Обсъдена бе концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”, който ще свърже 30 софийски квартала в линеен парк

(0 гласа, средно 0 от 5)
Screenshot_2022-11-11_at_19.03.45-632451
Приоритетните отсечки в реализацията му са в Изток, Слатина, Южен парк и Гоце Делчев, като първа копка се очаква край гара Пионер още догодина. 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и екипите на Софияплан и фондация "Зелена линия София" представиха подробна концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”. Бъдещият линеен парк ще свързва 30 софийски квартала по третия градски ринг на София и ще предостави паркова среда за над 250 000 столичани в обхват 9 мин. пеша от ринга. Вече има осигурено финансиране, решение на съда и влязъл в сила подробен устройствен план за първата отсечка от реализацията на ринга в участъка до гара Пионер и се очаква изпълнението му да започне догодина, обяви главният архитект Здравко Здравков по време на представянето на концепцията за реализацията на ринга, което се проведе на 15 ноември в Топлоцентралата в София.

Sandro_Arabyan_Green_Ring_Fandykova-624419
Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община.

“Добрата новина е, че от 5 дни вече имаме влязъл в сила подробен план за голяма част от трасето. На предстоящата сесия на общинския съвет ще внесем доклада за придобиване на държавните имоти в този участък. Благодаря на вицепремиера и министър на транспорта г-н Алексиев, който ме увери, че ще съдейства за това държавата бързо да предостави тези терени.”, сподели кметът Йорданка Фандъкова по време на събитието. “За мен е добър знак, че това събитие се случва именно в Топлоцентралата — обект близо до парк, който беше изоставен, а днес е преобразен и изпълнен с живот и креативна енергия и всичко това се случи по идея на гражданите и с тяхното активно участие в реализацията на проекта. Идеята за Зеления ринг също тръгва от гражданите на София и благодаря на екипа на Фондация "Зелена линия София" за идеята и постоянството в тяхната инициатива.”

Sandro_Arabyan_Green_Ring_Green_Line_Foundation-624419
Представителите на фондация "Зелена линия София"


В събитието участваха арх. Светослав Александров и ланд. арх. София Стоянова от фондация "Зелена линия София" — автори на идеята за Зелена линия София. Те говориха за пътя на инициативата досега и представиха няколко примери за реализация чрез трансформация на неизползвани пространства в паркове от други места по света като Атланта, Ню Йорк, Париж, Йерусалим и Вупертал.

Събитието продължи с представяне на концепцията за реализация на Зеления ринг от Станимира Николова, урбанист в общинското предприятие Софияплан. Концепцията, която Софияплан разработиха, включва подборни урбанистични анализи, план за действие и приоритизация на реализацията на трасетата. Цялото трасе на бъдещия Зелен ринг е с дължина 30 км и може да свърже пешеходно и велосипедно града, създавайки гръбнак на пешеходната и велосипедна мрежа в града. Изграждането на Зеления ринг би дало достъп до най-големия линеен парк в София за близо 250 000 души, които живеят на разстояние до 9 мин. пеша от парка в 30 софийски квартала.

Sandro_Arabyan_Green_Ring_Stanimira_Hristova_Sofiaplan-624420
Станимира Христова, Софияплан

Анализът на Софияплан разглежда собствеността на земята, на която трябва да бъде създаден Ринга, 82% от която е държавна и общинска. Разгледани са още устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки, пешеходната и вело достъпност, достъпа до административни сгради и социална инфраструктура. На тази база са определени и приоритетните отсечки за реализация на ринга, които са в парк Изток, по протежението на Слатинска река и Южен парк, в жк "Гоце Делчев", бул. "Вардар", район "Възраждане", жк "Надежда", Сухата река, река Суходолска и жк "Левски".

Sandro_Arabyan_Green_Ring_Zdravko_Zdravkov-624419
Гл. арх. Здравко Здравков

“Концепцията за Зелен ринг София е прекрасна и зависи от солидаризиране на гражданското общество тя да стане факт. Ако работим заедно по реализацията му, ще постигнем наистина високо качество на проекта.”
каза главният архитект Здравко Здравков по време на обсъждането. “Надяваме се пролетта да стартираме и и първата отсечка да е готова още следващата година.“

По анализа и концепцията за реализация на Зеления ринг работят екипът на общинското предприятие Софияплан и инициаторите на проекта от фондация “Зелена линия София“.
Целият доклад може да бъде разгледан тук: https://sofiaplan.bg/portfolio/zelen-ring/  
Повече информация за инициативата: https://www.greenlinesofia.com/
Онлайн карта на ринга е достъпна тук: https://gis.sofiaplan.bg:3344/webappbuilder/apps/36/

Sandro_Arabyan_Green_Ring-624420
Събитието се състоя на 16 ноември 2022 год.в Топлоцентралата.

Сподели
 

Новини

27 Януари 2023, 13.37
На 25 януари в София се проведе семинар, на който бяха представени идеи и...
26 Януари 2023, 15.02
В Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022 участваха 114 проекти, като за първи...
23 Януари 2023, 17.59
Енергийната ефективност, рециклирането и възобновяемата енергия са...
Медийни партньори
VIP медиен партньор