Естетика и функция вървяха ръка за ръка

(0 гласа, средно 0 от 5)
Арх. Людмила Кьосева, “Атика - Р5”, Бургас
Интервю на Даниела Арнаудова


Арх. Кьосева, как ще представите накратко МБАЛ „Life Hospital” в Бургас? Предизвикателство ли беше за вас една подобна задача?
Да, определено беше провокация. Дори затова, че беше една от първите частни болници с по-широк диапазон от функции. Първоначалният проект беше за специализирано заведение за активно лечение по хирургия и ортопедия. Впоследствие намеренията на инвеститорите се промениха и те пожелаха да се разшири дейността в многопрофилна болница за активно лечение с диагностично-консултативен център и аптека.

Какви изисквания постави пред вас възложителят?
Основното изискване, което и на нас ни хареса, беше да създадем една добре организирана болнична структура, създаваща удобства както на лекарите, така и на пациентите. Тяхното желание беше да се направи най-доброто, без каквито и да е ограничения към нас като проектанти.
 

Какви условия предоставяше теренът на обекта?
Теренът се оказа основният ни проблем, той беше твърде малък за това, което се очакваше да бъде построено на него. Трябваше да се създаде също добра комуникационна връзка, така че отделните звена да не си пречат и цялото заведение да функционира правилно като един организъм. През парцела минаваше канализация, която трябваше да се измести. Освен това предвидените според действащия ПУП пътища не бяха изградени.
Иначе самата локация е много добра. Обектът попада в жилищен комплекс, има лесен достъп, в зоната няма други такива заведения, което също не е за пренебрегване.  

Какво беше водещо във вашата концепция като проектанти - творческото начало или по-практичното решение?
Естетика и функция - двете неща вървяха ръка за ръка, защото наистина се търсеше една впечатляваща визия, която постигнахме с вмъкването на символа на Червения кръст в конструкцията на четирите фасади на сградата. Разбира се, за инвеститора много важна е и функционалността. Затова ние потърсихме един съвременен вид на сградата, с качествени материали за оформяне на облика, с естествено осветление и с добра организация на вътрешните пространства. Материалите, които вложихме в интериора, също помагат за добрата й осветеност и за чувството за чистота и комфорт.
Сподели
 

Новини

24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
22 Ноември 2022, 15.09
Услугата се въвежда у нас от новата компания Компонента, която предлага пълен...
16 Ноември 2022, 16.15
Приоритетните отсечки в реализацията му са в Изток, Слатина, Южен парк и Гоце...
Медийни партньори
VIP медиен партньор