищните и обществените сгради, ограниченият обхват на програмата, продължаващата практика на безвъзмездно финансиране и липсата на контрол върху постигнатите резултати се определят като основни бариери, които трябва да бъдат преодолени в окончателния вариант на програма „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Изтъква се и несъответствието със заложените цели в наскоро приетата национална стратегия за обновяване, както и практическото елиминиране на достъпа на огромната част от многофамилните сгради (над 95%) до механизми за финансиране.

За преодоляване на тези недостатъци, експертите се обединяват около 12 принципа, които трябва да бъдат защитени при разработването на съответните програми. Принципите са насочени към засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците, разработване на специализирани финансови инструменти за подпомагане на това участие, запазването на подкрепата за уязвимите домакинства и постепенното преминаване към професионално управление на сградните фондове. Възприемането на подобни практики е напълно в унисон с политиките на ЕС, като авторите настояват те да се вземат под внимание в окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост - дори това да означава минимално забавяне на предаването му, което ще бъде позволено и за други държави.

С пълния текст на декларацията можете да се запознаете тук: www.eneffect.bg/images/upload/1/DeclarationPVU.pdfСподели
 
Уебсайт на автора: www.eneffect.bg

Новини

15 Юни 2021, 15.32
От 16 до 19 юни в Интер Експо Център врати отваря професионалното бизнес...
14 Юни 2021, 15.54
Международна конференция за дигитализацията и кръговата икономика, кръгла...
09 Юни 2021, 16.40
Как технологиите промениха отоплението и климатизацията: отговорите на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор