Новост в градския пейзаж

(7 гласа, средно 4.43 от 5)

DSCF0799_exterior_01

Проектант: арх. Христо Аврамов

Доставка на контейнери: Фрилайн ООД
Логистична компания, която през последните години активно се занимава с доставка, продажба и наем на употребявани и нови морски контейнери. Фрилайн е осигурила морски контейнери и за други проекти, свързани с изграждане на конструкции от контейнери: офиси, складови помещения, общежития.

Монтаж на контейнерите, стоманени конструкции, обзавеждане и рекламни табели: Fokas ЕООД
Довършителни работи: БЕ 4 ООД

В динамично променящият се силует на града, доста често почти не забелязваме как добре познатите ни улици и сгради се променят. Променят се понякога дотолкова, че дори не можем да си спомним какво доскоро е стояло на същото място. Възможно ли е след едно премигване и в следващия кадър обстановката да е коренно различна? Представяме ви един точно такъв пример – мини комплекс - магазин за месни деликатеси и ресторант за бързо хранене, изникнал буквално за броени дни в центъра на столицата.

Комплексът ‘’VIVENDA” се състои от:
Търговски павилион - 144 м²
Ресторантска част – фургон с пергола със седящи места.
Паркинг за 12 автомобила
Зона за отдих с тротоарна настилка - 260м²
Барбекю зона за приготвяне и презентиране на хранителни продукти.
Малка градина за подправки.
Детски кът за игра.
Паркинг за велосипеди.
Зелени площи - 368м²

DSCF0814_03

Директно върху терена няколко метални транспортни контейнери, доставени от Фрилайн ООД, оформят една обща едноетажна конфигурация, встрани от която паркира за постоянно голям автобус.
Идеята за втори живот на транспортните контейнери от доста време вълнува дизайнери и архитекти. Идеите им изобилстват от креативност, а от похабените и извадени от строя контейнери, създават жилища, музеи, магазини, летни постройки, басейни и какво ли още не. Човек дори не би могъл да си представи до какви метаморфози могат да достигнат тези елементи, като част от цялостна структура. От минималната намеса и изрязването на отвори за прозорци, врати и вентилация, до спиращи дъха двуетажни и по-високи конфигурации от хоризонтално и вертикално разположени елементи, с изцяло премахнати и заети от стъкло стени.

Магазинът за месни деликатеси ‘’VIVENDA” акостира в градския пейзаж на София, сякаш буквално и преносно, донесен върху презокеанска вълна. От цялостната концепция до постигнатата визия и атмосфера, този обект е обречен да бъде издигнат в култ, но не само сред младите последователи на американската мечта, просто всички харесваме да се потопим в различното.

DSCF0803-03

А всъщност идеята е колкото оригинална, толкова и семпла. Пет метални транспортни контейнера за сух товар тип - 40’ HC, (с вместимост от 76 кубични метра всеки),  долепени един до друг във формата на правоъгълник с изнесено предверие, сформират магазинната част от комплекса.
-  Предварително са премахнати част от външните стени, където е разположено остъкляване, а вътрешните стени са частично отстранени, спрямо контурите на необходимите функционални зони. Покривът обединява контейнерите и отвежда водата в една посока.
-  На мястото на търговския обект предварително са заложени, обезпечаващи с  ток, вода и канализация инженерни инсталации.

Довършителните работи, изпълнени от БЕ 4 ООД, както и изграждането на оставащата част от инсталациите и монтирането на оборудването, също са направени на място, след позиционирането на контейнерите върху терена. На място, по протежението на външните стени е положена топлоизолация. Съоръженията на територията на комплекса са предвидени за целогодишно ползване с изградени системи за отопление и вентилация.
-  Върху площ от 144 м² се помества павилион за търговия с хранителни продукти, технологично помещение, съблекалня с тоалетна и душ, тоалетни за посетители, преддверие и два склада.

IMG_0022_mag_logo_22
Осветлението в помещенията е смесено - естествено от прозоречни отвори и изкуствено, подсигурено от лампи с енергоспестяващи крушки.
Фасадата на търговския павилион, сама по себе си представлява атракция, тъй като е запазена визията на транспортните контейнери. Добавени са допълнителни архитектурни и конструктивни елементи, които подчертават спецификата на идеята. Част от цялостното въздействие безспорно се дължи и на сиво-синкавият цвят на метала и на декоративните елементи върху фасадата, както разбира се  и на търговските табели и лога, носещи заряда на неповторимост и идентичност.

IMG_0023_magazin_23

Интериорното решение също впечатлява с авангарден стил. В унисон с индустриалната тема, вътрешното пространство е организирано отвъд рамките на твърде познатите стандарти за оформяне на търговски зони. Усещането е като за обновен пристанищен склад с отворени рафтове, полици  и витрини.
Обзавеждането, както и рекламните табели са изпълнени професионално от Fokas ЕООД.

IMG_0014_magazin_14

Идеята, обаче не се изчерпва единствено и само с оригинална визия и брандиране. Авторите на проекта се осланят на изключително успешната формула за удължаване на престоя, чрез съвместяване на функции с възможности за отдих и забавление. Така комплексът съвместява търговска част, ресторантска част, места за игра и сядане на открито. Добре прекараното време неминуемо се отплаща с доволни и редовни клиенти.

kolaj_Vivenda_Bus_02

Сполучлива атракция е идеята за пътнически автобус MAN A11
, изиграващ ролята на ресторант за бързо хранене с прилежаща пергола. Цялата дължина на преместваемия обект от близо 18 м е много добре усвоена за целта на нетипичното ново предназначение.
Кухнята е разположена в предната част на автобуса, като в дясната страна остават отвори за обслужване на клиентите. В средната задната част са разположени маси и столове за консумация. Кътовете за хранене са обособени спрямо всеки един свободен сантиметър от площта във вид на сепаре в дъното, бар маси в близост до кухнята, още две маси и обслужващ бюфет за подправяне на храната.
Автобусът - ресторант също е свързан към предварително заложени инженерни връзки - ток, вода и канализация.

IMG_0005_Bus_03

Екстериорът на пътническия автобус
е запазен в автентичният му вид, с тази разлика, че за да бъде приобщен към цялостната визия на комплекса, е използвано PVC фолио, което от своя страна позволява външния облик на автобуса да се сменя периодично, съобразно рекламни цели и кампании.   
 
IMG_0002_Vivenda_restor

Перголата е разположена върху площ от 30 кв. м. в непосредствена близост до автобуса - ресторант за бързо хранене и представлява  конфигурация от два транспортни контейнери (тип - 20’).  За да се постигне пряката връзка с градинската част и ефектът на градинската пергола, всички стени на контейнерите са предварително премахнати.
Комплексът е кокетно обозначен на фона на околните сгради чрез лека метална ограда с височина 1,8 м. откъм южната и западната граница.

Автор: Весела Маркова

Сподели

Тагове: аврамов дизайн | контейнери | магазин вивенда

 

Новини

24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
22 Ноември 2022, 15.09
Услугата се въвежда у нас от новата компания Компонента, която предлага пълен...
16 Ноември 2022, 16.15
Приоритетните отсечки в реализацията му са в Изток, Слатина, Южен парк и Гоце...
Медийни партньори
VIP медиен партньор