Преустройство и разширение на Медицински център на УМБАЛСМ ПИРОГОВ

(0 гласа, средно 0 от 5)
a07bb170c4a36161aa1f8f4859c19794_XL
Проектант: АМФИОН ЕООД, арх. Борислав Богданов

Сградата е ситуирана в гр.София, м.Буката, с основен вход откъм бул. "Пенчо Славейков".

Иновативност на архитектурни решения и приложени технологии 
В иновативно и технологично отношение сградата се характеризира със специфичното зониране и организиране на средата, продиктувани от нейната функция -  “Високи технологии в служба на живот”. Динамичното членение на перфорираната ламарина на места минава върху съществуващите отвори на сградата, явявайки се като “втора кожа” засягаща понятията - шум, ослънченост, откритост, но и непроницаемост за нежелано любопитство... 
 
2_Borislav_Bogdanov_Amfion_Med_Centar_Pirogov

Функционалност
Съществуаващата сграда функционира като пълноценен медицински център с кабинети и обслужващи помещения. Настоящият проект не предвижда промени по тази част на сградата освен съществуващото фоайе, което се разширява и преструктурира. Основна преработка търпи съществуващата пристройка, намираща се откъм Детското отделение на Болницата и е функционирала като кафене. Сградата, която в момента не функционира, се реновира и се добавя пристройка към нея. Тази пристройка има за цел да обедини цялото пространство пред Медицински център на УМБАЛСМ ПИРОГОВ.
 
6_Borislav_Bogdanov_Amfion_Med_Centar_Pirogov_noshtna_scena

Устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда 
Проектът ще се впише в средата, откроявайки лечебното заведение с оригиналността на решението и класата си. Съществено при разработването на проекта бе да успеем да създадем представителен и съвременен образ на сградата, с което тя да се превърне в акцент. 
Визията от XXI. век в съзвучие с  естетиката на динамичната фасада и вложените материали са основни предпоставки за устойчивост и хармония на сградата спрямо средата. 

Eстетика
Естетиката на сградата кореспондира хармонично със съществуващата застройка. Архитектурата на сградата съчетава съвременна екстериорна визия и приветливи интериони пространства. 
 
4_Borislav_Bogdanov_Amfion_Med_Centar_Pirogov

В пространствено отношение, фоайето и централния вход към МБСЛМ “Пирогов” създават втори обем, който подхожда на извисената съществуваща вертикална структура на сградата.  

Проектът участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория: "Болници, медицински центрове, здравни заведения".
 
Сподели

Тагове: амфион | арх инова 2017 | мбслм “пирогов”

 

Новини

27 Септември 2022, 09.55
Секторът на печата и рекламата е динамичен и непрестанно променящ се....
23 Септември 2022, 09.43
15 изложители на Международния технически панаир получиха златни медали с...
21 Септември 2022, 08.31
Тържественото връчване на златните медали с диплом от 76-я Международен...
Медийни партньори
VIP медиен партньор