Офис сграда на фирма АСМ 2 ЕООД, гр. София

(0 гласа, средно 0 от 5)
V_Myankova_Vanika_ACM2_1-632450
Офис сграда на фирма АСМ 2 ЕООД
Проектант: Архитектурно бюро „ВАНИКА”
Автор/Авторски колектив: арх. Красимир Джеджев, арх. Георги Петров, арх. Ваня Мянкова

Офис сградата на  фирмата възложител "АСМ 2" ЕООД  се намира на бул. "Черни връх"152, гр. София.
Основната дейност на фирмата е доставка и сервизно обслужване на прецизна аналитична и измервателна апаратура и обучения за тях.

V_Myankova_Vanika_ACM2_7_Dron_lokazia-624452

Офисната сграда се състои от три обема, разместени стъпаловидно в план и височина. След обстойни проучвания и варианти е решена на общо пет надземни нива и сутерен. На основното партерно ниво е залата за заседания и обучения. Пространствата около нея са - приемното фоайе с рецепция, изложбени площи и бар с кътове за сядане. Втори, трети и четвърти етажи са офисни. На пети етаж е апартаментът за гости с околовръстна изгледна покривна тераса, с гледка към София и Витоша.

V_Myankova_Vanika_ACM2_4-624450

Първоначалната цел е да се изгради фасада, която да отличи офисната сграда  от околното застрояване със своя активен цвят и преливащ вертикален растер. Това се постигна с  облицовката от фиброциментни плоскости - панели на швейцарската фирма Swisspearl® серия Carat в цветове Coral. Използваната остъклената окачена фасада със сив отразяващ стълкопакет и сиви профили осигурява равномерен тъмен фон за цветовете по фасадата. Остъклената окачена фасада и сивата метална облицовка на задната фасада осигуряват неутрален фон за цветовете Coral по фасадата. Изцяло стъклените парапети и козирки на покривните тераси допринасят за отваряне на уникалната гледка към София и Витоша, като целят олекотяване на сградата и минимална намеса в единната цветна визия.

V_Myankova_Vanika_ACM2_13-624450

Сградата е пример за това, как съвместната задълбочена проучвателна и проектанстка работа, водят до резулат безкрайно близък до очакванията на възложител и проектант.
Сградата е проектирана с монолитен, стоманобетонов скелет. Етажните плочи са безгредови, а покривната плоча над подземния паркинг е решена съобразно проектните нива на двора. Покривът по елипсовидната крива на пететажния обем е решен със стоманени греди.

V_Myankova_Vanika_ACM2_10-624450

Обща площ: 2220 кв.м.
ЗП: 293 кв.м.
Проект: 2016 г.
Разрешение за строеж: 23.03.2016г. 
Откриване: 20.09.2017г.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Бизнес и административни сгради".


Сподели

Тагове: арх инова 2029 | арх.студио ваника | офис сграда асм2

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

11 Май 2021, 15.28
Варна Дизайн Форум кани всички студенти и млади професионалисти (на възраст до...
26 Април 2021, 15.15
Неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти предлагат промени...
23 Април 2021, 15.51
Това е Вашият Конкурс - за осма поредна година отправяме предизвикателство към...
Медийни партньори
VIP медиен партньор