Цех за производство на олекотени завивки и възглавници

(1 глас, средно 5.00 от 5)
V_Myankova_Vanika_Kalinel_1_632x450
Цех за производство на олекотени завивки и възглавници
Проектант: Архитектурно бюро „ВАНИКА”
Автор/Авторски колектив: арх. Красимир Джеджев

Административна сграда и подземен паркинг на „КАЛИНЕЛ” ЕООД, гр. Троян

Цехът за олекотени завивки и възглавници на фирма „Калинел” ЕООД е производствена сграда със сглобяема, стоманобетонова конструкция на „Кастело прикаст”. Редуването на предварително напрегнати покривни Т-панели “Aquarius” със сводести ивици от LT ламарина и поликарбонат олекотяват визията, независимо от големите подпорни разстояния 10.50 х 20.00 метра, като площта на покривното остъкление е значително повече от 5% от площта на пода. Покривните Т-панели “Aquarius” в производствената  част остават видими. Халето е решено изцяло с горно, покривно осветление, без прозорци по фасадите.

V_Myankova_Vanika_Kalinel_6_06

Фасадите са термопанели на хоризонтален монтаж в два цвята бели и сребристи. Фасадите  на административната част са комбинация от окачена фасада и облицовка алуминев композит, с наклон навън, за еднаквост с визията на близката административна сграда на фирмата.

V_Myankova_Vanika_Kalinel_3_03

Правоъгълната в план сграда се състои от производствено хале на един етаж 64.01 х 41.02 метра и административна сграда на три етажа със сутерен. Осигурен е автомобилен достъп от всички страни и паркинг с 13 места. Сутеренът също е паркинг с 29 паркоместа. Поради денивелацията на терена зареждането със суровини и изнасянето на готовата продукция се изравнява със съществуващите площадкови пътища, с частично вкопаване на халето в терена. Входовете са снабдени със секционни, индустриални врати, интегрирани със странични евакуационни врати. Осигурени са достъпни маршрути както от сутерена на сградата, така и от ниво терен при главния вход.

V_Myankova_Vanika_Kalinel_5_05

В административната сграда е отделено необходимото внимание на помещенията, обслужващи персонала – битови, санитарни възли и стая за почивка, достъпни както от производствените помещения, така и директно отвън. На първия етаж, освен битовите помещения, са разположени още сладкарница с капацитет 68 места и необходимите помощни и обслужващи помещения, и два офиса. Вторият етаж е за представителни нужди, с изложбена зала за продуктите на фирма „Калинел”, три заседателни зали, кухненски бокс и тоалетни за посетителите. Третият етаж е изцяло офисен. Общо в сградата са създадени условия за работа на 70 души.

V_Myankova_Vanika_Kalinel_2_02
Технически показатели:
ТП 2015-16, Реализация 2017-18 г.
Застроена площ - 3169 кв.м
Брутна площ - 5056 кв.м

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Индустриални сгради".Сподели

Тагове: арх инова 2019 | ваника | производствен цех

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

13 Октомври 2021, 10.39
Винербергер вече активно започна да предлага на пазара една съвсем нова и...
12 Октомври 2021, 15.28
От 10 до 13 ноември секторът на материалите и машините за дървообработване и...
11 Октомври 2021, 15.02
„Бизнес на живо“. По всичко личи, че все по-често ще срещаме фразата в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор